Syftet med bidraget är att öka elevers och föräldrars inflytande i skolan.
Ansökan för bidragsomgången år 2023 sker under hösten år 2022.
Utdelningen av bidraget är beroende av om medel tilldelas bidraget i regleringsbrevet för Skolverket för år 2023. Regleringsbrevet beslutas av regeringen i december 2022. Vid ansökan vet därför Skolverket inte om medel kommer att tilldelas eller hur stor den eventuella summan blir.
Ansökan är öppen 1 oktober–1 november 2022 i e-tjänsten för statsbidrag.
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
För att kunna ansöka om statsbidraget via e-tjänsten måste du ha tillgång till e-tjänsten för statsbidrag. Vad du behöver göra beror på om din organisation har sökt bidrag via e-tjänsten tidigare.
Se till att din organisation har ett ombud utsett samt att den eller de personer som ska arbeta med ansökan har rätt behörighet för bidraget i e-tjänsten för statsbidrag.
Registrera din organisation hos Skolverket och utse därefter ett ombud.
Sista datum är satta för att Skolverket ska kunna handlägga de förberedelserna som krävs i tid. Tidsgränserna gäller bara för organisationer som inte har sökt statsbidrag via e-tjänsten förut.
Om du kontaktar Skolverket efter senast datum för förberedelser går det ändå att ansöka, men det kommer behöver göras på annat sätt än via e-tjänsten. Även då kommer ni behöva registrera er verksamhet för att ansökan ska kunna handläggas. I sådant fall skickar du ett mejl till bidragets funktionsbrevlåda som du hittar längst ner på denna webbsida.
Se nedan när du behöver ha registrerat er organisation och skickat in en ombudsansökan.
Förberedelser klara senast | |
Organisationer som inte bedriver skolverksamhet samt fristående förskolehuvudmän som har någon av bolagsformerna:
| 7 arbetsdagar före bidraget stänger |
Organisationer som inte bedriver skolverksamhet samt fristående förskolehuvudmän med annan bolagsform än ovan. | 14 arbetsdagar före bidraget stänger |
Elev- och föräldraorganisationer inom
Bidraget ska användas för att öka elevers och föräldrars inflytande i skolan.
För att få bidrag ska elev- eller föräldraorganisationen leva upp till flera villkor.
Efter att ansökan har stängt begär Skolverket även in:
Hur stort bidrag respektive organisation får beror på hur mycket pengar som Skolverket har att fördela, hur många organisationer som ska dela på bidraget och hur stora de olika organisationerna är utifrån bidragsgrundande medlemsantal samt antal anslutna föreningar.
Skolverket fördelar en större andel till elevorganisationer, skälet till fördelningen är att elevorganisationerna har ett väsentligt högre medlemsantal, fler lokalföreningar samt en mer omfattande verksamhet än föräldraorganisationerna.
Fördelningsmodellen ger totalt mer i bidrag per förening än per medlem. Detta eftersom bedömningen är att spridning i landet och lokal verksamhet har större betydelse än hur många medlemmar organisationen har.
Statsbidraget till elev- och föräldraorganisationer fördelas som ett verksamhetsbidrag. Verksamhetsbidragen består av
Vid fördelningen av bidrag tas även hänsyn till om organisationerna erhåller andra statsbidrag. De organisationer som får statsbidrag i form av verksamhetsbidrag från en annan myndighet beviljas ett reducerat grundbidrag och får inget bidrag för medlemmar och lokalföreningar.
Hur mycket bidrag Skolverket har att fördela för 2023 anges i regleringsbrevet som vi får från regeringen i mitten av december 2022.
Kontakta oss om du har frågor om själva bidraget, till exempel vilka uppgifter som ska anges i bidragsansökan, när beslut väntas komma, när utbetalning ska ske eller om ni behöver få tillgång till ansökningsblanketten i förväg för att bereda ansökan.