Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationen om fjärr- eller distansundervisning för gymnasieskolor till och med den 1 april 2021. Rekommendationen justeras på så sätt att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.
Läs här om rekommendationen som gäller från den 25 januari 2021
Fråga, lyssna och ge sakliga svar. Här får du stöd i hur skolan kan arbeta för att möta upp barnens och elevernas behov under coronapandemin.
Samtidigt som barn och elever kan ha ett ökat behov av att prata med en vuxen har förutsättningarna för fysiska träffar påverkats. För att säkerställa att skolan och förskolan möter upp frågor och funderingar finns det några saker att tänka på.
Skolan och förskolan behöver möta upp frågor och funderingar. Där kan elevhälsans professioner vara ett bra stöd. Säkerställ att de elever som behöver stöd för att bearbeta och hantera situationen får det. Skolan kan även behöva planera för ett långsiktigt arbete med att samverka och brygga över till andra instanser i samhället, som socialtjänst och hälso- och sjukvård, för insatser som kan komplettera skolans uppdrag.
Situationen med coronaviruset kan leda till olika reaktioner hos barn och unga. Omständigheter såsom ålder, tidigare erfarenheter, kontext och det allmänna måendet kan ha inverkan. Det kan exempelvis handla om oro och funderingar kring
Skolans arbete med elevhälsa under coronapandemin
Så pratar du med barn om coronaviruset (Krisinformation.se)
Film om att prata med barn om coronaviruset (Linköpings universitet)
Att samtala med barn (Socialstyrelsen.se)
Kommunicera med elever och vårdnadshavare om coronaviruset (spsm.se)
Det är viktigt att barnen och eleverna får tydliga svar när de ställer frågor om coronaviruset. Det är också bra att prata med elever om medierapporteringen, nyhetsvärdering och källkritik.