Stöd i arbetet
Här hittar du stödmaterial för att utveckla undervisningen eller verksamheten inom en rad olika områden, skolformer och verksamheter.
Hitta stödmaterial
Kryssa för kategorier och använd sökrutan för att hitta det du letar efter.
-
Arbeta formativt med öppna laborationer
”Fungerar verkligen antirynkkräm?” När eleverna ställer egna frågor och söker svar genom att planera och genomföra öppna laborationer kan de se nyttan med kemi. Men de behöver en hel del hjälp på vägen.
-
Arbeta med ANDT i skolan
Arbetet med att skydda barn och unga från skadliga effekter av alkohol, narkotika, dopning samt tobaks- och nikotinprodukter (ANDT) i skolan handlar både om undervisning och att skapa en hälsofrämjande lärmiljö. Här kan du läsa mer om hur det gemensamma arbetet med ANDT kan genomföras i skolan.
-
Arbeta som lektor och förstelärare
På denna sida finns aktuell information för dig som är lektor eller förstelärare. Här kan du inspireras av filmer och förslag på andra former av kompetensutveckling.
-
Att gå i skolan med intellektuell funktionsnedsättning
Här får du som i ditt arbete i skolan möter barn och elever med intellektuell funktionsnedsättning, IF, stöd kring regler och möjliga vägar genom utbildningsystemet. Det finns flera möjliga vägar att gå i skolan för elever med IF. Det är viktigt att alla barn och elever utvecklas och har förutsättningar för att delta i samhällslivet på ett jämbördigt vis.
-
Att prata med barn och elever om otäcka händelser
Barn och elever blir ofta berörda och känner oro när något allvarligt har hänt – i samhället, i omvärlden eller nära dem, till exempel i skolan eller i närområdet. De kan behöva någon att prata med som lyssnar och tar deras oro på allvar. Här får du som jobbar med barn och elever stöd i hur du lugnar och tryggar dem som behöver det.
-
Barns integritet i förskolan
Alla barn i förskolan ska få utveckla sin identitet och känna sig trygga i den. De ska också få möjlighet att utveckla en medvetenhet om sin kroppsliga och personliga integritet. Här finns förslag på hur du kan arbeta för att stärka barnens integritet i förskolan.
-
Bidra till språkutveckling hela dagen
Fördjupa dig i betydelsen av att kartläggning präglas av lyhördhet för elevernas olika erfarenheter, behov och intressen och att ge eleverna möjlighet att få visa sitt kunnande på olika sätt och i olika situationer. Innehållet tar vid efter den obligatoriska kartläggningen Hitta språket.
-
Biologi: Att hantera kontroversiella frågor i undervisningen
Det här stödet bygger på Europarådets material ”Undervisa om kontroversiella frågor” och riktar sig till dig som är lärare i biologi. Du och ditt arbetslag kan använda stödet när ni diskuterar hur frågor och teman som kan uppfattas som kontroversiella kan hanteras i undervisningen – dels för att möta ämnets syfte och centrala innehåll, dels för att utveckla elevernas demokratiska kompetenser.
-
Checklista kompetensinventering i förskolan för huvudman
Var står ni idag? Med hjälp av vår checklista nedan kan ni snabbt få grepp om vad ni behöver tänka på inför kompetensinventering i förskola och skola.
-
Checklista kompetensinventering i förskolan för rektor
Var står ni idag? Med hjälp av vår checklista nedan kan ni snabbt få grepp om vad ni behöver tänka på inför kompetensinventering i förskolan.
-
Checklista kompetensinventering i skolan för rektor
Var står ni idag? Med hjälp av vår checklista nedan kan ni snabbt få grepp om vad ni behöver tänka på inför kompetensinventering i skolan.
-
Concept cartoons i matematik
Här har vi samlat concept cartoons i matematik för grundskolan årskurs 1–9. Med tecknade bilder kan du väcka elevernas intresse, skapa diskussioner och stimulera elevernas matematiska resonemang.
-
Concept cartoons i naturvetenskap
Med concept cartoons eller begreppsbubblor får du igång elevernas diskussioner om naturvetenskapliga fenomen och sammanhang. Här har vi samlat allt material med concept cartoons inom naturvetenskap för grundskolan.
-
Concept cartoons: addition och subtraktion
Här hittar du concept cartoons som behandlar addition och subtraktion. Med dessa kan du skapa diskussioner om matematiska frågeställningar som: Vad händer om man subtraherar ett negativt tal?
-
Concept cartoons: bråk och procent
Här hittar du concept cartoons som behandlar bråk och procent. Med dessa kan du skapa diskussioner om matematiska frågeställningar som: Går det att anstränga sig mer än 100 %?
Sida 1 av 18