Statsbidraget för bättre språkutveckling i förskolan kommer att upphöra efter bidragsomgången 2022.
Statsbidraget ska gå till att stärka språkutvecklingen i svenska i förskolan, särskilt för barn som har ett annat dagligt umgängesspråk i hemmet än svenska.
Bidragsomgången 2022
Bidragsramar bättre språkutveckling i förskolan 2022 Pdf, 487 kB.
Bidragsramen visar vilka huvudmän som kan ta del av statsbidraget och hur stort belopp de kan ansöka om.
Vi har beviljat bidrag till 276 huvudmän om totalt 344 084 613 kronor.
Lista beviljade belopp, kommunala huvudman, Bättre språkutveckling 2022 (Pdf) Pdf, 223 kB.
Ansökan för bidragsomgången 2022 var öppen i e-tjänsten för statsbidrag mellan 13 januari och 15 februari 2022.
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Ni kommer att få redovisa hur ni har använt det bidrag som ni blivit beviljade i ansökan. Redovisningen för bidragsomgången 2022 är öppen i e-tjänsten för statsbidrag mellan 1 mars och 3 april 2023.
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Bidraget kan bara sökas av kommuner, men pengarna kan användas för insatser både inom kommunala och fristående förskolor. Fristående förskolor kan inte söka bidraget.
Det övergripande syftet med statsbidraget är att stärka språkutvecklingen i svenska, särskilt för barn som har ett annat dagligt umgängesspråk i hemmet än svenska.
Statsbidraget får användas till:
Det måste finnas en tydlig koppling mellan de insatser som ni genomför och de kostnader ni redovisar. Bidraget kan till exempel användas till personalkostnader i syfte att öka deltagandet i förskolan, samt till att genomföra språkutvecklande insatser. Bidraget kan till exempel användas för utbildning (kurser, seminarier, studiebesök, föreläsningar och studiebesök) för kompetensutveckling av förskolepersonal i språkutvecklande arbetssätt i svenska. Ett exempel är Läslyftet i förskolan. Statsbidraget kan då användas till kollegialt lärande och nedsättning i tid för en eller flera handledare i syfte att leda det kollegiala lärandet.
Ni ska använda statsbidrag för insatser för bättre språkutveckling i förskolan enligt gällande förordning som genomförs under perioden 1 januari–31 december 2022.
Varje kommun tilldelas en bidragsram som anger det belopp som kommunen kan ansöka om. För bidragsomgången 2022 får varje kommun minst 150 000 kronor i bidragsram.
En tredjedel av det totala statsbidraget fördelas utifrån hur stor andel av det totala antalet barn mellan tre och fem år i Sverige som är folkbokförda i kommunen.
En tredjedel av det totala statsbidraget fördelas utifrån hur stor andel av det totala antalet barn mellan tre och fem år i Sverige som inte deltar i förskolan som är folkbokförda i kommunen.
En tredjedel av det totala statsbidraget fördelas utifrån hur stor andel av det totala antalet barn mellan tre och fem år i Sverige som är barn till nyinvandrade och som är folkbokförda i kommunen.