Riksrekryterande spetsutbildning i gymnasieskolan
En spetsutbildning i gymnasieskolan ger elever möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknikvetenskap, humaniora eller inom ramen för estetiska programmet. Ansökan om tillstånd att bedriva riksrekryterande spetsutbildning är öppen från 6 november 2024 till 31 januari 2025 för start hösten 2026.
Vad är en spetsutbildning?
En spetsutbildning i gymnasieskolan ger eleven möjlighet att bredda eller fördjupa sina kunskaper i ett ämne eller ett ämnesområde. Utbildningarna är riksrekryterande och ska utformas som en särskild variant eller nationell inriktning inom ett nationellt högskoleförberedande program och alla i hela landet kan söka till dem.
Gymnasieförordning (2010:2039) | Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.
Utbildningarna inriktas mot något eller några av dessa ämnesområden:
- Matematik
- Naturvetenskap
- Samhällsvetenskap
- Teknikvetenskap
- Humaniora
- Estetiskt område inom bild och formgivning, dans, estetik och media, musik, teater och modedesign.
Skicka in ansökan
Ansökningsperiod: 6 november 2024 – 31 januari 2025 för start hösten 2026.
Ansökan för spetsutbildning i matematik eller naturvetenskapliga, teknikvetenskapliga, samhällsvetenskapliga eller humanistiska ämnen.
Ansökningsblankett i Word-format Word, 35 kB.
Ansökan ska skickas till ansokan.spets-gymnasiet@skolverket.se
Ansökan för estetisk utbildning görs via e-tjänsten för anordna utbildning.
E-tjänsten för anordna utbildning Länk till annan webbplats.
Enskilda huvudmän ska ansöka hos Skolinspektionen. Skolinspektionen skickar därefter ansökan vidare till Skolverket.
Om er ansökan blir beviljad, får ni tillstånd att bedriva spetsutbildning under fyra antagningsomgångar.
Om ni ansöker om att starta en spetsutbildning hösten 2026 och blir beviljade att göra det, får ni ta in elever åren 2026, 2027, 2028 och 2029.
Efter dessa fyra år måste ni ansöka på nytt.
Nya ämnen för spetsutbildning (gäller ej estetisk spetsutbildning)
Skolverket har tagit fram nya ämnen som är avsedda att kunna användas inom den riksrekryterande spetsutbildningen, humanistisk och samhällsvetenskaplig spets A och B, naturvetenskaplig spets A och B, matematik spets A och B samt teknikvetenskaplig spets A och B.
Ämnesplanerna är nu beslutade och publicerade på Skolverkets webbplats.
Frågor om ansökan
Vid eventuella frågor kontakta Ylva Eriksson Westin, undervisningsråd eller Carina Kjelsson, undervisningsråd.
För frågor om estetisk spetsutbildning kontakta Andreas Bhatti, undervisningsråd: andreas.bhatti@skolverket.se
Vem kan söka till en spetsutbildning?
För att vara behörig till en riksrekryterande spetsutbildning i gymnasieskolan behöver den sökande ha kunskaper i ett sådant ämne eller inom ett sådant ämnesområde som är utmärkande för utbildningen. Den sökandes kunskapsnivå ska vara väsentligt högre än vad som krävs för att han eller hon ska uppfylla kraven för betyget A i förhållande till betygskriterierna för årskurs 9 i grundskolan. Ett prov ska användas för att bedöma om den sökande har en sådan kunskapsnivå. Hänsyn ska även tas till provet vid urval bland behöriga sökande.
För att vara behörig till en riksrekryterande estetisk spetsutbildning i gymnasieskolan ska, förutom till betygen, hänsyn tas till ett prov för bedömning av den sökandes kunskaper eller färdigheter inom det ämne eller ämnesområde som den riksrekryterande utbildningen är inriktad mot.
Vem kan anordna en spetsutbildning?
För att en huvudman ska godkännas att bedriva riksrekryterande spetsutbildning i matematik eller naturvetenskapliga, teknikvetenskapliga, samhällsvetenskapliga eller humanistiska ämnen ska
- utbildningen efterfrågas av elever med särskilda kunskaper och färdigheter inom det ämne eller ämnesområde som utbildningen är inriktad mot
- utbildningen vara av god kvalitet
- kostnaden för utbildningen vara rimlig i förhållande till utbildningens syfte och kostnaden för annan gymnasial utbildning
- uppställda behörighetskrav och urvalsgrunder uppfylla kraven i 5 kap. 15 och 16 §§ gymnasieförordningen (se ovan).
Dessutom krävs att
- spetsutbildningen innehåller nivåer med särskild fördjupning eller breddning inom det ämne eller ämnesområde som utbildningen är inriktad mot
- skolenheten har ett etablerat samarbete med en högskola som erbjuder kurser i det ämne eller ämnesområde som spetsutbildningen är inriktad mot
- spetsutbildningen gör det möjligt för en elev att utöver sina gymnasiestudier delta i kurser vid en högskola.
För att en huvudman ska godkännas att bedriva riksrekryterande estetisk spetsutbildning, ska utöver detta även finnas ett yttrande från en högskola om att det finns en nationell efterfrågan för utbildningen.
Godkända utbildningar inom gymnasieskolan, riksrekryterande spetsutbildningar
Statsbidrag
En huvudman som har fått ett beslut om riksrekryterande spetsutbildning i matematik eller naturvetenskapliga, teknikvetenskapliga, samhällsvetenskapliga eller humanistiska ämnen i gymnasieskolan enligt 5 kap. 22 a § gymnasieförordningen kan få statsbidrag för utbildningen men då måste undervisningen bedrivas av lärare som är anställda av huvudmannen och uppfyller skollagens krav på legitimation och behörighet. Det ställs också krav på bland annat huvudmannens ekonomi. Statsbidragen gäller ej estetisk spetsutbildning.
Försöksverksamhet
Försöksverksamheten med gymnasial spetsutbildning gäller för utbildning som startat senast hösten 2024. De skolor som idag bedriver försöksverksamhet och vill bedriva spetsutbildning inom permanentningen måste göra ny ansökan.
Godkända utbildningar
Godkända spetsutbildningar i gymnasieskolan inom försöksverksamheten Pdf, 156 kB.
Möjlighet att söka statsbidrag
För de skolor som ingår i försöksverksamheten finns det möjlighet att söka statsbidrag.
Statsbidrag för försöksverksamheter med spetsutbildning 2023
Riksrekryterande spetsutbildning i högstadiet
Det pågår också försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning i högstadiet. Även den permanentas höstterminen 2025.
Försöksverksamhet med spetsutbildning i högstadiet
Kontakt
Kontakta oss för frågor om försöksverksamheten med spetsutbildning.