Guldsmedsutbildningen är en riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål inom gymnasieskolan. Efter examen ska eleverna ha de fördjupade kunskaper som behövs för att arbeta inom guldsmedsbranschen. Utbildningen kan också förbereda för fortsatta studier, till exempel på yrkeshögskola eller högskola.
Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om hantverksprocessen från idé till färdig produkt. Inom guldsmedsyrket är personlig prägel, teknisk skicklighet, kvalitet och design centralt. Utbildningen ska därför utveckla elevernas färdigheter i guldsmedsyrkets olika moment och tekniker samt utveckla deras känsla för stil och formgivning. Utbildningen ska även utveckla elevernas förmåga att använda de digitala tekniker som förekommer inom yrkesområdet. Dessutom ska eleverna utveckla färdigheter i att identifiera beställarens önskemål och utifrån det välja och hantera verktyg och tekniker samt analysera och utvärdera resultatet. Eleverna ska utveckla ett kundinriktat bemötande utifrån ett ansvarsfullt och etiskt förhållningssätt. Därtill ska utbildningen bidra till att eleverna utvecklar insikt i vilka konsekvenser som val och hantering av material får för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att använda guldsmedsyrkets fackspråk för att kommunicera och samverka med kunder, uppdragsgivare och leverantörer. Eleverna ska också lära sig att utföra arbetet med kvalitet och ansvarskänsla samt arbeta på ett ergonomiskt, hälsosamt och säkert sätt enligt gällande arbetsmiljölagar och andra föreskrifter.
Utbildningen ska ge eleverna kunskaper om yrkets historia och utveckling genom tiderna för att utveckla deras förståelse av hur kulturarv och traditioner har påverkat yrkets karaktär. Utbildningen ska även ge eleverna kunskaper om yrkets utbildningsvägar och karriärmöjligheter samt bidra till att eleverna får kännedom om guldsmedsyrkets arbetsmarknad.
Inom guldsmedsyrket är eget företagande vanligt. Oavsett som anställd eller företagare krävs initiativförmåga, kreativitet, personligt ansvarstagande, samarbetsförmåga och drivkraft. Därför ska utbildningen ge kunskaper om entreprenörskap.
Arbetsplatsförlagt lärande ska ingå i utbildningen. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt reflekterar över yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.
Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.
Inriktningar
Guldsmedsutbildningen har inga inriktningar, men utbildningen ger möjlighet till val av ytterligare ämnen eller nivåer i ämnen inom ramen för programfördjupningen. Utbildningen kan leda till arbete som guldsmed, fattare, gravör eller försäljare inom fackhandel mot guldsmed.
Mål för gymnasiearbetet
Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom givna tidsramar. Gymnasiearbetet ska utföras på ett sådant sätt att eleven planerar, genomför och utvärderar sin uppgift. Gymnasiearbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.