Statsbidraget ska gå till att stärka utbildningen på gymnasieskolans introduktionsprogram.
Skolverket beviljat 240 554 105 kronor i statsbidrag till 260 huvudmän.
Lista över beviljade rambelopp ansökan 2020 (PDF) Pdf, 101 kB. (Pdf, 101 kB)
Besluten utgör rambelopp som huvudmännen är garanterade att kunna begära ut för 2020. Rambeloppet grundar sig på varje huvudmans andel elever av det totala elevantalet samtliga sökande huvudmän har angett.
Beslutet innebär att det finns drygt 59 miljoner kronor kvar att fördela i rekvisitionen. Detta belopp kommer att fördelas mellan de huvudmän som begär ut ett högre belopp än sitt rambelopp i rekvisitionen och som inte når maxbeloppet om 3 miljoner kronor.
Utbetalning kommer ske först efter att huvudmännen begärt ut pengar i rekvisitionen.
Ansökan för 2020 var öppen 1 januari–3 februari 2020 i e-tjänsten för statsbidrag.
Totalt har Skolverket beviljat utbetalningar för 300 000 000 kronor till 263 huvudmän.
Lista över beviljade belopp, begäran om utbetalning, introduktionsprogram 2020 Pdf, 226 kB. (Pdf, 226 kB)
Första utbetalningen sker ungefär en vecka efter att Skolverket fattat beslut om begäran om utbetalning. Andra utbetalningen sker i september 2020.
Begäran om utbetalning för 2020 var öppen 1 mars - 1 april 2020 i e-tjänsten för statsbidrag.
Logga in e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Den 10 december 2021 fattade Skolverket beslut om redovisning för bidragsåret 2020 i statsbidraget för introduktionsprogram.
Beslutsbilaga återkrav, redovisning av bidrag för introduktionsprogram 2020. Pdf, 586 kB. (Pdf, 586 kB)
Kommunala och fristående huvudmän som har minst 15 elever på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan.
Bidraget får användas till insatser för att stärka utbildningen på gymnasieskolans introduktionsprogram. Vi har samlat förslag på vad bidraget kan användas till. Du som huvudman kan använda bidraget till andra insatser, så länge de syftar till att stärka utbildningen på introduktionsprogrammen.
Bidraget kan användas till kompetensutveckling för personal om syftet är att stärka utbildningen på introduktionsprogrammen.
Skolverkets lärportal Länk till annan webbplats.
I lärportalen finns information om hur du kan arbeta med kollegialt lärande. Här hittar du också Skolverkets moduler för kompetensutveckling.
Bygga svenska
Bygga svenska är ett bedömningsstöd för att undervisa nyanlända elever. Materialet kan användas för att följa nyanlända elevers språkutveckling på gymnasieskolans introduktionsprogram.
Webbkurs i kartläggning av nyanlända elevers kunskaper
Lär dig att göra kartläggningar av nyanlända elevers kunskaper i olika ämnen.
Kurser om studie- och yrkesvägledning
Klicka på Studie- och yrkesvägledning under Fokusområde i filtret. Då hittar du våra kurser om studie- och yrkesvägledning.
Ni kan också
Bidraget kan användas för konferenser om syftet är att stärka utbildningen på introduktionsprogrammen.
Här hittar du konferenser, seminarier och webbinarier som Skolverket är med och arrangerar och evenemang där våra medarbetare medverkar.
Bidraget kan användas för att hjälpa elever att etablera sig på arbetsmarknaden. Ni kan till exempel
Bidraget kan användas till insatser för att ytterligare utveckla kvaliteten inom utbildningen på introduktionsprogrammen. Ni kan till exempel
Bygga svenska
Bidraget kan användas till personalkostnader, inköp av läromedel och övriga kostnader. Ni kan till exempel
Bidraget får användas till insatser för att stärka utbildningen på gymnasieskolans introduktionsprogram. För ansökan 2020 gäller att insatserna ska genomföras under kalenderåret 2020. Statsbidraget får inte användas för kostnader för att marknadsföra introduktionsprogrammet.
En huvudman kan beviljas högst 3 miljoner kronor. Fördelningen av statsbidraget baseras på den andel elever som respektive huvudman har av samtliga sökande huvudmäns elever.
I beslut om ansökan finns information om de villkor som gäller för det bidrag du beviljats. Den som tagit emot statsbidrag ansvarar för att bidraget används i enlighet med bestämmelserna i förordning (2017:622) och villkoren i beslut om ansökan.
Varje huvudman som kan söka bidraget kan beviljas maximalt 3 miljoner kronor.
Bidrag för omgången 2020 får användas från den 1 januari 2020 till den 31 december 2020.
Ett rambelopp innebär ett belopp som ni är garanterade att kunna begära ut i rekvisitionen. Det gör att ni kan börja planera och genomföra er insats redan efter beslut om ansökan i februari utifrån ert rambelopp.
Tänk på: Er planerade insats måste fortfarande uppfylla villkoren för statsbidraget. I rekvisitionen anger ni hur stor del av ert rambelopp som ni vill begära ut och vad ni ska använda pengarna till.
Ni kan begära ut hela ert rambelopp i rekvisitionen. Ni kan också välja att begära ut ett lägre belopp eller ett högre belopp.
Nej. Bidraget fördelas utifrån det elevantal ni har i förhållande till det totala elevantalet för att huvudmän som sökt statsbidraget. Bara de huvudmän som skickat in en ansökan ingår i fördelningen och får ett rambelopp.
Bidraget betalas ut efter att ni har begärt ut bidrag i rekvisitionen.
Om ni inte lämnar in en rekvisition kommer ni inte att få någon utbetalning även om ni har beviljats ett belopp i ansökan.