Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation om fjärr- eller distansundervisning för gymnasieskolor har ersatts med en ny rekommendation som gäller till och med den 1 april 2021. Rekommendationen innebär att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.
Läs här om rekommendationen som gäller från den 25 januari 2021
Närvaro i skolan är viktigt för ungas hälsa. Därför är den samlade bedömningen att grund- och gymnasieskolor ska vara öppna under pandemin. Under rådande omständigheter bör det förebyggande och hälsofrämjande arbetet i skolan fortsätta. Det är fortfarande lika viktigt att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.
Det förebyggande och hälsofrämjande arbetet i skolan fortsätta. Det är lika viktigt som tidigare att identifiera utvecklingsområden och möjliggöra förändringar på organisations- grupp- och individnivå. Fokus ska fortfarande vara att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.
Huvudmannen ansvarar för att göra det möjligt för skolor att följa att Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer i så stor utsträckning som möjligt. Det är upp till huvudmannen att besluta vilka insatser som kan genomföras i skolans lokaler och vilka insatser som kan genomföras digitalt, exempelvis via datorn eller en annan digital enhet.
Frågor och svar utifrån skollagsstiftningen
Information till skola och förskola om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats
Frågor och svar om arbete med elevhälsan under covid-19 på Socialstyrelsens webbplats
Rektors ledning av skolans elevhälsoarbete fortsätter men kan behöva anpassas, speciellt om undervisningen sker på distans. Skolan kan behöva göra en nulägesanalys utifrån elevernas perspektiv och ta fram nya arbetssätt, rutiner och strukturer.
Dialogen mellan skolledning, samlade elevhälsan, lärare och övrig personal är viktig. Den säkerställer att de gemensamt skapar trygghet och trivsel samt stödjer elevernas utveckling mot utbildningens mål.
Stöd för att arbeta med en nulägesanalys och systematiskt kvalitetsarbete
Kvalitetsverkstaden (kräver inloggning)
Skolan behöver särskilt uppmärksamma och säkerställa att elever som har behov av extra anpassningar och särskilt stöd får det stöd de behöver i de förändrade lägen som uppstår. Exempelvis kan det finnas risk för att elever utsätts för kränkningar på nätet när mycket kommunikationen sker digitalt.
En stor del av elevernas vardag tillbringas i ett skolsammanhang. I det rådande läget kan skolverksamhet bedrivas i skolans lokaler, på distans eller genom en kombination av dessa. Oavsett form är det viktigt att skolan är och förblir en frisk- och skyddsfaktor i elevernas liv. Det finns ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Eleverna kan lättare möta svårigheter på ett konstruktivt sätt om de upplever att de kan överblicka, förstå och se ett sammanhang i sin situation. Skolan kan arbeta hälsofrämjande på olika sätt. Här är några tips:
Mer rörelse i skolan (kom ihåg att hålla fysiskt avstånd, materialet är publicerat före pandemin)
Forskning om distansundervisning, Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats
Undervisning på distans, upprätthålla relationer, Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats
När undervisningen bedrivs på distans är det bra om skolan kan stötta eleverna i att ställa om till den nya miljön. Diskutera med eleverna kring vad de behöver tänka på när de har sin studieplats utanför skolan. Här är exempel på diskussionsfrågor:
Skolans professioner behöver samverka internt för att undanröja hinder för lärande på organisations-, grupp- och individnivå. Den samlade elevhälsan, det vill säga alla professioner inom elevhälsan, behöver arbeta nära undervisning och övrig verksamhet på skolan. Gemensamt ska all personal på skolan utifrån sitt uppdrag under rektors ledning fortsätta sitt samarbete med att
Skolan kan kontinuerligt genomföra enkätuppföljningar med elever och vårdnadshavare om hur de upplever distansundervisningen och tillsammans med dem ta fram lösningar på det som inte fungerar.
Extra anpassningar och särskilt stöd vid distansundervisning
Säkerställ att kontakten med alla elever fortsätter. Dialogen och informationen kan behöva anpassas utifrån elevernas förutsättningar och ges på olika sätt, exempelvis på webbplatser, på lärplattformar, under mentortid och i informationsutskick från elevhälsan. Under rådande omständigheter kan skolans elever behöva få extra tydlig information om hur de kan kontakta skolan med olika frågor, exempelvis vilket stöd den samlade elevhälsan kan ge och hur elevhälsans personal kan nås.
Det kan finnas risk för att elever utsätts för kränkningar på nätet när mycket av kommunikationen sker digitalt. Var också uppmärksam på att digitala verktyg måste vara säkra ur dataskyddsperspektiv. Elevhälsan arbetar ofta under sekretess och behöver ha en dialog med rektor för att göra en bedömning av vilka kommunikationsvägar som kan användas vid kontakt med elever vid distansundervisning.
Elevhälsan – här hittar du frågor och svar som rör arbetet inom elevhälsan under covid-19.
Det är viktigt att skolan håller i en god dialog med vårdnadshavarna under rådande omständigheter. Skolan kan behöva ge stöd till vårdnadshavare när det gäller omställningen att gå från att ha barn i skolan till att ha skolbarn hemma. Vårdnadshavaren behöver också få extra tydlig information om undervisningen och hur elevens skolarbete utvecklas. Detta gäller omyndiga elever, för elever som är myndiga behövs elevens godkännande för dialog med vårdnadshavare.
Vårdnadshavarna kan bidra med viktig information till skolan om eleven och hur de ser att rådande omständigheter kan påverka. Vårdnadshavarna kan även behöva få information om vilket stöd den samlade elevhälsan kan ge och hur elevhälsans personal kan nås.
En tätare dialog med vårdnadshavare kan vara extra betydelsefullt för elever i behov av stöd då skolan bedrivs på distans. Se till att ha en fungerande dialog med vårdnadshavare som har annat modersmål än svenska eller som av andra skäl är i behov av anpassad information.
Undervisning på distans, tips till vårdnadshavare, Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats
Det är viktigt att lyssna och uppmärksamma de elever som visar tecken på oro. Skolan behöver möta upp oron, exempelvis via elevhälsans professioner. Vid behov behöver skolan hänvisa vidare till exempelvis hälso- och sjukvården. Många organisationer har förstärkt sitt stöd.
Om flera elever beskriver samma slags oro bör skolan följa upp det. I de fall oron rör skolsituationen bör skolan arbeta med det systematiskt i sitt förbättringsarbete.
Det kan innebära en stor omställning för barn och elever att inte vistas i förskolan/skolan. Nuvarande läge kan innebära ökade risker för påfrestningar för familjen och leda till ökad otrygghet för barn och unga i deras livssituation. Vid distansundervisning kan det vara svårare att uppmärksamma tidiga tecken på att en elev far illa eller riskerar en ogynnsam utveckling. Därför måste skolans personal vara medvetna om det och agera i dialog med skolledning och elevhälsan efter skolans rutiner för detta.
Skolans ansvar för barn som far illa
Elever som har det svårt hemma
Information på 1177.se:
Stress hos barn
När barn far illa
Sorg hos barn och unga
När barn mår psykiskt dåligt
Skolan behöver aktualisera rutiner för detta via sin krisgrupp eller liknande. Det bör ske i samverkan med kommunens krisgrupp eller motsvarande.
Att prata med barn när en förälder är allvarligt sjuk, på sjukvårdsupplysningens webbplats 1177.se
Under rådande omständigheter är det viktigt att vara uppmärksam på de elever som kan behöva stöd från flera aktörer. Därför kan skolan behöva samverka lokalt med andra aktörer såsom socialtjänst och hälso- och sjukvård för att ha en dialog kring hur samordning kan ske på långsiktigt bästa sätt.