Det går att ansöka om medel för yrkesvux 2023 löpande, eftersom regeringen har fattat beslut om att tilldela extra medel för statsbidragen inom regionalt yrkesvux. Se mer information under rubriken Ansökan: beslut september 2022 på den här sidan.
Statsbidraget ska gå till att ge fler vuxna en möjlighet att gå en yrkesutbildning inom komvux. Yrkesvux är ett av fem statsbidrag inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Beslut om ansökan fattades den 8 september 2022. Totalt har vi beviljat 1 733 068 792 kronor i statsbidrag för yrkesvux 2023.
290 kommuner i samverkansgruppen har ansökt och beviljats statsbidrag.
Ansökan var öppen 1 april–2 maj 2022 i e-tjänsten för statsbidrag.
Beslutsbilaga regionalt yrkesvux ansökan 2023 Excel, 86 kB.
Samverkande kommuner 2023 Excel, 53 kB.
Regeringen bedömer att det fortsatt finns en hög efterfrågan på gymnasial yrkesutbildning för vuxna. Anslaget har därför ökat med 270 miljoner kronor för bidragsåret 2023.
Det finns medel kvar att söka för yrkesvux 2023. Skolverket kommer därför att ta emot och besluta om ansökningar löpande så länge vi har medel kvar att fördela fram till den 1 december 2023. Vill ni ansöka om medel, eller om ni redan har ansökt och vill ansöka om ytterligare medel, mejla oss på statsbidragvux@skolverket.se. För nya ansökningar kommer vi att skicka en ansökningsblankett som ni fyller i. För en ansökan om ytterligare medel räcker det att ni i mejlet meddelar antal platser och på vilken ersättningsnivå ni vill söka. Skriv gärna ”extra pengar regionalt yrkesvux 2023” i ämnesraden.
Alla kommuner som får bidrag för yrkesvux ska redovisa vad bidraget har använts till. Redovisningen för bidragsåret 2023 kommer att ske under våren 2024.
Det är den kommun som skickar in ansökan som ansvarar för att skicka in redovisningen.
Vi kommer att publicera beslutet här och i e-tjänsten.
Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om att fördela ett tillfälligt återhämtningsstöd på totalt 750 miljarder euro. För att få ta del av medlen ska medlemsstaterna och därmed även Sverige lämna in återhämtningsplaner. Av de 34 miljarder kronor som ingår i Sveriges återhämtningsplan går knappt en miljard kronor till Skolverket avseende åren 2020–2023. EU-medlen utgör en del av anslaget för statsbidrag för regionalt yrkesvux.
Beviljat statsbidrag för 2023 kommer delvis bestå av EU-medel. Skolverket betalar ut den delen av bidraget separat. Ni kommer alltså att få fler utbetalningar än vad ni är vana vid.
Förordning (2016:937) har ändrats med anledning av att EU-medel delfinansierar statsbidraget. Förordningsändringen trädde i kraft 10 januari 2022 och kommer alltså gälla samtliga beslut som fattas i ansökan för 2023. Ändringen innebär att ni ska medverka vid en eventuell uppföljning samt synliggöra att statsbidraget delfinansieras av EU-medel.
För att läsa de nya förordningsändringarna, se paragraferna 34 a, 34 b, 35 och 36 i förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Ändringen i förordning (2016:937) innebär att ni som mottagare av statsbidrag för regionalt yrkesvux behöver medverka vid en eventuell uppföljning och utvärdering som kan initieras av Ekonomistyrningsverket (ESV) och EU.
Utöver att delta i en eventuell uppföljning ska ni synliggöra att en del av finansieringen kommer från EU.
Här finns tips om kommunikation kring EU-finansiering Länk till annan webbplats.
Här finns en vägledning för hur EU-emblem ska användas Länk till annan webbplats.
Kommunala huvudmän för
Förordningen förutsätter att kommuner samverkar om planering och genomförande av utbildningen, och därför ska minst tre kommuner stå bakom en ansökan.
Syftet med statsbidraget är att öka utbildningsutbudet för vuxna elever inom yrkesutbildning och tillgodose behoven på arbetsmarknaden i de samverkande kommunerna.
Bidraget ska gå till att finansiera yrkesinriktad vuxenutbildning på gymnasial nivå.
Nedan finns två listor över de kurser som omfattas av statsbidrag 2023. Av listorna framgår vilket belopp som betalas ut för varje kurs. Kontakta oss om ni har frågor om kurslistan, till exempel om ni tycker att någon kurs saknas.
Kurslista (excel) Excel, 130 kB.
Kurslista komvux som särskild utbildning (excel) Excel, 67 kB.
Minst tre kommuner ska samverka om planering och genomförande av utbildningen. En av kommunerna ansvarar för att skicka in gemensam ansökan och redovisning. De kommuner som samverkar har ett gemensamt ansvar för att följa beslut och villkor för statsbidraget.
Så kan huvudman och rektor organisera arbetsplatsförlagt lärande, apl
De kommuner som samverkar ska sammantaget genomföra och finansiera tre sjundedelar av det antal årsstudieplatser som de får statsbidrag för. En årsstudieplats motsvarar 800 verksamhetspoäng.
Om statsbidrag beviljas för 70 platser (56 000 poäng) ska kommunerna själva finansiera 30 platser. Totalt ska kommunerna alltså genomföra utbildning motsvarande 100 platser (80 000 poäng).
Även de platser som kommunen själv finansierar ska motsvara utbildning enligt förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Yrkesutbildning inom den lägre bidragsnivån kan utgöra medfinansiering av yrkesutbildning i den högre bidragsnivån. Som medfinansieringen räknas alltså årsstudieplats mot årsstudieplats, oavsett bidragsnivå.
Kravet på medfinansiering gäller inte kombinationsutbildningar, lärlingsutbildning eller sammanhållna yrkesutbildningar till yrkesförare för persontransporter eller godstransporter.
Beräkna medfinansiering Excel, 18 kB.
Teoretiska kurser på gymnasial nivå kan räknas som medfinansiering, men enbart enligt de begränsningar som framgår av 22 § i förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning:
Elevens utbildning ska alltså omfatta både yrkeskurser och teoretiska kurser för att teoretiska kurser ska kunna räknas som medfinansiering.
Även orienteringskurser på gymnasial nivå kan räknas som medfinansiering, men enbart enligt de begränsningar som framgår av 21 § i förordningen.
För bidragsåret 2023 har Skolverket cirka 3,5 miljarder kronor att fördela för bidragen inom regionalt yrkesvux. Anslaget kommer att fördelas proportionerligt utifrån söktrycket för Yrkesvux, Yrkesvux kombination, Lärlingsvux, Lärlingsvux kombination och Yrkesförare.
EU-medel delfinansierar statsbidraget för regionalt yrkesvux. Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om att fördela ett tillfälligt återhämtningsstöd (Recovery and Resilience Facility, RRF) på totalt 750 miljarder euro. För att få ta del av stödet ska medlemsstaterna lämna in återhämtningsplaner. Av de 34 miljarder kronor som utgör Sveriges återhämtningsplan fördelas knappt en miljard kronor till Skolverket för perioden 2020–2023 och utgör en del av anslaget för regionalt yrkesvux. För bidragsår 2023 utgör EU-medlen 66 000 000 kronor av anslaget.
En årsstudieplats motsvarar 800 verksamhetspoäng och kan fördelas mellan flera elever. Beroende på utbildning lämnas bidrag med 30 000 kronor, 35 000 kronor eller 75 000 kronor per årsstudieplats.
Orienteringskurser och för kurser i ämnena
I yrkesvux kombination lämnas bidrag för yrkesutbildning som kombineras med svenska för invandrare (sfi) och/eller svenska som andraspråk (sva). I yrkesutbildningen ska även stödjande insatser ingå. Det finns inget medfinansieringskrav för kombinationsutbildningar som kombineras med stödjande insatser.
Skillnaden ligger i hur många poäng i orienteringskurserna en deltagare kan läsa. I yrkesvux kan en person läsa 200 poäng i orienteringskurser. I yrkesvux kombination kan en person läsa 400 poäng i orienteringskurser. Det är ingen skillnad i bidragsnivåer mellan yrkesvux och yrkesvux i kombination med sfi/sva.
I yrkesvux får en elev läsa 200 poäng i orienteringskurser per bidragsår.
I yrkesvux kombination får en elev läsa 400 poäng i orienteringskurser per bidragsår. Högst 200 poäng av dessa får bestå av orienteringskurser som syftar till att ge modersmålsstöd eller studiehandledning på modersmål. Högst 200 poäng av dessa får bestå av övriga orienteringskurser.
Villkoren för orienteringskurser regleras av 21 § i förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Kurser i vissa ämnen (svenska, engelska, matematik, samhällskunskap och svenska som andraspråk) får utgöra 25 procent av en elevs utbildning. Om en elev läser 800 poäng totalt får alltså högst 200 poäng utgöras av kurser i vissa ämnen. Detta gäller både för yrkesvux och yrkesvux kombination.
Tänk också på att kurser i vissa ämnen ska vara på gymnasial nivå.
Villkoren för kurser i vissa ämnen regleras av 22 § i förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Apl räknar ni ut genom att räkna ut 15 % av de poäng som eleven läser. Om en elev läser 800 verksamhetspoäng ska alltså apl utgöra minst 120 poäng av dessa (0,15*800=120).
Tänk också på att heltidsstudier motsvarar 20 verksamhetspoäng i veckan.
Ja. Om eleven kan validera delar av utbildningen ska kvarvarande poäng/kurser, oavsett lång eller relevant yrkeserfarenhet, bestå av minst 15 % arbetsplatsförlagt lärande.
Statsbidrag utgår som ersättning för utbildningsplatser, men inte för själva valideringen. Om ni validerar något, ska dessa poäng räknas bort och inte redovisas.
15 % apl beräknas på nationella kurser (d.v.s. kurser med en utbildningsplan) som ingår i den sammanhållna yrkesutbildningen (4 § i förordningen). Teoretiska kurser så som sva på gymnasial nivå omfattas då de är nationella kurser. Orienteringskurser ingår inte.
Sfi/sva på grundläggande nivå måste läsas parallellt eller integrerat med yrkeskurserna för att det ska var möjligt att söka statsbidrag för yrkeskurserna i yrkesvux kombination. Dock utgår inget statsbidrag för kurserna på grundläggande nivå i sig, och de kan därför inte heller räknas med i den apl-förlagda delen.
Ja. I ansökan behöver ni dock tänka på att ni ansöker om årsstudieplatser, 800 verksamhetspoäng. Utbildningen för en elev som läser på en lägre studietakt motsvarar därför kanske inte en årsstudieplats. Ha det i åtanke när ni beräknar hur många årsstudieplatser ni vill söka.
Det är upp till er att bestämma hur ni vill fördela bidraget. Ni ska planera och bedriva utbildningen i samverkan och i planeringen av utbildningen ska ni fokusera på arbetsmarknadens behov.
Skolverket betalar ut statsbidraget till den huvudsökande kommunen som ansvarar för att bidraget fördelas på det sätt ni gemensamt har bestämt. Tänk på att det från och med år 2019 sker två utbetalningar. Hälften av bidraget betalas ut i samband med beslutet och den andra halvan betalas ut senare under aktuellt bidragsår. Ni ska sedan lämna en gemensam redovisning av hur bidraget har använts.
Nej, ni får statsbidrag för genomförda poäng oavsett om eleven har fått ett betyg eller vilket betyg eleven fått.
Om en elev ”hoppar av” redovisar ni de poäng som eleven har läst. Ni behöver betala tillbaka för det antal poäng som eleven inte genomfört.
Om det med hänsyn till den sökandes personliga förhållanden finns särskilda skäl kan ni ta emot en elev på vuxenutbildning som är yngre än 20 år och alltså också söka statsbidrag för den eleven. Det är rektorn som beslutar om det finns särskilda skäl.
Ja. Den kommun som ansvarar för att skicka in ansökan kan bjuda in och fördela behörigheten uppgiftssamordnare till personer som tillhör en annan kommun.
Så här går det till:
Den kommun som ansvarar för att skicka in ansökan kan bjuda in användare och fördela behörigheter till personer från sin och andra kommuner. En användare från den kommunen med behörigheten ombud eller representant i e-tjänsten loggar in och klickar på [Administrera användare] och sedan [Lägg till och ta bort behörigheter]. Välj behörigheten uppgiftssamordnare till personal som tillhör en annan kommun. Den behörigheten kan se ansökan och alla handlingar för bidragsärendet i e-tjänsten, men den personen har inte behörighet att skicka in ansökan.
OBS: Fördela inte behörigheten representant till användare från en annan kommun!
Om du fördelar behörigheten representant till en person som tillhör en annan kommun kommer den personen också ha behörighet att skicka in ansökan för alla bidrag för din kommun.
Det går absolut att ni gör så, så länge ni är överens om vem som redovisar eleven. Generellt är det hemkommunen som söker statsbidrag för sina elever, men det kan finnas IKE (Interkommunal ersättning). I vår kontroll kommer vi att se om en elev är dubbelredovisad och då behöver ni vara överens om hur ni gör så det blir rätt.
Ni ska i redovisningen enbart redovisa de kurspoäng som eleverna har läst under det aktuella bidragsåret.
Statsbidrag lämnas inte för kurser på grundläggande nivå, utan lämnas bara för kurser på gymnasial nivå som är godkända. Statsbidraget ska gå till att finansiera yrkesinriktad vuxenutbildning på gymnasial nivå. Ni kan alltså inte söka för eller redovisa kurser på grundläggande nivå.