Så funkar upphovsrätten för bilder

När du och dina elever fotograferar eller skapar egna bilder bestämmer ni själva hur ni vill använda bilderna. För att kopiera och dela andra personers bilder i undervisning behövs tillstånd. För skolornas del löses detta genom Skolkopieringsavtalet. Den här guiden reder ut vad lärare och elever får göra med stöd av det avtalet.

Skolkopieringsavtalet

Alla kommunala förskolor och skolor har Skolkopieringsavtalet som tecknas med Bonus Copyright Access. Det kan även tecknas av fristående skolor. Avtalet ger lärare och elever rätt att kopiera och dela skyddade texter, bilder och noter som offentliggjorts i Sverige eller i utlandet. Enligt avtalet jämställs varje person som har en pedagogisk funktion, till exempel skolbibliotekarier, med en lärare och får därför kopiera och dela till eleverna.

För att få kopiera och dela inspelad musik, film, radio- och TV-program behövs andra avtal.

Konkreta tips

Det här gäller för användning av bilder

Ibland vill du som lärare eller dina elever använda bilder som är upphovsrättsskyddade i undervisningen. Det har ni rätt till förutsatt att Skolkopieringsavtalet följs.

Skolkopieringsavtalet ger lärare och elever viss rätt att

 • kopiera bilder och illustrationer enligt 15/15-regeln, exempelvis genom att ladda ner, fotokopiera, skriva ut och skanna
 • lägga in och spara bilder i en presentation för undervisning , visa presentationen för elever i klassrummet, dela ut åhörarkopior i undervisningsgruppen eller via skolans slutna nätverk vars access är begränsad till skolans personal, elever och vårdnadshavare
 • kopiera in bilder enligt 15/15-regeln i ett eget undervisningsmaterial som man delar ut till eleverna
 • ta in bilder och texter i elevarbete under förutsättning att elevarbetet inte sprids till andra än undervisningsgruppen inom skolan. Med elevens godkännande får elevarbeten sitta uppe när skolan har öppet hus. Det gör inte någon skillnad om elevarbetet innehåller visst mått av material som kopierats med stöd av Skolkopieringsavtalet.

Upphovspersonens namn och källan

 • Kom ihåg att ange upphovspersonens namn och källan på eller i anslutning till de kopierade bilderna.

Det här ingår inte i Skolkopieringsavtalet

 • Ljud och rörlig bild omfattas inte av Skolkopieringsavtalet. Se upphovsrättsguiderna om musik respektive film, tv- och radioprogram.
 • Publicering av andras skyddade bilder på internet (för detta måste upphovsperson ge tillstånd)

Bilder som kan publiceras utan tillstånd på internet

Skolkopieringsavtalet tillåter inte att ni lägger ut andras upphovsrättsskyddade bilder på internet. Men det finns några undantag, det vill säga bilder som vem som helst kan publicera på sin webbplats eller i sociala medier.

 • Egna bilder.
 • Creative Commons-licensierade bilder, det vill säga bilder där upphovspersonen angett med CC-licensmärkningar eller symboler hur verket får användas.
 • Bilder där det står tydligt uttryckt att bilderna får spridas fritt, även på nätet. Det finns till exempel arkiv med fria bilder.
 • Gamla bilder där skyddstiden har gått ut. Enligt Bonus Copyright Access kan gamla bilder delas in i tre sorter:
  • Bilder som uppfyller originalitetskriteriet är skyddade i 70 år efter upphovspersonens död.
  • Bilder utan originalitet tagna före 1969, är fria.
  • Bilder utan originalitet tagna efter 1969, skyddas i 50 år efter att bilden togs.

I övrigt kan det variera huruvida bilden är tillåten att använda eller inte. Ett tips är att se om innehavaren till webbplatsen eller fotografen informerar om hur bilderna får användas. Om det inte står någonstans kan du mejla och fråga.

Rättigheter för konstverk och byggnader

När det gäller konstverk så måste du fråga konstnären om lov innan du sprider verket på nätet eller använder det i ett kommersiellt syfte.

Vissa motiv är alltid tillåtna att använda. I Sverige är det tillåtet att avbilda, måla av eller fotografera byggnader och konstverk som är stadigvarande placerade på eller vid allmän plats utomhus. Du kan läsa mer om konstverk i 24§§ i upphovsrättslagen.

Om byggnader: Fortsatt panoramafrihet - men inte i hela i EU på Fotosidanlänk till annan webbplats
Om konstverk: Högsta domstolen: Att sprida bilder på offentlig konst på nätet på idg.selänk till annan webbplats

Rättigheter för bilder på människor och figurer

Om människor i reklam: Lag (1978:800) om namn och bild i reklam, Riksdagens webbplatslänk till annan webbplats
Om hantering av personuppgifter, t. ex. människors namn, bild, personnummer: Rättslig grund för personuppgiftsbehandling på Datainspektionens webbplatslänk till annan webbplats
Om Wikipedia: Att återanvända material från Wikipedia på Wikipedias webblänk till annan webbplats
Om Nationalencyklopedin: Upphovsrätt och NE.selänk till annan webbplats
Om upphovsrättsskyddade figurer: Måla egna Bamsefigurer och ha med i film, Bildleverantörernas förenings webbplatslänk till annan webbplats

Verktyg

Upphovsrättsskolan, PRV
länk till annan webbplats

Hitta fria bilder med hjälp av Googles sökfilter, Karolinska institutets instruktionsbladPDF (pdf, 396 kB)

Upphovsrätt – ett lektionspaket från Statens medierådlänk till annan webbplats

Forskning och fördjupning
Senast uppdaterad 18 september 2020