Det är viktigt att eleverna utvecklar sin källkritiska förmåga och att det sker redan under de tidiga skolåren. I det här materialet finns inspiration till arbetet med källkritik i årskurs F-6.
Detta material ger stöd till arbetet med källkritik i klassrum och skolbibliotek i årskurs F-6 i grundskola, sameskola, grundsärskola och specialskola.
Vi rekommenderar att du tar dig an underlaget tillsammans med dina kollegor. Materialet tar max 7 timmar att arbeta igenom. Titta på filmen och läs texterna. Samtala och agera sedan med utgångspunkt från frågorna under respektive rubrik.
Om du arbetar med elever i andra åldrar finns följande material:
Inled arbetet med att individuellt eller i grupp ta del av nedanstående material.
I artikeln Guide för källkritik för lärare finns en introduktion till källkritik.
Guide för källkritik för lärare
I artikeln Källkritik i förskoleklass besöker vi några skolor där lärare och bibliotekarier tagit sagan Superundersökarna som utgångspunkt för det källkritiska arbetet.
Filmen tar oss med till Hjulsbroskolan i Linköping där lärare och skolbibliotekarie samarbetar för att eleverna ska stärka och utveckla sin källkritiska förmåga.
Formuläret som används i filmen går att ladda ner under rubriken "Formulär - källkritik vid webbesök".
Planera och genomför en valfri aktivitet utifrån era diskussioner. Bjud in kollegor som observatörer om det finns tid. Be dem gärna att föra anteckningar, filma eller fotografera för att ha dokumentation att utgå från när ni utvärderar era aktiviteter. Här är förslag på aktiviteter.
Om ni inspireras av filmen kan ni låta eleverna använda bifogade analysschema för kritisk granskning av webbsidor. Självklart går det lika bra att skapa ett eget formulär. Mallen som används i filmen är inspirerad av Skolverkets checklista för källkritik på internet. Checklistan är gjord för att användas tillsammans med yngre elever och den listar några frågor som kan ställas vid källkritisk granskning av en webbsida.
Formulär - källkritik vid webbesök Excel, 32 kB, öppnas i nytt fönster.
Här är några fler tips på hur ni kan arbeta med källkritik och yngre elever. Ni får testa att utgå från böcker, bokomslag och webbsidor.
Tips för källkritik med yngre elever på Lärportalen Länk till annan webbplats.
När ni återsamlas efter att ha prövat någon av metoderna med elever ska alla reflektera över frågorna nedan.
Det här materialet vill inspirera lärare att ha källkritiska moment i undervisningen och att gärna göra det tillsammans med skolans bibliotekarie om sådan finns.
Planera fortsatt arbete, uppföljning och utveckling av arbetet med källkritik. Ta gärna utgångspunkt i nedanstående frågeställningar.