Detta statsbidrag ska användas till att frigöra tid för förskollärare och lärare att handleda kollegor som deltar i kompetensutvecklingen Läslyftet.
Skolverket har beviljat bidrag till 79 huvudmän om totalt 11 461 900 kronor. De enskilda besluten skickas till varje huvudman via e-tjänsten. Vi publicerar besked om vilka ansökningar vi beviljat i bilagan nedan.
Lista över beviljade belopp ansökan Läslyftet 2022-2023 Pdf, 211 kB.
Ansökan för Läslyftet 2022/23 var öppen mellan den 13 januari och den 15 februari 2022 i e-tjänsten för statsbidrag.
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Redovisningen är öppen mellan den 15 augusti och 15 den september 2023 i e-tjänsten för statsbidrag. De huvudmän som får statsbidrag är skyldiga att redovisa hur de använt bidraget. Vi kan komma att göra stickprov för att kontrollera att bidraget används på rätt sätt. Tidigare läsår har vi fått indikationer på att handledarna inte får den nedsättning i tid de ska ha. Vi vill understryka att statsbidraget och nedsättningen i tid inte får användas till att gå Läslyftets handledarutbildning.
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag Länk till annan webbplats.
Samla in uppgifter om
Vi kommer att publicera beslutet här och i e-tjänsten under hösten 2023.
Kommunala, fristående och statliga huvudmän för
Statsbidraget ska användas till att frigöra tid för förskollärare och lärare, verksamma inom förskoleklass eller lågstadiet, att handleda kollegor i arbetet med Läslyftet.
Vad ska bidraget inte användas till?
Handledare inom Läslyftet erbjuds att delta i en handledarutbildning. Nedsättningen i tid, som statsbidraget finansierar, ska inte användas till att delta i handledarutbildningen.
Här kan du läsa mer om Läslyftet i skolan.
De huvudmän som söker bidrag ska utse handledare i sin ansökan. Handledarna ska utses enligt vad som står i förordning (2015:42) om statsbidrag för handledare i språk-, läs- och skrivutveckling. Den som blivit erbjuden av sin huvudman att gå en handledarutbildning kan gå en kostnadsfri utbildning vid ett lärosäte. En huvudman kan utse samma lärare eller förskollärare som handledare flera år i rad, däremot kan man bara gå handledarutbildningen vid ett tillfälle.
Skolverket fördelar statsbidraget utifrån hur många deltagare det är per handledare.
En grupp kan bestå av deltagare från nedanstående yrkeskategorier i förskoleklass, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan:
För att få statsbidraget för Läslyftet i skolan måste den handledare som huvudmannen utser uppfylla vissa krav. Handledare ska
Under ett läsår ska en grupp tillsammans med en handledare genomföra sammanlagt åtta moduldelar i Läslyftet förskoleklass och lågstadiet. Man kan välja antingen
eller
Om du vill byta någon av de handledare som Skolverket beviljat bidrag för behöver du registrera ett byte av handledare. För att handledaren ska få behålla sin utbildningsplats måste du registrera bytet innan det andra utbildningstillfället.
Rektor mejlar om byte av handledare till laslyftet@skolverket.se med följande information:
Den handledare som ersätter den tidigare handledaren måste vara legitimerad och ha fyra års erfarenhet av att undervisa. Om det visar sig vid redovisningen att ni har tillsatt en förskollärare eller lärare utan legitimation kräver Skolverket tillbaka pengarna.
Två eller flera huvudmän kan samarbeta med varandra. Ni som ansöker om statsbidrag för handledare behöver fylla i deltagare dels från er egen huvudman och dels från er samarbetspartner.
Vi kommer sedan att kontakta er samarbetspartner för att få samarbetet bekräftat.
Bidraget är en ersättning för lön och utgår från ett schablonbelopp som motsvarar 10 eller 20 procent av en genomsnittlig heltidslön för en grundskollärare. För läsåret 2022/23 är schablonbeloppet för en handledare med 10 procents nedsättning i tid 63 700 kronor. För en handledare med 20 procents nedsättning i tid är schablonbeloppet 127 300 kronor.
Skolverket räknar ut schablonbeloppet utifrån lönestatistik för grundskollärare från Statistiska centralbyrån ihop med den allmänna löneutvecklingen, semestertillägg och arbetsgivaravgifter.
Om det är fler som ansöker om bidrag än det finns pengar till gör Skolverket ett urval. Vi prioriterar i första hand de huvudmän som deltar i samverkan för bästa skola. I andra hand de huvudmän som inte tidigare deltagit i Läslyftet. Om ytterligare urval behöver göras utgår Skolverket från de skolenheterna med störst behov, utifrån en rangordning grundad på elevernas socioekonomiska bakgrund.
Om ni vill ändra de uppgifter som ligger till grund för Skolverkets beslut om statsbidrag behöver ni skicka in en begäran om ändring av beslut. Ni kan begära en ändring av antalet handledare som ska leda Läslyftet eller ändra den totala nedsättningen i arbetstid.
Frågor om statsbidrag för Läslyftet:
E-post till statsbidrag.laslyftet@skolverket.se
Andra frågor om Läslyftet:
Nej, nedsättningen i tid som statsbidraget finansierar, ska användas till det kollegiala lärandet på skolorna och inte till att delta i den frivilliga handledarutbildningen.
Ja, det är möjligt att söka statsbidrag för personal som är anställda på en skolenhet som ni tidigare har fått statsbidrag för.
Nej. Erfarenheten av att undervisa kan ha förvärvats innan förskolläraren eller läraren blev legitimerad.
Nej, kravet på fyra års undervisningstid gäller från det datum då ni skickar in er ansökan.
Nej. Det är enbart möjligt att få statsbidrag för 10 eller 20 procents nedsättning i tid för en handledare.