Huvudregeln är att bara lärare och förskollärare som har legitimation kan få en tillsvidareanställning, men det finns flera undantag.
Huvudregeln är att alla som undervisar i skolan ska vara legitimerade och behöriga i det ämne de undervisar i. I första hand ska en legitimerad lärare undervisa. Det gäller även yrkeslärare och modersmålslärare. Men om det inte finns någon legitimerad lärare att tillgå i huvudmannens organisation får en yrkeslärare eller modersmålslärare som inte har legitimation undervisa. Den olegitimerade läraren måste då vara lämplig att undervisa och så långt det går ha en behörighetsgivande utbildning.
Du kan även få en tillsvidareanställning som lärare trots att du inte har legitimation om du ska undervisa i
Men detta gäller bara om
Du kan alltså få en anställning utan tidsbegränsning som lärare i modersmål utan att ha lärarlegitimation. Det beslutet fattar din arbetsgivare. Du behöver inte ansöka om det hos Skolverket.
Det finns ingen separat modersmålslegitimation. Du behöver därför ha en behörighetsgivande lärarexamen för att få lärarlegitimation med behörighet att undervisa i ämnet modersmål.
Mer om vad som gäller för modersmålslärare och yrkeslärare under Vad krävs för att få legitimation?
Du behöver ingen legitimation för att få en tillsvidareanställning som lärare om du ska undervisa
Om du ska undervisa på engelska i andra ämnen än språk måste du ha en utländsk examen som motsvarar en svensk lärarexamen och kompetens att undervisa på engelska.
I förskolan och fritidshemmet ska det arbeta legitimerade förskollärare och lärare. Utöver det får det arbeta personal som har annan utbildning eller erfarenhet som är till nytta för barnens utveckling och lärande. Det kan till exempel vara fritidsledare och barnskötare.
Du som inte har legitimation och rätt behörighet kan bli anställd ett år i taget
Vissa lärare och förskollärare som blivit anställda före den 1 juli 2011 behöver ingen legitimation. För dem gäller 1985 års skollag. Enligt den ska kommuner använda förskollärare, lärare och fritidspedagoger som har en utbildning som passar den undervisning de i huvudsak ska bedriva.
Detta gäller lärare och förskollärare som undervisar i
Det här undantaget gäller som längst till den 30 juni 2021.
I vissa fall kan du som saknar lärarlegitimation få en anställning i högst 3 år. Det är en tillfällig ändring i reglerna som gäller anställningar som påbörjas från och med höstterminen 2016 till och med höstterminen 2025.
Den tillfälliga ändringen gäller om
Du får då inte sätta betyg självständigt utan ska göra det tillsammans med en legitimerad lärare. Båda ska signera i betygskatalogen.
Anställningen ska inte vara längre än 2 år, men i särskilda fall kan den förlängas till 3 år.
Detta gäller i följande ämnen:
Biologi
Engelska
Fysik
Geografi
Hem- och konsumentkunskap
Kemi
Matematik
Slöjd
Spanska
Svenska
Svenska som andraspråk
Teknik
Biologi
Engelska
Fysik
Företagsekonomi
Geografi
Juridik
Kemi
Matematik
Spanska
Svenska
Svenska som andraspråk
Teknik
Svenska som andraspråk
Nej. Huvudregeln är att alla som undervisar i skolan ska vara legitimerade och behöriga i det ämne de undervisar i. I första hand ska en legitimerad lärare undervisa. Det gäller även yrkeslärare och modersmålslärare. Om det inte finns någon legitimerad lärare att tillgå i huvudmannens organisation får en yrkeslärare eller modersmålslärare som inte har legitimation undervisa. Den olegitimerade läraren måste då vara lämplig att undervisa och så långt det går ha en behörighetsgivande utbildning.
Källa: 2 kapitlet 13 och 18 §§ skollagen (2010:800).
Det finns ett undantag för anställning. En yrkeslärare kan få en anställning utan tidsbegränsning även om hen inte har legitimation. Men det gäller bara om
Källa: 2 kapitlet 20 § skollagen (2010:800).
Ja. Du kan alltid anställa en legitimerad lärare utan tidsbegränsning.
Källa: 2 kapitlet 21 § skollagen (2010:800).