Du får de behörigheter som följer av din lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. Men du kan också ha rätt till fler behörigheter utifrån studier, undervisningserfarenhet eller yrkeskunskaper. Här kan du läsa om hur du gör för att ansöka om att utöka din legitimation med fler behörigheter.
Obs! Läs igenom informationen om hur du ansöker innan du gör din ansökan.
Lördag 23 januari genomför vi ett planerat servicefönster för systemuppdateringar mellan 08:00 och 18:00. Du kan därför inte göra någon ansökan under den tiden.
Ansök om att utöka din legitimation med fler behörigheter
Klicka på länken Ansök om legitimation. I ansökningsformuläret får du veta allt du behöver för att göra din ansökan. Du hittar förklarande texter, intygsmallar och länkar till mer information.
Du kan göra din ansökan med eller utan BankID.
Skolverket
Box 4002
171 04 Solna
När du ansöker om att utöka din legitimation med fler behörigheter måste du ange alla ämnen, årskurser och skolformer du vill bli behörig att undervisa i. Exempel på två olika skolformer är gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå.
Krav för att få behörighet att undervisa
Du måste skicka in intyg som visar att du uppfyller kraven för de ämnen, årskurser och skolformer som du ansöker om behörighet att undervisa i.
Exempel på intyg som du kan bifoga
Du måste ha intyg som visar att du har undervisat
Undervisningserfarenhet som är äldre än 15 år räknas inte in. Använd dig av Skolverkets blankett för erfarenhetsintyg nedan. Intyget ska vara underskrivet av rektorn eller huvudmannen för den eller de förskolor eller skolor där du har undervisat.
Intyg om undervisningserfarenhet - förskolan (pdf, 226 kB)
Intyg om undervisningserfarenhet - grundskolan eller motsvarande (pdf, 253 kB)
Intyg om undervisningserfarenhet - gymnasieskolan (pdf, 268 kB)
Du kan inte använda undervisningserfarenhet för att få behörighet att undervisa inom
Du kan heller inte använda dig av erfarenhet av att undervisa som speciallärare inom särskilt stöd.
Exempel på intyg som du kan bifoga
Exempel:
Sally har en tvåårig yrkeshögskoleutbildning i fotografi utöver sin gymnasielärarexamen. Hon har också arbetat i många år som fotograf, både som frilans och på en tidningsredaktion. Det gör att hon har kunskaper som motsvarar ämnesplanen i fotografisk bild. Sally styrker sina kunskaper genom att skicka in tjänstgöringsintyg, rekommendationsbrev från kunder, studieintyg över yrkeshögskoleutbildning och registreringsbevis över näringsverksamhet.
Krav för behörighet i vissa ämnen
Det kostar 750 kronor att ansöka om att utöka din lärarlegitimation eller förskollärarlegitimationen med fler behörigheter.
När Skolverket har registrerat din ansökan skickar vi en bekräftelse till dig. I meddelandet finns information om hur du gör för att betala ansökningsavgiften. Informationen bygger på de uppgifter som du har lämnat i din ansökan.
Regeringen har bestämt att Skolverket ska ta ut en ansökningsavgift.
Källa: 4 kapitlet 5 § i förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
Nej. Du kan bara ansöka utifrån att du undervisat i det svenska skolväsendet och enligt gällande föreskrifter.
Vi kan inte pröva din ansökan om utökad behörighet i andra skolformer, ämnen och årskurser än dem du anger i din ansökan. Till exempel behöver du själv ange om du vill bli behörig att undervisa i kommunal vuxenutbildning eller specialskolan. Det räcker inte med bara handlingar eller intyg.