Den här guiden reder ut vad lärare och elever får göra med andras texter med stöd av Skolkopieringsavtalet.
När du och dina elever skriver egna texter bestämmer ni själva hur ni vill använda texterna. För att kopiera och dela andra personers texter behöver skolor tillstånd. För skolornas del löses detta genom Skolkopieringsavtalet. Enligt avtalet jämställs varje person som har en pedagogisk funktion, till exempel skolbibliotekarier, med en lärare och får därför kopiera och dela till eleverna.
Alla kommunala förskolor och skolor har Skolkopieringsavtalet som tecknas med Bonus Copyright Access. Det kan även tecknas av fristående skolor. Avtalet ger rätt att kopiera och dela skyddade texter, bilder och noter som offentliggjorts i Sverige eller i utlandet. För att få kopiera och dela inspelad musik, film, radio- och TV-program behövs andra avtal.
Lärare och elever får fotokopiera eller skanna exempelvis ur en bok, tidning eller ett häfte enligt 15/15-regeln. Det innebär att du får kopiera 15 procent, högst 15 sidor ur en och samma förlaga per elev och kalenderhalvår.
Om du behöver kopiera ett avsnitt som omfattar högst tre sidor utöver ovan angivna begränsningsregel är det trots begränsningsregeln tillåtet att kopiera och dela ytterligare tre sidor för att kapitlet eller artikeln ska bli fullständigt. Du kan alltså som mest kopiera 18 sidor ur en skrift som är minst 100 sidor. Är skriften 60 sidor får du som mest kopiera 12 sidor.
Som lärare får du kopiera ett exemplar till varje elev och några till dig själv.
Dessutom får du som lärare göra en papperskopia av ett helt verk, till exempel en hel bok, till dig själv för din undervisning. Däremot får du inte skanna eller spara boken i digital form
Lärare och elever får kopiera motsvarande 15 sidor i A4-format från en och samma digitala källa per elev och kalenderhalvår, till exempel
Kopiorna får delas i en undervisningsgrupp mellan skolans elever och lärare via mejl eller läggas upp på slutet nätverk, vars access är begränsad till skolans personal, elever och elevernas vårdnadshavare.
Kom ihåg att ange upphovspersonens namn och källan på eller i anslutning till kopiorna.
Trots att skolan har ett Skolkopieringsavtal finns viss kopiering som du inte får göra med stöd av det avtalet. Du får inte
Du får använda vissa texter även för publicering på internet. Till exempel kan du använda texter med Creative Commons-licens. Där har upphovspersonen, via en licens, talat om hur texten får användas och spridas.
Du får använda texter från Wikipedia utan att fråga om lov. Samma sak gäller för många, men inte alla, allmänna handlingar. Däremot måste du vara uppmärksam om den allmänna handlingen innehåller dikter, bilder och kartor. Dessa är skyddade och får därmed inte användas fritt. Svenska lagar och förordningar saknar upphovsrättsligt skydd och får kopieras fritt.
Vill du använda gamla texter går det bra om skyddstiden har gått ut. Skyddstiden går ut 70 år efter författarens död. Observera om ni vill använda en översatt text skall både ursprungsförfattare och översättare tillfrågas.
Skolor har viss rätt att framställa samlingsverk utan tillstånd från de upphovspersoner vars verk ska ingå i antologin. Däremot har upphovspersonen rätt till ersättning.
Upphovsrättsskolan från Patent- och registreringsverket, PRV, innehåller inspirerande material och pedagogiska övningar för elever på grundskolan, lärare och lärarstudenter. Statens medieråd har ett lektionspaket om upphovsrätt.
Upphovsrättsskolan, på PRV:s webbplats Länk till annan webbplats.
Lektionspaket om upphovsrätt , på Statens medieråds webbplats Länk till annan webbplats.