Inspiration och reportage

Här kan du hitta inspiration för undervisning och skolutveckling inom en rad olika områden.

Hitta reportage

Kryssa för kategorier och använd sökrutan för att hitta det du letar efter.

Skolform eller verksamhet

Ämne

Fokusområde

Laddar innehåll...
89 träffar
 • 10 sep 2021 Marco Helles: – Viktigt att systematisera det antirasistiska förhållningssättet i förskola och skola

  Marco Helles är en efterfrågad föreläsare med bakgrund som nationell samordnare för mångfald, jämställdhet och mänskliga rättigheter inom Röda Korset. Han var en av föreläsarna på Skolverkets digitala konferens i april 2021 där vi belyste frågor om flerspråkighet, interkulturalitet och rasism.

 • 07 sep 2021 Samordnaren bidrar till att behålla fokus på angelägen fråga

  Laura Ruz Haglöf är samordnare för nyanlända och flerspråkiga elevers lärande i Göteborg. Som samordnare utgör hon en viktig länk mellan kommunens skolverksamhet och aktörer som Skolverket, universitet och högskolor.

 • 30 aug 2021 Ökad måluppfyllelse med utvecklad studiehandledning på modersmål

  Nöjdare elever och ökad måluppfyllelse. Det blev resultatet när man i Sundsvall – inom ramen för samordnarinsatsen för nyanlända och flerspråkiga elevers lärande – utvecklade studiehandledningen på modersmål.

 • 30 aug 2021 Dubbla insatser underlättade arbetet för nyanlända

  I skånska Skurup har kommunen en samordnare för nyanlända och flerspråkiga elevers lärande. Samtidigt har man haft riktade insatser för arbetet.

 • 26 maj 2021 Skolutveckling digitalt och på distans under en pandemi

  — Pandemin blev en hävstång för viktiga frågor kring alla elevers rätt till en bra utbildning, beskriver Maria Kjällström, skoldirektör för barn och ungdom, i Karlstad kommun.

 • 19 maj 2021 Brett engagemang och digital delaktighet – en framgångsfaktor i Flens kommun

  — Vi vet inte när pandemin är över och vad som kommer sen. Utveckling i skolan behöver rulla på. Det är vi skyldiga våra elever, poängterar Åsa Andersson, verksamhetsstrateg på barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen i Flens kommun.

 • 12 maj 2021 Skolverket samlar digital expertkunskap

  För snabb utveckling eller för få visioner? Åsikterna gick isär när Skolverket samlade över 50 forskare för att diskutera vilka möjligheter och svårigheter digitaliseringen kan innebära för skolan.

 • 16 nov 2020 Skolchefer samverkar för ny kunskap

  Vikten av att reflektera över sitt eget ledarskap, och att man som chef faktiskt kan påverka undervisningens kvalitet. Det är bara ett par av de insikter som framkom under ett seminarium för tre nätverk med skolchefer som initierats av Skolverket.

 • 03 nov 2020 Arbetslivet presenterar sig när prao inte funkar

  Coronapandemin har försvårat möjligheterna till prao för landets högstadieelever. I Hudiksvall har man löst det genom att ersätta en av praoveckorna med en arbetsmarknadsvecka. – Med det här kan vi erbjuda eleverna en större bredd och visa på flera yrkesmöjligheter, säger Fia Mossberg, lärare på Östra skolan i Hudiksvall.

 • 02 jun 2020 Bedömning på lektionstid underlättar vid distansundervisning

  Många lärare upplever att det är svårt med bedömningen vid distansundervisning under coronapandemin, inte minst vid omfattande hemuppgifter. Med utgångspunkt i att all examinering ska ske under lektionstid har Katedralskolan i Uppsala hittat en metod som fungerar.

 • 12 maj 2020 Webbinarium om vuxenutbildning för externa utbildningsanordnare

  Med anledning av nya coronaviruset/covid-19 har Skolverkets planerade träff med externa utbildningsanordnare under våren 2020 blivit inställd.

 • 28 apr 2020 Ämnesövergripande arbete – bild, musik och svenska

  Genom en ljud- och bildsatt berättelse arbetar eleverna på en grundsärskola med samma projekt i tre olika ämnen. Resultatet blir en digital bok som visas upp för vårdnadshavare och andra klasser.

 • 24 apr 2020 Undervisning på distans för elever i behov av stöd - webbinarier

  Vad är bästa tipsen vid distansundervisning och vad är viktigast att tänka på för elever med funktionsnedsättningar nu under pandemin? Det är två av de frågor som skolchefer och rektorer från både grundskolor och gymnasieskolor ställde till experter från Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten och huvudmannaorganisationerna i två webbinarier den 14 april 2020.

 • 07 apr 2020 Kompletterande kompetenser på Norrängsskolan i Lycksele

  Norrängsskolan i Lycksele, med elever i årskurser F–6, har infört klassmentorer i skolan för att avlasta sina lärare. Här berättar lärare, rektor, klassmentorer, forskare och elever hur införandet av de kompletterande kompetenserna har förändrat skol- och arbetsmiljön.

 • 19 mar 2020 Skolahemma

  Skolsveriges tips, tankar och goda exempel. Läs om hur personal ute i skolorna hanterar det svåra och unika läget som coronapandemin skapat.

Sida 1 av 6