Filmer om studie- och yrkesvägledning i undervisningen

Filmerna handlar om hur lärare i grundskolan på ett lätt sätt kan integrera studie- och yrkesvägledning i undervisningen.

Film: "Man ska ha fantasi före man blir" (tid 14:58 min.)

Årskurs F–3

Hur får man elever att se fram emot yrkeslivet? Jeanette Holm, lärare på Hovsjöskolan i Södertälje, börjar diskussioner om ett framtida drömyrke med sina elever redan i årskurs ett. Hon vill att eleverna tidigt förstår vad deras utbildning ska leda till. Förskoleklass till årskurs tre.

Film: "Det blir ett positivt sätt för eleverna att lära in" (tid 12: 18 min.)

Årskurs F–3

När lärare och elever på Rydaholmskolan arbetar utifrån deras modell Credit kan de bedöma ämnen gentemot LGR 11 och ser många vinster med arbetssättet.

Film: "När jag blir äldre behöver jag veta vilka egenskaper jag behöver" (tid 10:47 min.)

Årskurs 4–6

Efter ett besök från SL låter Jorjet Barelias sin femma på Hovsjöskolan i Södertälje fördjupa sig i vilka egenskaper, kunskaper och krav som ställs på vissa yrken. Hon låter eleverna ta reda på vilka yrken som finns inom de ämnen som man läser i skolan. Då får eleverna syn på andra yrken än bara de som finns i deras omgivning.

Film: "Det har varit mer på riktigt på något vis" (tid 14:44 min.)

Årskurs 6–9

När eleverna på Bors skola i Värnamo efter ett studiebesök fick i uppdrag från företaget att producera en dörr, så upplevde de att undervisning blev "mera på riktigt". 

Senast uppdaterad 13 februari 2024.