Sök resurser med Creative Commons-licens

Om ett material är märkt med en Creative Commons-licens kan du använda det utan att be om lov. Licensen talar om hur du får använda resursen, till exempel bilder, filmer och musik. Vi guidar dig hur du kan söka efter sådant material.

Creative Commons Sök

Via CC Search får du möjlighet att söka samtidigt i en rad tjänster/sökmotorer som samlar Creative Commons-licensierat material, till exempel Europeana och Flickr. Du väljer själv, innan sökning, om du vill söka i en, flera eller samtliga tjänster. Det går också att pricka för om du vill ha träffar på material du får bearbeta och/eller använda i kommersiella syften och sammanhang. Var noga med att kontrollera licensen innan du använder resursen du sökt fram.

CC Search

Tips:

  • Tänk på att du får fler träffar om du söker på engelska eftersom flera av arkiven är engelskspråkiga och märkta på engelska.
  • Var noga med att kolla licensen på varje resurs du sökt fram via CC Search. Det händer att du får träffar på resurser som saknar sådan licens.

Om du är osäker på hur licenserna fungerar kan du läsa mer här:
Creative Commons i skolan

Hitta material för skolarbete

Sök i Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets samlingsdatabas

Sedan den 6 mars 2013 finns Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets bildarkiv på nätet. Det innehåller bilder på föremål och museimiljöer. Du kan du använda deras bilder hur du vill utan kostnad. Välj mellan enkel sökning och avancerad sökning.

Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets samlingsdatabas

Sök i Historiska museets samlingar

Den här tjänsten ger tillgång till digitaliserade föremål ur Historiska museets samlingar. De bilder som ingår är, om inte annat anges, licensierade för icke-kommersiell användning som kopiering, distribution och visning med en Creative-Commons licens. Det rör sig främst om bilder av arkeologiska föremål, ben och kyrklig konsthistoria.
Historiska museets samlingar

Hur bilderna får användas

Platsr - Riksantikvariets webbplats för berättelser och minnen

På Platsr hittar du berättelser om platser och samlingar skapade av enskilda människor, hembygdsföreningar, arkiv, museer och bibliotek. Grundtanken med tjänsten är att informationen ska vara fri att dela och sprida och därför är det inlagda materialet Creative Commons-märkt. Förutom att söka efter material kan vem som helst gratis bli medlem och lägga till sin egen historia. Som lärare kan du skaffa ett konto för att använda Plats i klassen eller för något skolprojekt. Det finns också en lärarhandledning.

Platsr

Om copyright / Creative Commons

Bilder på miljöer och transport från förr till nu

Jämför hur Sverige såg ut på 30-talet och hur ser det ut nu. Sätten att ta sig från en plats till en annan har förändrats genom årtionden. Spårvägsmuseet, SL och Stockholms transportmuseum har lagt ut Creative Commons-licensierade bilder på Flickr kring detta. 

Spårvägsmuseet på Flickr

Rotemansarkivet (Statsarkivet)

Svenska kyrkans arkiv

WikimediaCommons

Här kan du hämta bilder, diagram och filmklipp som personer över hela världen har delat med sig. I dagsläget finns cirka 25 miljoner fria mediafiler tillgängliga. I portalen Flipklipp finns det filmklipp som lärare har tagit fram för undervisning inom olika skolämnen och årskurser. Den ideella föreningen Wikimedia Foundation underhåller webbplatsen.

Wikimedia Commons

Fria filmer inom olika skolämnen

Lägg upp egna Flipklipp

Senast granskad: 2017-03-20