Skolverket

Så funkar upphovsrätten för bilder

När du och dina elever fotograferar eller skapar egna bilder bestämmer ni själva vad ni ska göra med bilderna. Gäller det andra personers bilder behövs tillstånd. För skolornas del löses detta genom avtal.

Skolkopieringsavtalet

Alla kommunala förskolor och skolor har Skolkopieringsavtalet som tecknas med Bonus Copyright Access. Det kan även tecknas av fristående skolor. Avtalet gäller texter, bilder och noter från offentliggjort svenskt och utländskt material.

Det här gäller för användning av bilder

Ibland vill du som lärare eller dina elever använda bilder som är upphovsrättsskyddade. Det har ni rätt till förutsatt att Skolkopieringsavtalet följs. Avtalet ger er rätt att kopiera bilder exempelvis genom att ladda ner, fotokopiera, skriva ut och skanna. Det går också bra att använda kopierade bilder i PowerPoint, visa i klassrummet och dela ut åhörarkopior. Vill ni spara bilder har ni rätt att göra det på skolans intranät, USB etc. De kopierade bilderna får delas mellan lärare och elever inom en undervisningsgrupp till exempel via e-post eller på skolans lärplattform. Rätten att kopiera och dela bilder enligt avtalet gäller per kalenderhalvår.

Skolkopieringsavtalet tillåter inte att ni lägger ut andras upphovsrättsskyddade bilder på internet. Men det finns några undantag, det vill säga bilder som vem som helst kan publicera på sin webbplats eller i sociala medier.

Bilder som kan publiceras utan tillstånd på nätet

  • egna bilder
  • Creative Commons-licensierade bilder
  • gamla bilder där skyddstiden har gått ut.
  • bilder där det står tydligt uttryckt att bilderna får spridas fritt, även på nätet. Det finns till exempel arkiv med fria bilder.

För gamla bilder har skyddstiden har gått ut då det har gått 70 år sedan upphovspersonen dog. Som exempel kan nämnas gamla vykort eller bilder i böcker och tidningar. Gäller det fotografiska bilder måste det ha gått 50 år sedan fotot togs. För foton tagna före 1996 gäller skyddstider på 25 respektive 50 år. På foton tagna efter 1996 gäller 50 och 70 år.

I övrigt kan det variera huruvida bilden är tillåten att använda eller inte. Ett tips är att se om innehavaren till webbplatsen har en sida som förklarar hur bilderna får användas. Det kan till exempel handla om företag, bokförlag eller myndigheter. Om det inte står någonstans kan du mejla och fråga.

Rättigheter för konstverk och byggnader

När det gäller konstverk så måste du fråga konstnären om lov innan du sprider verket på nätet eller använder det i ett kommersiellt syfte.

Vissa motiv är alltid tillåtna att använda. I Sverige är det tillåtet att avbilda, måla av eller fotografera byggnader och offentliga konstverk.

Om byggnader: Fortsatt panoramafrihet - men inte i hela i EU på Fotosidanlänk till annan webbplats
Om konstverk: Högsta domstolen: Att sprida bilder på offentlig konst på nätet på idg.selänk till annan webbplats
Om konstcitat: Konstcitat på Bonus Copyright Access webbplatslänk till annan webbplats

Rättigheter för bilder på människor och figurer

Om människor i reklam: Lag (1978:800) om namn och bild i reklam, Riksdagens webbplatslänk till annan webbplats
Om hantering av personuppgifter, t. ex. människors namn, bild, personnummer: Dataskyddsförordningen (GDPR) på Datainspektionnens webbplatslänk till annan webbplats
Om Wikipedia: Att återanvända material från Wikipedia på Wikipedias webblänk till annan webbplats
Om Nationalencyklopedin: Upphovsrätt och NE.selänk till annan webbplats
Om upphovsrättsskyddade figurer: Måla egna Bamsefigurer och ha med i film, Bildleverantörernas förenings webbplatslänk till annan webbplats

VERKTYG:
Hitta fria bilder med hjälp av Googles sökfilter, Karolinska institutets instruktionsbladPDF (pdf, 396 kB)

RELATERAT:

Allmänna avtalsvillkor för kopiering och tillgängliggörande i skolorna fr. o. m. 2018 på Bonus Copyright Access webbplats, Bonus Copyright webbplats
länk till annan webbplats
Allmänna avtalsvillkor för kopiering och tillgängliggörande i friskolor fr o m 2018 på Bonus Copyright Access webbplatslänk till annan webbplats
Frågor och svar om kopiering i grund- och gymnasieskolor, Bonus Copyright Access webbplatslänk till annan webbplats
Tio frågor om lag och rätt, Svenska Fotografers Förbunds webbplatslänk till annan webbplats
Vanliga frågor om upphovsrätt för bild, webbplatsen Bildupphovsrättlänk till annan webbplats
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, Riksdagens webbplatslänk till annan webbplats