Lektionsmaterial och övningar

Här får du idéer och inspiration till skolans diskussioner om etik och källkritik på nätet. Det finns övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna.

Källkritik

Lärare

Lärartips för källkritiskt arbete

Lärare och skolbibliotekarier delar med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor.

Lärartips för källkritiskt arbete


Checklista för källkritik

Checklista för källkritik

Hjälp elever att vara källkritiska. Beställ checklistan för källkritik som dina elever kan ha med sig överallt. Den innehåller ett antal källkritiska frågor som elever kan ställa sig när de använder webben.

Beställ checklistan för källkritik


Checklista för sociala medier

Checklista för sociala medier

Hjälp elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ checklistan som dina elever kan ha med sig överallt. Den innehåller frågor som elever kan ställa sig och som ni kan använda som underlag för diskussion i klassrummet.

Beställ checklistan för sociala medier


Skärmdump Lär mer om medier

Lär om medier (Statens medieråd)

Lär om medier är ett digitalt verktyg som vänder sig till lärare, bibliotekarier, föräldrar och andra vuxna som vill lära sig mer om dagens medielandskap. Här hittar du också MIK för mig. Materialet innehåller diskussionsfrågor, färdiga lektionspaket och övningar om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.

Lär om medier


kallkritikpainternet

Kurser i källkritik (iis.se)

Webbstjärnan har tagit fram olika internetkurser för dig som vill lära dig mer om nätet och utveckla ditt källkritiska tänkande. Kurserna innehåller videolektioner och praktiska case. Du får till exempel lära dig att kritiskt granska Google, Wikipedia och bilder. Webbstjärnan är en skoltävling som arrangeras av Internetstiftelsen i Sverige (iis.se). De har även gett ut häftet Källkritik på internet (2017) med praktiska tips och övningar i källkritik.

Källkritik på internet av Kristina Alexanderson

Webbstjärnans internetkurser om källkritik


skärmdump

Är det sant? (UR)

Är allt som sägs och skrivs sant? Vad betyder det egentligen att vara källkritisk? Och hur vet man om man kan lita på en källa? Nyhetsankaret Anna Ankare får lära sig varför det är så viktigt att vara källkritisk. Ingår i UR:s serie om källkritik för barn. Serien omfattar sex filmer. UR har också gjort en serie om källkritik som vänder sig till elever i årskurs 7-9.

Hur vet du det? (F-3)

Källkritik (7-9)

Är det sant?


lillaviralgranskaren

Lilla Viralgranskaren

Viralgranskarens skolmaterial innehåller såväl lärarhandledning som lektionsförslag som riktar sig till både äldre och yngre elever. Till lektioner för elever 6–11 år finns en film som går att ladda ner från själva lärarhandledningen – men du hittar den även här: Hajen som blev viral

Lilla Viralgranskaren


kkwiki

Källkritiska exempel i Kolla källans wiki

I Kolla källans wiki hittar du massvis av exempel på fejkade webbsidor, manipulerade bilder och luriga filmer som du och dina elever kan diskutera och källkritiskt granska. I wikin finns också länkar till artiklar och bloggar där lärare berättar om hur de arbetar med källkritik.

Kolla källans wiki


NE:s temapaket

NE:s temapaket Källkritik

Temapaketet lär dig grunderna i källkritik. Hur bedömer man om information är tillförlitlig? Vilka olika typer av källor finns det? Vad händer när en berättelse vandrar genom flera personer? Hur söker man bäst på Internet? Läs också vårt intressanta reportage om bibliotekens roll i dag.

NE:s temapaket om källkritik


Integritet och säkerhet på nätet

Hat på nätet - hur tar vi upp det i skolan?

Skolpersonalen får reda på att några elever på skolan blivit utsatta för trakasserier på Instagram och Facebook. I flera fall handlar det om att eleverna blivit utsatta för rasistiska och främlingsfientliga påhopp. Hur ska skolan agera? I slutet av texten finns förslag på samtalsfrågor.

Hat på nätet – hur tar vi upp det i skolan?


Skärmdump No Hate Speech

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Här finns metodmaterial, utbildningar och juridikpoddar. No Hate Speech-kampanjens syfte är "att höja kunskapen, särskilt hos barn och ungdomar, om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet". Materialet togs fram 2014.

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga


Hat på nätet

Hat på nätet - Vad får du inte skriva om på internet?

Skriften tar upp juridiken kring näthat, det vill säga om hot, trakasserier och kränkningar på internet, vilka regler om ansvar som gäller för vad vi skriver och publicerar i sociala medier eller i andra internetsammanhang. Utgiven av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Hat på nätet - vad får du inte skriva på internet?


natrespekt

Skolmaterial från Surfa Lugnt

Surfa Lugnt-kampanjen har tagit fram material för fri användning i skolan. Här hittar du bland annat föreläsningsmaterial, lektionstips och samtalsguide. Målet med Surfa Lugnts satsningar är att få fler vuxna att tala med barn och unga om nätet och att få fler lärare och skolpersonal att tala med och möta barn och unga kring deras vardag på nätet.

Länkar och lärmaterial (Surfa Lugnt, 2015)Senast granskad: 2018-03-14