Gymnasiemytologin

De nio vanligaste myterna om gymnasievalet

I höst ska cirka 110 000 elever välja gymnasieprogram. Det är lätt att bli stressad över gymnasievalet och orolig för att välja fel. Skolverket informerar under hösten om gymnasieskolan i samband med gymnasievalet. I år på temat #gymnasiemytologin

Vi frågade 25 elever från hela Sverige hur de känner inför sitt gymnasieval. En viktig sak vi lärde oss var hur stressigt valet kändes. En annan sak var att valet kändes som att man väljer framtid. Det var också viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Vi fick också klart för oss hur viktigt det kändes att passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

Gymnasievalskampanj

I oktober startade vår gymnasievalskampanj, som vi samlar under hashtaggen #gymnasiemytologin. Den består av nio myter som vi bemöter med fakta.

Vi använder oss av vår webbplats gymnasieinfo.se/gymnasieval och syns i sociala medier, både via annonser och s.k. influencers (bloggare och youtubers). Vi tar upp myter och missförstånd som t ex att "Gymnasievalet avgör hela din framtid" eller ”Yrkesprogrammen är till för skoltrötta” och försöker ge elever och föräldrar lite andra perspektiv.

Gymnasiemässor

Vi deltar med monter på ett sex gymnasiemässor. Myterna hänger med oss dit, där vi t ex har en "valfri zon" där alla kan ta det lite lugnt, ta reda på fakta och stressa av. Vi har också förberett ett informationsmaterial som skolorna kan använda vid föräldramöten. Det kom till alla landets grundskolor i augusti.

Använd vår gymnasievalsfilm vid höstens föräldramöten. Den finns även textad på 15 olika språk.

Senast granskad: 2017-06-13