Utveckla din digitala kompetens som lärare och lär tillsammans med dina kollegor! Kompetensutvecklingen ger dig kunskaper om när och hur du kan använda digitala verktyg i din undervisning.
För lärare i grund- och gymnasieskola
Cirka åtta veckor per modul
Lärportalen, på arbetsplatsen
Fri start, fri fart
På Lärportalen finns 16 moduler om bland annat kritisk användning av nätet, leda och lära i tekniktäta klassrum, digitalt berättande och säker användning av nätet. Inom varje modul får du läsa texter och se på filmer, göra ett lektionsupplägg, testa lektionsupplägget i klassrummet samt reflektera med kollegorna hur lektionen gick.
Moduler om digital kompetens på Lärportalen
Supporten för Lärportalen når du via larportalen@skolverket.se
Kursen riktar sig till lärare i grund- och gymnasieskola och i tillämpliga delar för vuxenutbildningen. Modulerna kritisk användning av nätet och säker användning av nätet vänder sig även till skolbibliotekarier. Inga förkunskaper krävs.
Modellen för kompetensutvecklingen utgår från ett kollegialt lärande med stöd av webbaserat material som består av filmer, ljudfiler, artiklar, aktiviteter och reflektionsfrågor. Aktiviteterna planeras kollegialt och prövas därefter i den egna verksamheten. Ofta är det en handledare som leder arbetet.
Arbetet äger rum lokalt på skolorna. Materialet finns på Skolverkets webbplats Lärportalen.
En modul består av flera delar. Beräkna att det för varje del behövs cirka 60 minuter för enskilda förberedelser och cirka 120–180 minuter för gemensamt arbete och diskussion. En modul med fyra delar tar cirka åtta veckor att ta sig igenom.
Kompetensutvecklingsinsatsen inom digitalisering genomförs kontinuerligt under en längre tid, på arbetstid och gärna med stöd av handledare. Det är rektor som tillsammans med huvudmannen skapar organisatoriska förutsättningar för insatsen.
Det är en fördel om rektor erbjuder medarbetare med kunskaper om skolans digitalisering att delta i planeringen. Exempelvis kan en IKT-pedagog eller förstelärare med utvecklingsuppdrag inom digitalisering ha kunskap som är viktig i planeringen.
För att underlätta planeringsarbetet kan ni utgå från följande steg:
Det är betydelsefullt att redan i inledningen av insatsen göra en kartläggning av hur skolans arbete med digitalisering av undervisningen ser ut och vilka förutsättningarna som finns för den här typen av kompetensutveckling.
För att kompetensutvecklingen ska lyckas måste lärarna få tydlig information om vad kompetensutvecklingen innebär. Rektor behöver tydliggöra ramarna för arbetet och uttrycka förväntningar på både lärare och handledare som deltar.
Lärarna kan arbeta i sina arbetslag eller ämneslag, men det går också att skapa nya grupper utifrån verksamhetens behov och lärarnas intresse. Som exempel kan lärare inom samma ämne eller årskurs bilda en grupp även om antalet lärare på den egna skolan inte är stort nog för detta. Kompetensutvecklingen är utformad utifrån att alla deltagare undervisar grupper av elever.
Handledaren är framför allt en samtalsledare och ser till att gruppen har fokus på arbetet med modulen.
Det finns i dagsläget ingen handledarutbildning kopplad till kompetensutveckling inom digitalisering. Lärare som har goda kunskaper om skolans digitalisering, en IKT-pedagog eller någon annan, som har erfarenhet av handledning, kan vara lämplig som handledare.
Om kompetensen inte finns på den egna skolan finns det möjlighet att samarbeta mellan skolor. Det går också att använda lärare som hos huvudmannen har en övergripande funktion inom digitalisering. Det kan exempelvis vara centralt anställda IKT-pedagoger.
Valet av modul bör utgå från den analys som huvudman och rektor har gjort, de identifierade behoven och lärarnas intresse.
Lärarna behöver tillräckligt med tid avsatt för att kunna genomföra alla moment i modulerna. Utgångspunkten är den tid för kompetensutveckling som ingår i lärares tjänst. Huvudman och rektor ansvarar för att tiden fördelas jämnt över året.
Kompetensutvecklingen ska ske på arbetstid och därför behöver rektor se till att den schemaläggs. Det tar minst 30–40 timmar för lärare att arbeta med en modul. Det tar ungefär två veckor för en lärargrupp att arbeta med en del av en modul. Grupperna behöver träffas en gång i veckan.
I förberedelserna för handledaren ingår det att fördjupa sig i materialet, planera och följa upp möten. Handledaren behöver också tid för avstämningar med rektor.