Fjärr- och distansundervisning och hög frånvaro under covid-19-pandemin har i vissa fall lett till missade undervisningsmoment. Kollegiala samtal kan vara ett sätt att upptäcka och motverka att elevers kunskapsutveckling påverkas negativt av pandemin.
Under pandemin var det ibland svårt att genomföra vissa moment i undervisningen. Det kunde också vara svårt att hitta former för kollegiala samtal och möten till följd av karantänsregler och sjukfrånvaro. På den här sidan får du en sammanfattning av stöd för kollegiala samtal i form av
Syftet med de kollegiala samtalen och de aktiviteter som samtalen resulterar i är att motverka pandemins eventuella negativa påverkan på elevers kunskapsutveckling. För att det ska bli någon effekt i verksamheten är det önskvärt att redan från början lägga upp en plan för de kollegiala samtalen, så att de kan genomföras kontinuerligt och systematiskt, samt att planera in uppföljningsträffar för att kunna stämma av hur arbetet fortskrider. Prata gärna ihop er, så att både lärare och skolledning gemensamt kommer fram till ett upplägg som kan passa för verksamheten. Konkretisera hur ni vill lägga upp träffarna, hur ofta ni ska ses, och hur ni ska följa upp de aktiviteter som ni planerar för att ta igen de missade undervisningsmomenten.
Det är en fördel att arbeta i kollegiala grupper som leds av en samtalsledare men ni kan också arbeta på andra sätt. Här finns förslag på olika samtalsmodeller som kan göra era diskussioner varierade och bidra till att alla kommer till tals. Samtalsmodellerna går att anpassa så att de kan användas även när samtalen sker digitalt.
Filmen beskriver fyra olika samtalsmodeller som kan användas vid kollegiala samtal.
Att arbeta med lappar är ett sätt att få allas frågor belysta.
Gruppstorlek: Det går att genomföra i både mindre och större grupper, men tar längre tid i större grupper.
Efter att ha läst igenom diskussionsfrågorna reflekterar alla en stund och skriver upp de frågor som de vill ta upp på lappar. Hjälps sedan åt att gruppera lapparna i områden. Ta upp varje lapp och kommentera och diskutera laget runt. I digitala möten kan man använda ett mötesverktyg med post it-lappar eller en gemensam skrivyta. Det går också att förenkla modellen och låta alla presentera sina frågor muntligt och sedan välja några frågor att diskutera.
Att bilda en diskussionskedja är ett sätt att växla mellan diskussion och lyssnande och bygga vidare på det som sagts tidigare.
Gruppstorlek: 2–3 deltagare i flera grupper.
Den första gruppen börjar diskutera utifrån en fråga under fem minuter. Övriga grupper lyssnar. Därefter går turen över till nästa grupp som tar vid där den första gruppen slutade. Gruppen kan välja att fortsätta diskussionen utifrån det som sades i den tidigare gruppen eller att lyfta nya perspektiv. Fortsätt tills alla grupper har fått diskutera. Sammanfatta kort.
En samtalsmodell där en person är i fokus och får stöd av de andra i gruppen att fördjupa sin reflektion.
Gruppstorlek: 3–4 deltagare per grupp
Börja med enskild skriftlig reflektion kring diskussionsfrågorna. Välj en person som ska vara i fokus. Personen i fokus berättar om sina tankar utifrån reflektionen och de andra i gruppen ställer fördjupande frågor, men utan att ge sig in i diskussionen. När alla har varit i fokus 10 min var samlas ni till en gemensam reflektion.
Exempel på fördjupande frågor:
Ringarna är en modell där deltagarna får växla mellan diskussion och lyssnande och bygga vidare på det som sagts tidigare.
Gruppstorlek: ca 6–10 personer
Hälften av deltagarna bildar en ”inre ring” med uppgift att diskutera. Övriga deltagare bildar en ”yttre ring” med uppgift att lyssna. Sker mötet fysiskt kan deltagarna också placera sina stolar i ringar. Sker mötet digitalt kan den lyssnande ringen släcka ner kameran så att endast de som ska diskutera ser varandra. Sedan visar sig samtalsledaren i bild och hjälper gruppen att skifta när det är dags. Inre ringens deltagare får i tur och ordning lyfta sina tankar utifrån en fråga. Sedan ges möjlighet för inre ringens deltagare att reflektera kort över det som sagts. Efter det får den yttre ringens deltagare kommentera det som sades. Slutligen byter grupperna plats och genomför allt en gång till antingen med samma fråga eller en ny.
Att göra rundor är en modell där var och en kort uttalar sig ger så att var och en får göra sin röst hörd.
Gruppstorlek: Det går att genomföra i både mindre och större grupper, men tar längre tid i större grupper.
Modellen möjliggör lyssnande, eftertänksamhet och reflektion. Den kan användas på olika sätt till exempel som inledning eller avslutning. Använd gärna frågorna som utgångspunkt för era rundor.
Här hittar ni exempel på tips som kan göra era digitala möten mer effektiva.