Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter
Det här är en fortbildning på distans för dig som är rektor eller arbetar i elevhälsan. Fortbildningen ges i samarbete med Högskolan i Halmstad och Malmö universitet.
-
För rektorer och personal i elevhälsan
-
Högskola, distans
-
Kurslitteratur ingår
-
Start oktober 2024, ansökan öppen från 29 maj
Ansökan
Du ansöker direkt till Högskolan i Halmstad eller Malmö universitet.
Högskolan i Halmstad
Kursen består av fem digitala träffar som omfattar en föreläsning på 2 timmar, samt en timmes seminarium och diskussion. Mellan föreläsningarna sker tematiserade pass med processtöd där du och de andra deltagarna delas in i mindre grupper tillsammans med en av kursens lärare, efter en gemensam inledande diskussion.
Följande teman behandlas under processtöden:
- Att upptäcka utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck: fallbeskrivningar.
- Skolans rättighetsbaserade arbete i praktiken: rollspel om konflikter.
- Hur man samtalar med och bygger tillit till elever och vårdnadshavare vid oro för utsatthet: samtalsövningar.
- Skolans värdegrundsarbete i praktiken: praktiska övningar.
Malmö universitet
Kursen omfattar fem digitala träffar på tre timmar vardera. Träffarna består av föreläsningar och diskussioner. Kursinnehållet behandlas tematiskt och bygger såväl på utbildarnas egna och andras forskning som på praktiska erfarenheter och case från fältet. Innehållet utgår från Skolverkets stödmaterial.
Mellan träffarna kommer du att arbeta med praktiska uppgifter kopplade till din egen verksamhets systematiska kvalitetsarbete. Vid träffarna redovisas, diskuteras och analyseras uppgifterna under ledning av processtödjande handledare. Utöver detta får du möjlighet till erfarenhetsutbyte och kollegialt lärande, bland annat vad gäller organisation, relationer mellan hem och skola samt samverkan med externa aktörer.
För dig som är rektor eller arbetar inom elevhälsan
Fortbildningen riktar sig till dig som arbetar som rektor eller inom elevhälsan. Fortbildningen har ett begränsat antal platser som fördelas i turordning till sökande med rätt behörighet.
Fortbildningens upplägg
Fortbildningen genomförs helt på distans från oktober 2024 till mars 2025. I fortbildningen ingår även processtöd för att komma igång med utvecklingsarbetet på den egna skolan.
Kostnader
Fortbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur ingår och distribueras via lärosätet.
Därför ska du delta
Under fortbildningen kommer du att få såväl sakkunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck som kunskaper om hur ett systematiskt arbete med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck kan utformas och genomföras i enlighet med läroplanerna. Processtödet är en möjlighet att utforska hur du kan anpassa arbetet till just din skolas förutsättningar.
Under fortbildningen kommer du att
- utveckla och fördjupa dina kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive pojkar och män i hedersförtryck samt hbtqi-perspektiv
- öka din medvetenhet om egna och medarbetares föreställningar och förhållningssätt samt hur de kan främja eller riskera att motverka arbetet
- öka din egen och medarbetares beredskap att upptäcka utsatthet och agera såväl förebyggande som i akuta situationer.