Välkommen!
Självskattningsverktyget är tänkt att användas kollegialt. Ni tar ställning till hur väl påståendena stämmer i er skolverksamhet. Använd gärna fritextutrymmet för egna anteckningar. Det kan vara klokt att skriva ut resultatet och anteckningar som pdf – de sparas inte när ni lämnar sidan.
Detta självskattningsverktyg ingår i materialet om att avlasta lärare med lärarassistenter och andra kompletterande kompetenser:
Avlasta lärare med lärarassistenter och andra kompletterande kompetenser
Påståenden inom områden:
1–3: Hållbart arbetsliv och arbetsmiljö
4–7: Lärares avlastningsbehov
8–10: Strategisk kompetensförsörjning
11: Kommunikation och förankring
Nedan ser ni era svar och anteckningar. Nu är det dags att analysera vad svaren betyder och bestämma hur ni vill gå vidare med arbetet. För att kunna fortsätta använda resultatet behöver ni spara ner det som en PDF i den webbläsare som ni använder.
Diskutera gemensamt till exempel följande:
Dokumentera gärna hur ni arbetar vidare. Försök att vara konkreta och tydliga med arbetssätt, ansvarsfördelning, tidsramar och uppföljning och utvärdering.
Grön markering (1): Stämmer
Gul markering (2): Stämmer delvis
Röd markering (3): Stämmer inte
Frågor med blå text är obesvarade
OBS! Ert resultat sparas inte, men ni kan skriva ut det som pdf.
Vi uppskattar om du kan ta dig tid att besvara några korta frågor så att vi får veta vad du tycker om detta Koll på-verktyg och hur vi kan förbättra det.
Detta självskattningsverktyg ingår i materialet om att avlasta lärare med lärarassistenter och andra kompletterande kompetenser:
Avlasta lärare med lärarassistenter och andra kompletterande kompetenser
Kunskap – vägen till
ett hållbart arbetsliv på Arbetsmiljöverkets webbplats
Sammanställning över arbetsuppgifter som andra än lärare kan utföra
Lärande exempel från skolor som infört kompletterande kompetenser för att avlasta lärare
Vägledning för att inventera lärares avlastningsbehov
Lärarförsörjning: vårt samlade stöd för att motverka lärarbristen
Leda förändring: vägledning för att leda ett förändringsarbete
Kvalitetsverkstaden: processtöd för huvudmannaorganisationen
Leda förändring: vägledning för att leda ett förändringsarbete
Lärare ska kunna stanna i yrket hela livet. Det förutsätter att det finns möjlighet att individuellt anpassa arbetets innehåll och utformning över tid. Ett aktivt och långsiktigt arbetsmiljöarbete på skolan, i samverkan med huvudmannen, är en viktig förutsättning för ett hållbart arbetsliv.
God arbetsmiljö är en förutsättning för att skolenheten ska uppfattas som en attraktiv arbetsplats. Därför krävs det att arbetet med kompetensförsörjningen ingår som en del av verksamhetens systematiska kvalitetsarbete.
Eleverna ska i så stor utsträckning som möjligt få undervisning av lärare som är behöriga i ämnet. För det krävs att rätt kompetenser är tillgängliga när de behövs och att de används på ett optimalt och hållbart sätt. Rektorn behöver kartlägga och analysera skolans behov av kompetensförsörjning utifrån behörighetsläget, både på kort och lång sikt.
Rektorn behöver vara tydlig och transparent i sin kommunikation. Alla på skolan behöver förstå syftet med att skapa en god arbetsmiljö och att säkra kompetensförsörjningen.