Vuxnas lärande: Skolverkets uppdrag om EU:s agenda

Skolverket har det svenska samordningsansvaret för att genomföra den europeiska agendan för vuxnas lärande (European Agenda for Adult Learning). Genom olika projekt strävar vi efter att göra vuxnas utbildning tillgänglig och relevant för alla. Du kan vara med och påverka detta genom att dela dina tankar och förslag för att forma framtiden för vuxnas lärande i Sverige.

EU-agendan för vuxnas lärande 2021-2030 är undertecknad av alla medlemsländer. Den betyder att vi ska bidra till att ge möjligheter för vuxna att lära sig nya saker genom hela livet. Vi kommunicerar med målgrupper i hela Sverige för att förstå vad som behövs för att vuxna ska kunna ta del av det livslånga lärandet, både det formella, icke-formella och informella. Genom Erasmus+ ansöker vi om medel för att skapa stöd för och öka möjligheter till vuxnas lärande.

Call to action

Var med och bidra

Du som arbetar med vuxnas lärande kan vara med och bidra till förbättringar. Vi vill gärna höra dina tankar och förslag. Du kan skicka in idéer till oss om vad som kan göras för att hjälpa vuxna att lära sig mer och bättre. Det kan vara allt från nya projektidéer till tips om hur man kan göra befintliga projekt ännu bättre. Genom att dela med dig av dina erfarenheter och idéer kan du vara med och forma framtiden för vuxnas lärande i Sverige.

  • Vilket fokusområde skulle du vilja se att vi arbetar med i nästa projektomgång
  • Bedriver du redan nu ett projekt som du vill lyfta fram och visa upp?
  • Har du goda exempel eller berättelser som du vill dela med dig av?

Mejla ditt bidrag till:

Call to action

Fem olika projekt har genomförts

  • EU-agendan 1: Stöttning av kommuner för att motivera vuxna med lite tidigare utbildning att börja studera.
  • EU-agendan 2: Kartläggningsstudie för att undersöka samarbetet kring vuxenutbildning mellan kommuner.
  • EU-Agendan 3: Undersökning av vägledningens roll i att validera vuxnas kunskaper och erbjudande av stöd och utbildning inom validering.
  • EU-agendan 4: Fokusering på regionala diskussioner om vuxenutbildning för att se hur väl EU:s mål implementerats och identifiera behov av utveckling.
  • EU-agendan 5: Utveckling av stöd och verktyg för lärare inom kommunal vuxenutbildning för svenska för invandrare (sfi) med målet att främja kollegialt lärande.

Bakgrund

Skolverket har sedan 2012 haft ett uppdrag att representera Sverige i genomförandet av den europeiska agendan för vuxnas lärande. Uppdraget har varit en del av regleringsbrevet och är nu tydligt specificerat i Skolverkets instruktion.

EU:s agenda för vuxnas lärande

EU:s resolution om en agenda för vuxnas lärande, som sträcker sig från 2021 till 2030, betonar behovet av att främja vuxnas livslångalärande genom formell, icke-formell och informell utbildning.

Den fokuserar på fem prioriterade områden:

  • styrning, tillgång och användning av möjligheter till livslångt lärande
  • tillgänglighet och flexibilitet
  • kvalitet
  • rättvisa, inkludering och framgång inom vuxenutbildningen
  • samt den gröna digitala omställningen.

Skolverkets roll

Skolverket driver olika insatser och projekt för att implementera den europeiska agendan för vuxnas lärande i Sverige. Detta inkluderar att samordna regionala dialoger och erbjuda stöd och resurser för aktörer inom vuxnas lärande.
Bidrag från EU: För att stödja implementeringen av agendan kan Skolverket söka medel från EU genom programmet Erasmus+. Dessa medel används för att genomföra projekt och initiativ som främjar vuxnas lärande i Sverige. Detta sker på både lokal, regional och nationell nivå.

Deltagande och insatser

Alla som arbetar inom vuxnas lärande, inklusive lärare, vägledare och utbildningsaktörer, kan bidra genom att dela sina erfarenheter och idéer med Skolverket. Genom att samarbeta och utbyta kunskap kan vi tillsammans skapa en bättre framtid för vuxnas lärande i Sverige.
Genom att följa EU:s agenda och samarbeta nationellt och internationellt strävar vi mot att främja vuxnas lärande och möjliggöra för alla att utveckla sina kunskaper och färdigheter hela livet.

Tidigare ansökningsområden

  • För en andra chans till utbildning 2013-2014
  • Samverkan inom vuxenutbildningen-en kartläggningsstudie 2015
  • Studie- och yrkesvägledare målgruppsundersökning, seminarier, webb om validering 2016-2017
  • Vuxnas möjligheter att ta del av det livslånga lärandet 2017-2019
  • Litteracitet- och numeracitetsstöd samt verktyg , bygga vidare på plattformen Epale 2020-2021

Forskning och fördjupning
Senast uppdaterad 29 oktober 2024

Innehåll på denna sida