Kontaktvägar vid missförhållanden i skolan
Skolverket kan ge information och vägledning på en generell nivå om förskola, skola och vuxenutbildning. Vi kan inte ta ställning i ett enskilt ärende eller avgöra om förskolor eller skolor gör rätt eller fel.
Här finns information om vart du kan vända dig om du upplever missförhållanden och vill lämna klagomål på förskolan, skolan eller vuxenutbildningen.
Vänd dig till förskolan, skolan eller vuxenutbildningen
Börja med att prata med förskolan eller skolan, exempelvis en förskollärare, lärare eller rektorn.
Kränkande behandling, mobbning och diskriminering får inte förekomma i förskolor, skolor eller andra verksamheter som lyder under skollagen.
Skolans ansvar för arbetet mot kränkande behandling
Alla barn och elever har rätt till ledning och stimulans för att kunna utvecklas så långt som möjligt i skolan. Elever som behöver stöd har också rätt till extra anpassningar eller särskilt stöd för att nå målen.
Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram
Alla elever har rätt till en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet och undervisningen av studiero.
Trygghet, studiero och disciplinära åtgärder
Huvudmän för förskolor, skolor och fritidshem har ansvar för att barn och elever som deltar i verksamheten får den tillsyn de behöver.
Kontakta huvudmannen för utbildningen
Om du varit i kontakt med rektorn på förskolan eller skolan och du upplever att problem eller missförhållanden kvarstår så kan du lämna ett klagomål till huvudmannen.
Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal skola eller förskola. För fristående skolor och förskolor är det styrelsen eller motsvarande som är huvudman. Information om hur man lämnar in ett klagomål finns normalt sett på huvudmannens webbplats.
Förskolor, skolor, fritidshem och kommunal vuxenutbildning har alltid en huvudman. Huvudmannen är ytterst ansvarig för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagen och andra bestämmelser. Alla huvudmän inom skolväsendet ska ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen.
Kommuner
En kommun kan vara huvudman för förskola, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, fritidshem, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning.
Enskilda
En enskild fysisk eller juridisk person kan vara huvudman för förskola, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, fritidshem, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. En enskild huvudman kallas ofta även för ”fristående huvudman”. För kontakt med en fristående huvudman vänder man sig till verksamhetens styrelse eller motsvarande.
Regioner
Gymnasieskolor, anpassade gymnasieskolor och kommunal vuxenutbildning kan i viss utsträckning ha en region som huvudman.
Staten
Specialskolor och sameskolor samt förskoleklass och fritidshem vid en specialskola eller sameskola har staten som huvudman.
Källor: 2 kapitlet 2-8 § och 4 kapitlet 8 § skollagen.
Lämna uppgifter till Skolinspektionen/Barn- och elevombudet
Om du är missnöjd med huvudmannens hantering finns det möjlighet att lämna uppgifter om missförhållanden till Skolinspektionen. Det gör du via Skolinspektionens webbformulär.
Skolinspektionen kan som huvudregel bara utreda uppgifter om du först har anmält klagomål till huvudmannen, eftersom huvudmannen enligt lag är skyldig att ta emot och utreda klagomål.
Observera att Skolinspektionen i regel inte vidtar åtgärder som rör ett enskilt barn eller elev. Om frågan rör kränkande behandling gör Barn- och elevombudet (BEO) en bedömning om en utredning ska inledas.
Uppgifterna du lämnar till Skolinspektionen kan ligga till grund för framtida inspektioner för att förbättra skolan på sikt och är alltså värdefulla i sig.
Andra myndigheter du kan kontakta
Här hittar du information om andra myndigheter som jobbar inom liknande eller andra områden än Skolverket som rör förskola, skola och vuxenutbildning.
Skolinspektionen
Skolinspektionens uppdrag är att genom inspektion och tillståndsprövning se till att skolhuvudmän sköter sina verksamheter enligt lagar och förordningar.
Skolinspektionen samlar in uppgifter om missförhållanden i skolor och förskolor. Uppgifter som kommer in till Skolinspektionen tas om hans inom ramen för Skolinspektionens signalhantering. Alla uppgifter utreds inte var för sig, men kan ligga till grund för framtida inspektioner.
Skolinspektionen Länk till annan webbplats.
Barn- och elevombudet (BEO)
BEO är en självständig del av Skolinspektionen. BEO utreder endast ärenden som handlar om kränkande behandling. BEO bestämmer utifrån omständigheterna i det enskilda ärendet om uppgifterna ska utredas och i så fall på vilket sätt.
Barn- och elevombudet Länk till annan webbplats.
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)
SPSM erbjuder stöd och rådgivning till förskolor och skolor om specialpedagogik och pedagogiska konsekvenser av olika typer av funktionsnedsättningar.
På deras webbplats finns information och stödmaterial kring barns och elevers lärande.
SPSM Länk till annan webbplats.
Arbetsmiljö
Elevers arbetsmiljö i skolan regleras i arbetsmiljölagstiftningen. Det är Arbetsmiljöverket som är ansvarig tillsynsmyndighet för elevernas arbetsmiljö.
Arbetsmiljölagen gäller inte för barn i förskolan eller elever i fritidshemmet. Huvudmannen ska däremot se till att barn och elever erbjuds en god miljö i förskolan och fritidshemmet.
Arbetsmiljöverket kan ge vidare vägledning kring frågor om arbetsmiljö.
Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.
Boverket
För information om regleringar gällande den fysiska miljön i förskolan och skolan, både inom- och utomhus, kan man vända sig till Boverket.
Boverket Länk till annan webbplats.
Orosanmälan
När det finns en misstanke om att ett barn far illa är huvudmannen och personalen i skolan eller förskolan skyldiga att göra en anmälan till socialnämnden. Med barn avses här alla barn och elever under 18 år.
Brott
Om du har blivit utsatt för ett brott i skolan, till exempel misshandel eller stöld kan du anmäla det till polisen.
Polisen Länk till annan webbplats.
Diskriminering
Upplevelser av diskriminering kan anmälas till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Förenklat är diskriminering att någon missgynnas eller kränks och det har samband med någon av diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder. Bristande tillgänglighet och sexuella trakasserier är också diskriminering.
Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats.
Barnombudsmannen – BO
Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Barnombudsmannen kan informera om barns rättigheter men driver inte enskilda ärenden.
Barnombudsmannen Länk till annan webbplats.
Inspektionen för vård och omsorg
Alla elever i skolan ska ha tillgång till elevhälsa, som omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.
Skolan är därmed skyldig att följa gällande hälso- och sjukvårdslagstiftning inom vissa delar. Tillsynen över detta ligger hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
IVO Länk till annan webbplats.
Skolväsendets överklagandenämnd
Skolväsendets överklagandenämnd är en domstolsliknande myndighet dit du som elev eller vårdnadshavare kan överklaga vissa beslut, till exempel beslut om åtgärdsprogram, beslut om placering i särskild undervisningsgrupp och beslut om mottagande i anpassade grundskolan och specialskola. Du kan också överklaga vissa beslut gällande komvux och gymnasieskolan.