Gymnasiemytologin

De nio vanligaste myterna om gymnasievalet

I höst ska cirka 110 000 elever välja gymnasieprogram. Det är lätt att bli stressad över gymnasievalet och orolig för att välja fel. Skolverket kommer även i år att informera om gymnasieskolan i samband med gymnasievalet. I år på temat #gymnasiemytologin

Vi frågade 25 elever från hela Sverige hur de känner inför sitt gymnasieval. En viktig sak vi lärde oss var hur stressigt valet kändes. En annan sak var att valet kändes som att man väljer framtid. Det var också viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Vi fick också klart för oss hur viktigt det kändes att passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

Gymnasievalskampanj i höst

I oktober startar vår gymnasievalskampanj. Den kommer till stor del att bygga på de insikter vi fått och som vi samlar under hashtaggen #gymnasiemytologin. Den består av nio myter som vi vill bemöta med fakta.

Vi använder oss av vår webbplats gymnasieinfo.se och kommer att synas i sociala medier, både via annonser och s.k. influencers (bloggare och youtubers). Vi tar upp myter och missförstånd som t ex att "Gymnasievalet avgör hela din framtid" eller ”Yrkesprogrammen är till för skoltrötta” och försöker ge elever och föräldrar lite andra perspektiv.

Gymnasiemässor

Vi kommer att delta i ett tiotal gymnasiemässor. Myterna hänger också med oss dit, där vi t ex har en "valfri zon" där alla kan ta det lite lugnt, ta reda på lite fakta och stressa av. Vi förbereder också ett informationsmaterial som skolorna kan använda vid föräldramöten.Håll utkik efter vårt utkskick som kommer till skolorna efter sommarlovet.

Inför höstens informationsträffar med elever och föräldrar finns sedan tidigare vår gymnasievalsfilm som även finns textad på 15 olika språk.

Mer information kommer i nyhetsbrevet, på vår facebooksida och gymnasieinfo.se.

Vi anordnar också tre kostnadsfria workshops för studie- och yrkesvägledare som inspiration med utgångspunkt i gymnasiemytologin. Datumen är 18, 22 och 26 september. Läs mer i kalendariet.

Senast granskad: 2017-06-13