Ansökan 2 måste ha kommit in till Skolverket senast den 16 september 2019 för att den ska vara giltig. Vi avvisar ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdatum.
Bidraget ska göra det möjligt för lärare och förskollärare att utbilda sig för att ta speciallärar- eller specialpedagogexamen.
Vi har beviljat statsbidrag till 330 huvudmän om totalt 101 268 673 kr.
Lista över beviljade belopp, ansökan 1 högskolestudier i specialpedagogik vt 2019 (pdf, 205 kB)
Ansökan 1 för 2019 var öppen 15 januari–15 februari 2019 i e-tjänsten för statsbidrag.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Skolverket avvisar ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdatum.
Om det kommer in fler ansökningar om statsbidrag för högskolestudier i specialpedagogik än det finns pengar för gör vi ett urval av ansökningarna.
Vid urvalet prioriterar vi
Ansökan om statsbidraget ska göras via ett formulär direkt i e-tjänsten för statsbidrag. Det innebär att det inte finns någon Excel-blankett för ansökan. Formuläret består av en lista som ska fyllas på med lärare. I formuläret efterfrågar vi samma uppgifter som tidigare, det vill säga personuppgifter samt information om utbildning och tjänst.
Vi har beviljat statsbidrag för 276 huvudmän om totalt 81 221 736 kronor.
Lista över beviljade belopp, ansökan 2 högskolestudier i specialpedagogik 2019 (pdf, 1001 kB)
Ansökan 2 för 2019 var öppen 15 augusti–16 september 2019.
Kommunala, fristående och statliga huvudmän för
Det här bidraget ska gå till ersättning för lön under den tid lärare och förskolelärare utbildar sig för att ta en speciallärar- eller specialpedagogexamen. Bidraget gäller alla utbildningar som leder till en speciallärare- eller specialpedagogexamen.
Tidigare hette det här statsbidraget fortbildning i specialpedagogik.
För att få bidraget ska läraren göra något av detta:
Vid ansökan om statsbidrag för vårterminen ska läraren ha påbörjat utbildningen eller kursen senast samma vår. Huvudmannen behöver ansöka om statsbidrag inför varje termin för samtliga lärare som bedriver högskolestudier i specialpedagogik oavsett när de påbörjat utbildningen.
För en lärare som planerar att påbörja sin utbildning under nästkommande termin, ska huvudmannen söka statsbidrag för läraren den terminen som hen påbörjar utbildningen.
Ansökan 1 måste ha kommit in till Skolverket senast 15 februari 2019 och ansökan 2 senast 16 september 2019.
Vi avvisar ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdatum. Det här är ett nytt villkor för 2019 från en föreskrift som träder i kraft 15 januari 2019.
Skolverket kommer inte att bevilja ansökningar om retroaktiv utbetalning av statsbidrag. Ansökningar om retroaktiva utbetalningar för lärare ni inte ansökte för under tidigare terminer kommer att avvisas.
Villkoret styrs av den nya föreskriften 2019 gällande sista ansökningsdatum (SKOLFS 2018:256).
Under 2019 har Skolverket 182 miljoner kronor att fördela i statsbidrag för Högskolestudier i specialpedagogik.
Storleken på bidraget för varje lärare avgörs av hur mycket tid huvudmannen avsätter för den lärarens studier. Det avgörs alltså inte av hur mycket tid läraren lägger ner på studier.
Om en lärare till exempel studerar på 50 procent (15 hp) men huvudmannen avsätter 20 procent av arbetstiden för studier så kan huvudmannen söka bidrag för 20 procent, vilket motsvarar 6 högskolepoäng.
Statsbidraget beräknas på en årslön för en speciallärare eller specialpedagog om 590 000 kronor vilket baseras på en medellön om 34 000 kronor/månad exklusive sociala avgifter.
En huvudman kan som mest få 165 200 kr per lärare och termin i statsbidrag. För att Skolverket ska bevilja den summan måste läraren studera på heltid (30 hp per termin) och huvudmannen måste avsätta 100 procent i arbetstid för den tid lärare studerar. 165 200 kr motsvarar 70 procent av kostnaden för ersättningen till läraren eller förskolläraren.
Ja, det går bra att söka bidrag för lärare som tidigare har fått statsbidrag för lärarlyftet enligt förordning (2007:222). Men det går inte att kombinera flera statsbidrag för samma lärare under samma termin.
Ja, det går bra.