Till innehållet
Skolverket
searchSök

Fler vägar till forskning

Här hittar du länkar till söktjänster och tidskrifter med forskningsresultat som berör förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Längst ned på sidan finns också länkar till andra skolmyndigheter som publicerar forskningsresultat.

Söktjänster

Skolverket. I vår publikationsdatabas hittar du bland annat redovisningar, rapporter, kommentarmaterial och kunskapsöversikter som Skolverket tagit fram.

Skolverkets publikationsdatabas

Google Scholar. I den här databasen kan du söka bland en bredd av vetenskapliga artiklar, abstrakt, avhandlingar, böcker och andra typer av publikationer på svenska, engelska och flertalet andra språk. Databasen är omfattande och det erbjuds söktips och möjligheter att filtrera dina sökningar.

Google Scholar

SwePub. I databasen Swepub samlas vetenskapliga artiklar, konferensbidrag och avhandlingar som publicerats vid svenska lärosäten och myndigheter.

SwePub

LIBRIS. I den nationella söktjänsten LIBRIS hittar du information om titlar på svenska bibliotek. Här finns också information om sökteknik.

LIBRIS

DiVA. DiVA är en söktjänst och ett öppet arkiv där du bland annat kan söka avhandlingar, konferensbidrag, bokkapitel och studentuppsatser från de flesta svenska lärosäten.

DiVA

Forskning.se. Forskning.se publicerar nyheter om forskningsresultat från landets lärosäten och forskningsinstitut inom ett antal ämnesområden, samt egna fördjupande artiklar om aktuella ämnen där olika forskare ger sina perspektiv. Redaktionens uppdrag är att se till att resultaten från svensk forskning når ut brett i samhället. Bakom forskning.se står ett antal myndigheter och stiftelser som finansierar forskning, samt landets lärosäten.

Forskning.se

NB-ECEC – en forskningsdatabas för dig som arbetar i förskolan

NB-ECEC är en nordisk databas som samlar och sammanfattar forskning om förskoleverksamhet för barn i åldern 0–6 år. Den är ett verktyg för dig som arbetar i förskolan och vill ta del av relevant och kvalitetssäkrad kunskap som stöd i ditt yrke.

Databasen är resultatet av ett samarbete mellan Danmarks Evalueringsinstitut, det norska Utbildningsdirektoratet och Skolverket. Från och med 2025 medverkar även den finska Utbildningsstyrelsen och Islands Centrum för utbildning och skolservice.

Varje studie i databasen har valts ut och granskats noggrant enligt internationell forskningsstandard, genom omfattande sökningar i nordiska och internationella forskningsdatabaser och pedagogiska tidskrifter. Urvalet och granskningen görs av en panel med forskare från Sverige, Norge och Danmark.

Hur kan du använda NB-ECEC i praktiken?

Databasen kan användas

  • som underlag vid planering av verksamheten
  • för att stärka det kollegiala lärandet på APT och studiedagar
  • i utvecklingsarbete eller projekt inom förskolan
  • för att hitta forskningsstöd i samtal med vårdnadshavare
  • som inspiration till nya arbetssätt och metoder.

Här hittar du korta och lättlästa sammanfattningar av utvalda studier med hög kvalitet – ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad om vad forskningen säger.

NB-ECEC – Nordisk forskning på förskoleområdet

Tidskrifter

Nordisk Barnehageforskning. I tidskriften Nordisk Barnehageforskning publiceras forsknings- och utvecklingsartiklar på nordiska språk och engelska med relevans för förskolan.

Nordisk Barnehageforskning

Scandinavian Journal of Educational Research. Här hittar du expertgranskade artiklar på engelska om nordisk forskning som berör förskola och skola.

Scandinavian Journal of Educational Research

Designs for Learning. Här hittar du expertgranskade artiklar med fokus på nordisk praktiknära forskning och digitala verktyg.

Designs for Learning

Educare. Skriftserien Educare hittar du expertgranskade artiklar skrivna på nordiska språk och engelska om undervisning, lärande och utbildningsvetenskap med fokus på Norden och Baltikum.

Educare

Utbildning & Demokrati. I tidskriften Utbildning & Demokrati publiceras expertgranskade artiklar på nordiska språk och engelska med fokus på pedagogik, didaktik och utbildningspolitik.

Utbildning & Demokrati

Forskul. I tidskriften Forskning om undervisning och lärande (Forskul) expertgranskade artiklar på svenska om forskning som berör förskolan och skolans samtliga ämnesområden.

Forskning om undervisning och lärande

Utbildning och Lärande. I tidskriften Utbildning och Lärande hittar du expertgranskade artiklar, litteraturöversikter, bokrecensioner och publicering av intervjuer på nordiska språk och engelska som berör frågor inom olika pedagogiska praktiker och professionella, yrkesorienterade sammanhang.

Utbildning och Lärande

Ämnesdidaktiska tidskrifter

ATENA Didaktik. Tidskriften vänder sig till dig som är intresserad av hur undervisning kan utvecklas genom att basera den på forskning och beprövad erfarenhet inom de naturvetenskapliga ämnenas och teknikämnets didaktik.

ATENA Didaktik

NJVET. I tidskriften Nordic Journal of Vocational Education and Training (NJVET) publiceras expertgranskade artiklar med fokus på nordisk yrkesutbildning skrivna på nordiska språk och engelska.

Nordic Journal of Vocational Education and Training

NorDiNa. I tidskriften Nordic Studies in Science Education (NorDiNa) publiceras expertgranskade artiklar om undervisning och lärande inom ämnesområdena naturvetenskap, teknik och geografi. Artiklarna är skrivna på nordiska språk och engelska.

Nordic Studies in Science Education

Nämnaren. I tidskriften Nämnaren publiceras artiklar inom matematikdidaktik. Artiklarna är på svenska och kompletteras med bland annat förslag på undervisningsaktiviteter, arbetsblad för utskrift och fördjupande texter.

Nämnaren

Techne. I tidskriften Techne hittar du expertgranskade artiklar inom slöjdpedagogik och slöjdvetenskap på nordiska språk och engelska.

Techne

Nordidactica. I tidskriften Journal of Humanities and Social Science Education publiceras ämnesdidaktisk forskning på nordiska språk och engelska som berör ämnesområdena geografi, historia, samhällskunskap, statsvetenskap och religion. Förutom expertgranskade artiklar hittar du recensioner, konferensinformation, beskrivningar av projekt eller annat aktuellt från fältet.

Nordidactica

Moderna språk. I den här tidskriften hittar du expertgranskade artiklar med inriktning mot undervisning i engelska, tyska, franska, spanska, italienska och portugisiska.

Moderna språk

FormAkademisk. En vetenskaplig tidskrift för design och designdidaktik med relevans för förskolans och skolans undervisning i estetiska ämnen. Artiklarna publiceras på norska och engelska.

FormAkademisk

SSSF. I tidskriften Scandinavian Sport Studies Forum publiceras expertgranskade artiklar på nordiska språk och engelska om idrottsvetenskap med didaktisk relevans för undervisning i idrott och hälsa.

SSSF

The Nordic Journal of Literacy Research. Tidskriften publicerar expertgranskade artiklar om litteracitet i en Nordisk kontext. Artiklarna är skrivna på svenska, danska, norska och engelska.

The Nordic Journal of Literacy Research

Nordand – Nordisk tidskrift för andraspråksforskning. Tidskriften publicerar expertgranskade vetenskapliga artiklar, debattartiklar och litteraturrecensioner inom nordiska språk som andraspråk.

Nordand

Svenskläraren. Svensklärarföreningens medlemstidning handlar om svenskundervisning. Artiklarna rör pedagogik, forskning, språk, barn- och ungdomslitteratur, med mera.

Svenskläraren

SO-didaktik. Tidskriften publicerar artiklar skrivna av forskare och lärare om undervisning i de fyra ämnena geografi, historia, religion och samhällskunskap.

SO-didaktik

Andra skolmyndigheter

Skolforskningsinstitutet. Myndigheten verkar för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. På Skolforskningsinstitutets webbplats hittar du olika typer av forskningssammanställningar:

  • Systematiska forskningssammanställningar. Dessa publikationer presenterar forskning som sammanställts inom ett avgränsat område i syfte att besvara en på förhand specificerad frågeställning. Resultatet ska utgöras av den bästa tillgängliga internationella forskningen på området vid den tidpunkt då arbetet genomförs. Skolforskningsinstitutet tar fram tre typer av systematiska forskningssammanställningar: systematiska översikter, metaöversikter och systematiska kartläggningar.
  • Skolforskningsinstitutet sammanfattar och kommenterar. En publikationsform där myndigheten bevakar internationella forskningsöversikter för att kunna ta tillvara vetenskaplig kunskap som kan vara till nytta för verksamma inom svensk förskola och skola.
  • Skolforskningsinstitutet fördjupar. En publikationsserie som sätter forskningen i ett sammanhang, så att de verksamma i skola och förskola ska kunna få fördjupad kunskap om hur forskning kan förstås, värderas och användas.

Skolforskningsinstitutet

Läs, lyssna och inspireras. Genom Skolforskningsportalen får du tillgång till olika hjälpmedel och inspirationskällor för att upptäcka, utforska och lära dig mer om myndighetens forskningssammanställningar.

Skolforskningsportalen

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Här hittar du Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik. Myndigheten bevakar och kommunicerar specialpedagogiska forskningsresultat. Den bedriver också egen utvecklingsverksamhet för att forskningsresultaten ska bli användbara i praktiken och utveckla skolans verksamheter. På SPSM:s webbplats hittar du olika typer av publikationer:

  • Skrifter och lägesrapporter. Dessa innefattar myndighetens FoU-skrifter som i en populärvetenskaplig ton presenterar kunskap som har en tydlig förankring i beprövad erfarenhet och i vetenskap. Dessutom hittar du olika aktuella lägesrapporter och publikationer från European Agency.
  • Aktuellt om forskning. Här presenteras nyheter inom det specialpedagogiska området. Myndigheten bevakar främst svensk och nordisk forskning, som är publicerad i expertgranskade tidskrifter.
  • På webbplatsen hittar du även aktuella avhandlingar inom specialpedagogik från svenska lärosäten.

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Senast uppdaterad 09 juni 2025.