Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Examensmål

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med i första hand hantverksmässiga metoder, såväl traditionella som moderna. Den ska också utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i livsmedelsproduktion, matlagning och servering liksom deras kunskaper om måltiden som helhet. Måltiden som helhet är central i utbildningen eftersom de olika verksamhetsområdena samverkar för att skapa måltidsupplevelser. Oavsett om man till exempel bakar, arbetar i delikatessbutik eller på restaurang bidrar man till helheten. Utbildningen ska även ge kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

Arbetet nära kunderna ställer krav på goda kunskaper i kommunikation och service. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att bemöta kunder. Även kunskaper i exponering och skyltning av varor ska ingå i utbildningen. Kommunikation är en viktig del i ett fungerande lagarbete. Eftersom arbetet inom yrkesområdet i regel utförs av människor i samverkan ska utbildningen utveckla elevernas förmåga att samverka med andra, oavsett till exempel kön, kulturell bakgrund, ålder, position eller kompetens. Eleverna ska vidare utveckla förmågan att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörda, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Utbildningen ska även utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi.

Branschen präglas av förändring och utveckling, vilket ställer krav på kreativitet och flexibilitet. Därför ska utbildningen förbereda eleverna för fortsatt lärande i yrkeslivet samt utveckla deras förmåga att se och förstå sin egen roll i verksamheten, och att diskutera och reflektera över sitt eget lärande utifrån olika arbetsuppgifter. Utbildningen ska utveckla elevernas ansvarskänsla, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomiska förståelse. Arbetsmiljöfrågor och frågor om arbetsorganisation ska ha en central plats i utbildningen för att förebygga arbetsskador och främja god hälsa. Utbildningen ska ge eleverna de kunskaper som behövs för att arbeta arbetsmiljöriktigt, säkert och i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.

Livsmedels- och restaurangbranschen har en stark internationell prägel. Därför ska kunskaper om livsmedel och måltider i andra kulturer ingå i utbildningen. Branschen är av tradition en del av en internationell arbetsmarknad. Utbildningen ska därför ge eleverna kännedom om arbete i andra länder och möjligheter till fördjupade studier i engelska. Branschen har dessutom en regional anknytning, med fokus på närliggande produktion och lokala traditioner, vilket ska återspeglas i utbildningen.

Branschen kännetecknas av många olika typer av företag. Oavsett om man är anställd eller driver eget företag krävs initiativförmåga, idérikedom och egen drivkraft. Därför ska utbildningen ge kunskaper om entreprenörskap och företagande. Utbildningen ska dessutom leda till en fördjupad förståelse av de etiska frågor som livsmedelshantering, försäljning och hållbar utveckling ställer. De etiska frågeställningarna ska även omfatta de tidigare stegen i produktionskedjan, som djurhållning, odling, transport och förädling.

Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.

Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.

Mål för gymnasiearbetet

Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Gymnasiearbetet ska utföras på ett sådant sätt att eleven planerar, genomför och utvärderar sin uppgift. Gymnasiearbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.

Inriktningar

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har tre inriktningar.

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Inriktningen färskvaror, delikatesser och catering ska ge kunskaper inom livsmedelsområdet, i syfte att sälja, och om måltiden och dess delar som råvaruval, tillagning, drycker, dukning och uppläggning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som matinformatör eller säljare med specialisering mot exempelvis matlagning, bageri eller konditori.

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnen

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Engelska
Engelska
Kurs Poäng
Engelska 5 100
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Historia
Historia
Kurs Poäng
Historia 1a1 50
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Idrott och hälsa
Idrott och hälsa
Kurs Poäng
Idrott och hälsa 1 100
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Matematik
Matematik
Kurs Poäng
Matematik 1a 100
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Naturkunskap
Naturkunskap
Kurs Poäng
Naturkunskap 1a1 50
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Religionskunskap
Religionskunskap
Kurs Poäng
Religionskunskap 1 50
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Samhällskunskap
Samhällskunskap
Kurs Poäng
Samhällskunskap 1a1 50

Svenska eller Svenska som andraspråk

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Svenska
Svenska
Kurs Poäng
Svenska 1 100
Kurser inom gymnasiegemensamma ämnet Svenska som andraspråk
Svenska som andraspråk
Kurs Poäng
Svenska som andraspråk 1 100

Kurser inom programgemensamma ämnen

Kurser inom programgemensamma ämnet Hygienkunskap
Hygienkunskap
Kurs Poäng
Hygien 100
Kurser inom programgemensamma ämnet Livsmedels- och näringskunskap
Livsmedels- och näringskunskap
Kurs Poäng
Livsmedels- och näringskunskap 1 100
Kurser inom programgemensamma ämnet Måltids- och branschkunskap
Måltids- och branschkunskap
Kurs Poäng
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
Kurser inom programgemensamma ämnet Service och bemötande
Service och bemötande
Kurs Poäng
Service och bemötande 1 100

Kurser inom inriktningarna

Bageri och konditori - 300p Studievägskod: RLBAG

Bageri- och konditorikunskap
Bageri- och konditorikunskap
Kurs Poäng
Bageri 1 100
Choklad och konfektyr 100
Konditori 1 100

Färskvaror, delikatess och catering - 600p Studievägskod: RLFAR

Försäljning och kundservice
Försäljning och kundservice
Kurs Poäng
Personlig försäljning 1 100
Personlig försäljning 2 100
Livsmedels- och näringskunskap
Livsmedels- och näringskunskap
Kurs Poäng
Livsmedels- och näringskunskap 2 100
Mat och butik
Mat och butik
Kurs Poäng
Mat och butik 1 100
Mat och dryck i kombination
Mat och dryck i kombination
Kurs Poäng
Mat och dryck i kombination 100
Service och bemötande
Service och bemötande
Kurs Poäng
Service och bemötande 2 100

Kök och servering - 300p Studievägskod: RLKOK

Mat och dryck i kombination
Mat och dryck i kombination
Kurs Poäng
Mat och dryck i kombination 100
Matlagningskunskap
Matlagningskunskap
Kurs Poäng
Matlagning 1 100
Serveringskunskap
Serveringskunskap
Kurs Poäng
Servering 1 100

Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet

Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Aktiviteter och värdskap
Aktiviteter och värdskap
Kurs Poäng
Aktiviteter och upplevelser 100
Besöksnäringen 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Bageri- och konditorikunskap
Bageri- och konditorikunskap
Kurs Poäng
Bageri 1 100
Bageri 2 200
Bageri 3 100
Bageri 4 100
Bageri — specialisering 100
Choklad och konfektyr 100
Konditori 1 100
Konditori 2 200
Konditori 3 100
Konditori 4 100
Konditori — specialisering 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Charkuterikunskap
Charkuterikunskap
Kurs Poäng
Charkuteri 1 100
Charkuteri 2 100
Charkuteri 3 200
Charkuteri 4 100
Charkuteri — specialisering 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Dryckeskunskap
Dryckeskunskap
Kurs Poäng
Barteknik 100
Drycker 100
Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
Drycker — specialisering 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Engelska
Engelska
Kurs Poäng
Engelska 6 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Entreprenörskap
Entreprenörskap
Kurs Poäng
Entreprenörskap 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Företagsekonomi
Företagsekonomi
Kurs Poäng
Entreprenörskap och företagande 100
Företagsekonomi 1 100
Företagsekonomi 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Försäljning och kundservice
Försäljning och kundservice
Kurs Poäng
Personlig försäljning 1 100
Personlig försäljning 2 100
Telefon- och internetservice 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Handel
Handel
Kurs Poäng
Affärsutveckling och ledarskap 100
Praktisk marknadsföring 1 100
Praktisk marknadsföring 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Konferens och evenemang
Konferens och evenemang
Kurs Poäng
Konferens och evenemang 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Ledarskap och organisation
Ledarskap och organisation
Kurs Poäng
Ledarskap och organisation 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Livsmedels- och näringskunskap
Livsmedels- och näringskunskap
Kurs Poäng
Livsmedels- och näringskunskap 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Mat och butik
Mat och butik
Kurs Poäng
Mat och butik 1 100
Mat och butik 2 100
Mat och butik — specialisering 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Mat och dryck i kombination
Mat och dryck i kombination
Kurs Poäng
Mat och dryck i kombination 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Matlagningskunskap
Matlagningskunskap
Kurs Poäng
Matlagning 1 100
Matlagning 2 200
Matlagning 3 200
Matlagning 4 200
Matlagning — specialisering 100
Specialkoster 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Moderna språk
Moderna språk
Kurs Poäng
Kinesiska 1 100
Kinesiska 2 100
Kinesiska 3 100
Kinesiska 4 100
Kinesiska 5 100
Kinesiska 6 100
Kinesiska 7 100
Moderna språk 1 100
Moderna språk 2 100
Moderna språk 3 100
Moderna språk 4 100
Moderna språk 5 100
Moderna språk 6 100
Moderna språk 7 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Reception
Reception
Kurs Poäng
Logi 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Serveringskunskap
Serveringskunskap
Kurs Poäng
Arrangemang 100
Frukost och bufféservering 100
Matsalshantverk 100
Servering 1 100
Servering 2 200
Servering — specialisering 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Service och bemötande
Service och bemötande
Kurs Poäng
Service och bemötande 2 100
Kurser som får erbjudas som programfördjupning inom programmet Styckningskunskap
Styckningskunskap
Kurs Poäng
Finstyckning 100
Styckning 1 100
Styckning 2 100
Styckning 3 200
Styckning 4 100
Styckning — specialisering 100

Exempel på yrkesutgångar