Dela digitala lärresurser

Genom att dela dina digitala lärresurser hjälper du andra lärare att få idéer och material till sin undervisning. Du bidrar till det kollegiala lärandet på nätet och därmed till att utveckla undervisningen.

Fyra lärare med dator jobbar tillsammans Ett sätt att bidra till det kollegiala lärandet är att publicera lektionsuppslag, -innehåll och -material på webben. Många lärare väljer att ha en blogg, wiki eller annan webbplats där de publicerar material, en Youtube-kanal för filmer, eller kanske en kombination. I vissa ämnesgrupper på Facebook delar lärare också med sig mer kontinuerligt av lektionsupplägg och idéer.

Upphovsrätt och Creative Commons

För all webbpublicering gäller det att vara noggrann med upphovsrätten. Ett lektionsupplägg kan ju innehålla läsning i en bok eller visning av en film som du har tillgång till på din skola, men som du inte får sprida. Det du publicerar och sprider på webben måste vara tillåtet att sprida, till exempel genom olika Creative Commons-licenser.

Lärarguider i upphovsrätt Creative Commons i skolan

För att andra ska ha hjälp av dina lärresurser, och för att du ska kunna hitta andras, behöver resurserna vara enkelt sökbara. Det finns många goda lärresurser på webben, men det kan vara svårt att hitta dem när man behöver dem. Därför startades projektet Lärarspindeln.

Dela kursplaneringar

Kursplaner.se är ett verktyg för att skapa och hantera kursplaneringar, dela med sig av filer, länkar och andra resurser som är användbara i undervisning.

Kursplaner.se

Dela med Wikimedia Commons

Wikimedia Commons är en webbplats där du kan dela dina digitala lärresurser. Här finns bara lärresurser som tillåter fri återanvändning. Webbplatsen använder Creative Commons-licenser och standardlicensen är CC by-sa men även friare licenser förekommer. Det innebär att du får du bearbeta, sprida och bygga vidare på material från webbplatsen, även i kommersiella sammanhang. Om du gör det måste du sätta samma licensens på ditt material som det ursprungliga materialet hade. Du måste alltid erkänna upphovspersonen. Ideella föreningen Wikimedia Foundation underhåller webbplatsen och den drivs helt av frivilliga personer från hela världen.

Så delar du din lärresurs på Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Foundation, översatt av Caesar CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Foundation, översatt av Caesar CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
1. För att ladda upp något på Wikimedia Commons behöver du skapa ett konto. Det är helt gratis och fungerar även som ett konto på Wikipedia.

2. Från Wikimedia Commons huvudsida klickar du på "ladda upp fil" och du kommer då att mötas av den här bildserien med nyttiga råd. Den är ett hjälp för att försäkra dig om att du får ladda upp verket. Du får ladda upp det som du skapat själv och som du har upphovsrätten till. Du behöver också försäkra dig om att ditt verk i sin tur inte innehåller skyddat innehåll, och att du märker innehållet korrekt med Creative Commons, om du använder det. Ett exempel är att tänka igenom vilken musik du har till ett filmklipp, om det är skyddad musik behöver du ta bort det från klippet innan uppladdning.

3. Du laddar sedan upp filen som du vill dela. När det gäller bildfiler accepterar Wikimedia Commons nästan alla filformat och för video gäller de fria formaten: ogg. .ogv .webm.

4. Sedan fyller du i formuläret uppgifter om din fil. Du ger den ett unikt filnamn, en beskrivande text på svenska och på de språk du vill att lärare runt om i världen lättare ska kunna förstå och använda din lärresurs. Du fyller också i ditt namn så att de som återanvänder din resurs kan attribuera, dvs. ange dig som upphovsperson. I formuläret skriver du också lämpliga kategorier som hör till din resurs, dessa kategorier är på engelska till exempel “Flipped classroom chemistry”.

Wikimedia Commons

Senast granskad: 2016-10-04