Högskolekurs för dig som planerar att genomföra en programmeringsaktivitet med dina elever. Du får handledning när du planerar, genomför och utvärderar aktiviteten. Du får dessutom ta del av andra deltagares erfarenheter och möjlighet att diskutera formativ bedömning.
För matematik- och tekniklärare
2,5 hp på kvarts- eller sjättedelsfart
Högskola, distans
Start januari/februari 2021
Kurserna startar i januari/februari 2021. När ansökan öppnar under hösten 2020 kommer du att hitta en länk här. Ansöker gör du sedan direkt till lärosätet. Vilka högskolor/universitet som kommer att genomföra kursen bestäms efter sommaren.
Du får planera och genomföra programmeringsaktiviteter med dina elever utifrån relevanta kurs- och ämnesplaner. I arbetet med aktiviteten kommer du att vidareutveckla dina kunskaper kring begrepp och byggstenar inom programmering. Du kommer även att få fortsatt övning i att skapa, testa, felsöka och förbättra visuell och textbaserad programkod.
Du får även ta del av andra deltagares erfarenheter av genomförda programmeringsaktiviteter i undervisningen och möjlighet att diskutera formativ bedömning.
I kursen kommer du att få reflektera över och diskutera val av didaktiska strategier och verktyg med koppling till relevant forskning.
Ramkursplan (pdf, 173 kB)
Kursen är för dig som är
Du ska vara godkänd på kursen ”Introduktion till programmering i textbaserad miljö, 5 hp”, ”Introduktion till programmering i visuell miljö, 5 hp” eller ”Grundläggande programmering med ämnesdidaktisk inriktning, 7,5 hp” eller ha motsvarande kunskaper.
Högskolekurserna ger 2,5 högskolepoäng och genomförs på distans. Kurserna innehåller 1–2 träffar som du medverkar på antingen online eller på ett universitet eller högskola.
Du kommer att utveckla didaktiska kunskaper kopplat till programmering genom att med handledning genomföra programmeringsaktiviteter med elever, samt reflektera och utvärdera processer och aktiviteter tillsammans med andra deltagare.
Efter avslutad kurs ska du
Du behöver din rektors godkännande för att få genomföra kursen.
Rektor har också ansvar för att du får de förutsättningar som du behöver för att kunna genomföra kursen.
Efter att du har gått den här kursen rekommenderar vi modulerna Algebra och Matematikundervisning med digitala verktyg II för fortsatt kompetensutveckling.