Högskolekurs för dig som har kommit igång med textprogrammering och som vill lära dig ännu mer. Du får bland annat lära dig att hantera komplexa datastrukturer och du får tips på hur du kan hjälpa dina elever när de fastnar i en programmeringsuppgift.
För matematiklärare
2,5 hp på kvarts- eller sjättedelsfart
Högskola, distans
Start januari/februari 2021
Kurserna startar i januari/februari 2021. När ansökan öppnar under hösten 2020 kommer du att hitta en länk här. Ansöker gör du sedan direkt till lärosätet.
Kursen består till största delen av att du som lärare ska få ytterligare träning och kunskaper i att programmera så att du ska känna dig säkrare när du använder programmering i din undervisning. I kursen ingår att du får befästa och repetera samt lära dig nya begrepp och byggstenar inom programmering. Till exempel får du lära dig om funktioner och komplexa datastrukturer samt om programmering som stöd i matematisk problemlösning.
Arbetar du som matematiklärare i årskurserna 7–9 får du fortsatt övning i hur algoritmer kan skapas, testas och förbättras vid programmering samt användning av programmering för att bedöma sannolikheter utifrån simulering
Arbetar du som matematiklärare i gymnasieskolan får du träning i att använda programmering för databearbetning och/eller numeriska metoder.
Kursen innehåller även didaktiska strategier och verktyg kopplat till undervisning om, i och med programmering, med koppling till relevant forskning.
Ramkursplan (pdf, 196 kB)
Kursen är för dig som är
Kursen är öppen för lärare i andra ämnen eller andra skolformer i mån av plats.
Du ska vara godkänd på kursen ”Introduktion till programmering i textbaserad miljö, 5 hp” eller ha motsvarande kunskaper.
Om du har gått kursen ”Grundläggande programmering med ämnesdidaktisk inriktning, 7,5 hp” kan du bli antagen till denna kurs i mån av plats.
Högskolekursen ger 2.5 högskolepoäng och genomförs på distans. Kurserna innehåller 1–3 träffar som genomförs antingen på webben eller på ett universitet eller högskola.
Träffarna kan bestå av föreläsningar, praktiska övningar, workshops och/eller laborationer.
Kursen ger ytterligare kunskaper i textprogrammering och hur du kan tillämpa programmering i din undervisning i matematikämnet.
Efter avslutad kurs ska du
Du behöver din rektors godkännande för att få genomföra kursen. Rektor har också ansvar för att du får de förutsättningar som du behöver för att kunna genomföra kursen.
För utveckling av didaktiska kunskaper i programmering rekommenderas ”Programmeringsaktiviteter i undervisningen, 2,5 hp” som fortsatt kompetensutveckling.