Statistiknyhet

Slutbetyg i specialskolans årskurs 10, läsåret 2023/24

Vårterminen 2024 avslutade 70 elever specialskolans årskurs 10, 48 pojkar och 22 flickor. Föregående läsår var det 70 elever, 44 pojkar och 26 flickor. Specialskolan är en liten skolform vilket gör att individuella variationer får genomslag i statistiken. Det gör det svårt att göra jämförelser av resultaten mellan olika läsår.

Specialskolan består av 10 årskurser. När det gäller regler för bedömning och betygssättning så är de desamma som för grundskolan, med skillnaden att betygskriterierna finns i årskurserna 4, 7 och 10 i stället för i årskurs 3, 6 och 9. Utbildningen i specialskolan ska så långt det är möjligt motsvara den utbildning som ges i grundskolan samt ligga till grund för fortsatt utbildning. Specialskolan är till för elever som är döva, har hörselnedsättning, grav språkstörning, dövblindhet eller synnedsättning i kombination med flera funktionsnedsättningar. Efter grund- och specialskolan finns det riksgymnasium, vuxenutbildning och högskoleutbildning som erbjuder olika former av stöd för studenter med funktionsnedsättning. Staten är genom Specialpedagogiska skolmyndigheten huvudman för specialskolan.

Behörighet till gymnasieskolan

Vårterminen 2024 uppnådde drygt 34 procent av eleverna behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram. Dessa elever var dessutom behöriga till två av de tre olika grupperna av högskoleförberedande program, det estetiska programmet respektive ekonomi-, humanistiska och samhällsvetenskapsprogrammen. Det var något lägre andel som var behörig till den tredje gruppen av högskoleförberedande program, naturvetenskaps- och teknikprogrammen, knappt 33 procent.

Det var en högre andel bland pojkarna som var behöriga till samtliga fyra olika grupper av nationella program jämfört med bland flickorna. Till yrkesprogrammen var knappt 40 procent av pojkarna och knappt 23 procent av flickorna behöriga.

För att bli behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan krävs att en elev har fått godkänt betyg i svenska alternativt svenska som andraspråk, engelska och matematik tillsammans med ytterligare fem ämnen för yrkesprogram eller ytterligare nio ämnen för de högskoleförberedande programmen. De högskoleförberedande programmen är indelade i tre grupper där det är olika specificerade ämnen som ska vara godkända för behörighet till respektive grupp.

Meritvärden

Det genomsnittliga meritvärdet (summan av betygsvärdena för de 16 bästa slutbetygen) för eleverna i specialskolan var knappt 159 poäng våren 2024. Flickornas genomsnittliga meritvärde var drygt 154 poäng medan pojkarnas genomsnittliga meritvärde var knappt 161 poäng.

De elever i specialskolan som har läst moderna språk som språkval kan tillgodogöra sig det som ett 17:e betyg till de övriga 16 bästa slutbetygen. Genomsnittligt meritvärde för 17 betyg var knappt 160 poäng, knappt 156 för flickorna och drygt 161 för pojkarna.

Officiell statistik

Den officiella statistiken hittar du i vår statistikdatabas för specialskolan. I kvalitetsdeklarationen för statistiken finns information om statistikens ändamål, innehåll, tillförlitlighet, aktualitet, tillgänglighet och jämförbarhet.

Betyg i årskurs 10 specialskolan, läsåret 2023/24 Länk till annan webbplats.

Om du har frågor om statistiken kontakta utbildningsstatistik@skolverket.se.

Publicerades den .