Nationella provens konstruktion
Nationella prov konstrueras av flera av landets universitet och högskolor och är väl utprövade av lärare och elever. Det tar mellan 1,5 och 2,5 år att konstruera ett prov.
Proven konstrueras utifrån analyser av läroplan, ämnes- och kursplaner. De nationella proven ska täcka så stora delar av kursplanen som möjligt, även om de av praktiska skäl inte kan göras så omfattande att allt finns med.
All bedömning ska vara valid. Det innebär att den ska värdera rätt saker och göra det på ett sådant sätt att resultaten blir så informativa och användbara som möjligt. Bedömningen ska också vara tillförlitlig, det vill säga ha hög reliabilitet eller mätsäkerhet.
Proven prövas ut av 200–1000 elever
För att säkerställa hög reliabilitet krävs att provuppgifterna är utprövade i större grupper av elever. De nationella proven är utprövade i stor skala, av 200–1000 elever, och utvecklade enligt vetenskapliga metoder. Därmed kan man säga att provuppgifterna i stor utsträckning är rensade från eventuella slumpmässiga fel som kan påverka resultatet. Det krävs också att proven genomförs under likvärdiga former för att de ska visa likvärdiga resultat för alla elever.
Viktigt att de utvalda skolorna medverkar
De skolor som väljs ut att delta är oerhört viktiga i utvecklingen och kvalitetssäkringen av de nationella proven och bedömningsstöden. Provkonstruktörerna får betydelsefull information om till exempel lärares uppfattning om materialet, om elever förstår materialet på det sätt som det är tänkt samt enskilda uppgifters eller provdelars svårighetsgrad.
Den information som utprövningarna ger används både vid sammansättning av proven och vid fastställande av betygs- och bedömningsexempel samt betygsgränser. Det är därför väldigt viktigt att utprövningsresultaten ger en rättvisande bild av både uppgifternas funktion och svårighetsgrad.
Nationella prov i engelska och moderna språk
Nationella prov i svenska och svenska som andraspråk
Nationella prov i matematik
I grundskolan och i gymnasiekursen matematik 1:
I gymnasiekurserna matematik 2, 3 och 4:
Nationella prov i geografi
Nationella prov i historia
Nationella prov i religionskunskap
Nationella prov i samhällskunskap
Nationella prov i biologi, fysik och kemi
Nationella prov i sfi
Institutionen för ämnesdidaktik vid Stockholms universitet Länk till annan webbplats.