- Särskilda skäl för att få använda ersättningsprov
- Beställning och utskick av ersättningsprov
- Ersättningsprovet levereras i ett exemplar
- Kuvertet öppnas på provdagens morgon
- Hantera provmaterialet säkert
- Ersättningsprovet ska särskilt beaktas
- Rapportera in provresultaten till SCB
- Arkivera och bevara ersättningsprov
Ersättningsprov
Under en period finns ersättningsprov i pappersformat för skolor som inte kan genomföra digitala nationella prov på provdagen. Ersättningsprovet fyller samma funktion som det digitala nationella provet och resultatet ska särskilt beaktas.
Målet är att alla skolor ska genomföra digitala nationella prov. Ersättningsproven i pappersformat är en tillfällig lösning som ska användas restriktivt om en skola inte kan genomföra det digitala nationella provet på provdagen.
Särskilda skäl för att få använda ersättningsprov
Det är rektorn som beslutar om skolan ska använda ersättningsprovet. Ersättningsprovet får endast användas om
- skolan inte har de tekniska förutsättningarna på plats vid provtillfället
- det digitala provet inte kan genomföras på grund av en oförutsedd händelse på provdagen.
Beställning och utskick av ersättningsprov
Höstterminen 2024
Gymnasieskolor beställer ersättningsprov i samband med beställningen av övriga nationella prov i augusti 2024.
Vårterminen 2025
Ersättningsprovet skickas ut till gymnasieskolor cirka en till två veckor före provgenomförandet. Skolorna behöver inte göra någon beställning.
Ersättningsprovet levereras i ett exemplar
Ersättningsprovet levereras till skolan i ett gult kuvert. Provet levereras bara i ett exemplar. Skolan behöver därför kopiera upp materialet till de elever som ska genomföra ersättningsprovet.
Kuvertet öppnas på provdagens morgon
Det gula kuvertet med provmaterial och bedömningsanvisningar öppnas på provdagens morgon. Lärarinformationen till ersättningsprovet levereras samtidigt som övrigt material, men det går att öppna lärarinformationen innan provdagens morgon för att kunna förbereda för ersättningsprovet på bästa sätt.
Hantera provmaterialet säkert
Alla hanteringsinstruktioner på det gula kuvertets framsida ska följas. Ersättningsprovet omfattas av sekretess och det framgår i lärarinformationen för provet hur det ska hanteras och hur länge sekretessen gäller.
Ersättningsprovet ska särskilt beaktas
Ersättningsprovet fyller samma funktion och har samma syfte som det digitala nationella provet. Resultatet på ersättningsprovet ska särskilt beaktas vid betygssättningen. Det innebär att resultatet har en större betydelse i samband med lärarens allsidiga utvärdering av elevernas kunskaper vid betygssättningen än resultatet på andra enskilda underlag.
Provresultatets betydelse för betyget
Rapportera in provresultaten till SCB
Alla skolor som har använt ersättningsprovet i pappersformat i stället för det digitala provet ska rapportera in provresultatet till Statistikmyndigheten SCB. Det är huvudmannen eller skolenheten som lämnar uppgifterna till SCB.
Provresultaten från ersättningsprovet samlas in för att kunna följa upp elevernas kunskaper, för forskning och för utveckling av proven. Insamlingen av elevers resultat på de nationella proven är en del av Sveriges officiella statistik och det är Statistikmyndigheten SCB som på uppdrag av Skolverket gör de årliga insamlingarna.
Datum för inrapportering
Sista dag att rapportera in resultaten på höstterminens prov är den 28 januari 2025.
Sista dag att rapportera in resultaten på vårterminens prov är den 18 juni 2025.
Lämna uppgifter om provresultat, Statistikmyndigheten SCB:s webbplats Länk till annan webbplats.
Arkivera och bevara ersättningsprov
De skolor som använder ersättningsprovet i pappersformat i stället för det digitala provet måste arkivera och bevara ersättningsprovet och de elevprestationer som hör till provet.