Balans och tyngdpunkt: Balansera ett knäckebröd

Om man sätter fingret på rätt ställe på ett knäckebröd kan man balansera det på fingertoppen. Men var är det stället, mer exakt?

Steg 1

Titta på likheter och olikheter

Tänk er detta:
En person har satt fingertoppen i utkanten av en stor bit knäckebröd från en rund kaka och vill balansera den.
En annan person har satt fingertoppen nära mitten av en stor bit knäckebröd från en rund kaka och vill balansera den.

Använd er känsla:

  • Vad tror ni händer?
  • Varför tror ni det?

Steg 2

Hitta mitten och pröva

En elev håller en stor bit av en rund knäckebrödskaka löst mellan tummen och pekfingret. Den ska kunna röra sig fritt. En klasskompis eller lärare ritar en lång linje från elevens finger rakt ner, till exempel med en whiteboardpenna. Eleven tar samma slags grepp på ett nytt ställe på brödkakan, och medhjälparen ritar igen. Gör så tre-fyra gånger och titta hur alla linjer skär varandra i samma punkt.

  • Vad händer när ni sätter fingerspetsen i skärningspunkten och försöker balansera den stora knäckebrödsbiten?
  • Vad händer när ni sätter fingerspetsen en bit ifrån skärningspunkten och försöker balansera den stora knäckebrödsbiten?
  • Vad händer om ni tar en hel rund knäckebrödskaka och försöker balansera den? Var vill ni sätta fingerspetsen?

Steg 3

Tänk och organisera

  • Vad har vi ändrat på?
  • Vad hände när vi ändrade?
  • Vilka mönster finns?
  • Varför är det viktigt att kunna det här?

Steg 4

Hitta på en egen regel

Använd fantasin!
Så här säger till exempel Hugo, 8 år, sin regel: Fingret ska alltid vara i mitten när man vill ha bra balans.

Vi har hittat en regel!

För läraren

Tyngdpunkten är den punkt i ett föremål som alltid hamnar rakt under upphängningen. Det kan förenklas genom tanken att hela massan är samlad på just den punkten. Vi kan inte förskjuta tyngdpunkten utanför stödytan utan att föremålet tippar. Se Lars Forsberg, universitetsadjunkt på Stockholms universitet, förklara tyngdpunkten med hjälp av ett knäckebröd.

Senast granskad: 2015-10-01