Sambedömning innebär att lärare samarbetar kring bedömning och betygssättning, till exempel genom att bedöma elevers prestationer tillsammans eller genom att diskutera bedömningen.
Sambedömning kan vara ett sätt att öka likvärdigheten i bedömningar och betygssättningar, eftersom den stärker lärarnas enighet i vad som ska bedömas.
Det finns flera sätt att arbeta med sambedömning i Sverige och runt om i världen. Skillnaderna beror på att sambedömningen kan ha olika syften, men också på att skolsystemen ser olika ut. I Sverige sätter lärarna betygen, men i många andra länder ställs lärarnas bedömning mot resultat från externa prov. Svenska lärare kan sambedöma både nationella prov och egna uppgifter, medan lärarna i länder utan nationella prov måste sambedöma helt och hållet utifrån sina egna uppgifter.
Det finns få studier om sambedömning och de som finns utgår främst från lärarnas upplevelser. Några gynnsamma faktorer för en god sambedömning är enligt forskningen när lärarna
Sambedömning kan organiseras och genomföras på många olika sätt. I stödmaterialet Sambedömning i skolan har vi valt ut tre autentiska exempel som alla kan leda till ökad samstämmighet i lärarnas bedömning och betygssättning, men på olika sätt.