När du använder radio, tv och film i undervisningen måste du följa vissa regler. De gäller oavsett om materialet tillhandahålls i analog form eller via nätet.
Att låta eleverna titta på film, se ett tv-program eller lyssna på radio brukar vara ett uppskattat inslag i undervisningen. Det finns material som du kan visa eller lyssna till i klassrummet utan tillstånd, till exempel:
När det gäller UR-program så finns många av dem tillgängliga i olika slutna nätverk som man behöver inloggning till för att komma åt. Skolor som via kommunen eller själva har avtal med en mediecentral eller med NE Skola kan få tillgång till programmen där.
Access/Mediecentraler, på webbplatsen UR Skola
Det finns också filmer och inslag som kräver tillstånd för att visa i undervisningen. Antingen får du tillstånd direkt från upphovspersonerna eller så krävs licens eller avtal. Det material du måste ha tillstånd för att visa är:
För att skolor ska få spela in måste kommunen eller den fristående skolan teckna ett skolbandningsavtal med Copyswede. Avtalet ger rätt till inspelning av radio- och tv-program från SVT, TV4 och SR för användning i undervisningen.
Inspelning i undervisningssyfte, på Copyswedes webbplats
Streama lagligt, Patent- och registreringsverkets webbplats
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, på riksdagens webbplats
Upphovsrättsskolan från Patent- och registreringsverket, PRV, innehåller inspirerande material och pedagogiska övningar för elever på grundskolan, lärare och lärarstudenter.