Källkritik i sociala medier

Det här avsnittet handlar om hur du kan diskutera källkritik och sociala medier i skolan. Här finns faktaartiklar om och källkritiska övningar för sociala medier.

Två flickor med mobiler Vi har valt att fördjupa oss i de välkända tjänsterna Facebook, Twitter, bloggar och YouTube, vilka bara utgör ett litet axplock av det enorma utbudet av sociala medier på internet. Elevövningar och diskussionsunderlag borde dock kunna fungera tillsammans med vilken interaktiv webbtjänst som helst.

Fakta om sociala medier

Du får en förklaring av begreppet och exempel på några vanliga användningsområden för sociala medier.

Fakta om sociala medier

Bloggar

Här får du en allmän introduktion till begreppet bloggar och hur dessa vanligtvis används. I anslutning till fakta hittar du källkritiska elevövningar för bloggar.

Fakta om bloggar

Lektionsmaterial och övningar

Facebook

Här får du en allmän introduktion till Facebook och hur tjänsten vanligtvis används. I anslutning till fakta hittar du källkritiska elevövningar för Facebook och liknande sociala nätverkstjänster.

Fakta om Facebook

Lektionsmaterial och övningar

Twitter

Här får du en allmän introduktion till Twitter och om hur tjänsten vanligtvis används. I anslutning till fakta hittar du källkritiska övningar för Twitter och liknande mikrobloggtjänster.

Fakta om Twitter

Lektionsmaterial och övningar

Youtube

Här får du veta om YouTube hur tjänsten vanligtvis används. I anslutning till fakta hittar du källkritiska övningar för YouTube och liknande filmtjänster.

Fakta om YouTube

Lektionsmaterial och övningar

Sök i sociala medier

Det finns särskilda söktjänster anpassade efter sociala medier och några av dem berättar vi om här.

Sök i sociala medier

Senast granskad: 2016-07-12