Podcast: Studie- och yrkesvägledning av elever med IF

Lyssna till vårt avsnitt i Skolverkspodden som handlar om vägledning av elever med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.

När elever med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada får riktigt bra stöd från vägledare och från sin omgivning, har de helt andra möjligheter formulera och uppnå mål för sin framtid. Hur kan du som studie- och yrkesvägledare få stöd i ditt möte med dessa elever?

Konkreta tips

Möte med Svea-Maria Kuoppa

Podd: Studie- och yrkesvägledning av elever med IF (tid 23:40 min.)

I det här avsnittet möter Mikaela Zelmerlööw från Skolverket den tidigare universitetslektorn Svea-Maria Kuoppa i ett samtal om studie- och yrkesvägledning. Svea-Maria berättar om hur hon jobbar enligt PATH-metoden för att planera för framtiden med elever som är i behov av förstärkt vägledning.

Forskning och fördjupning

Detta är PATH

PATH – Planning Alternative Tomorrows with Hope är en vägledningsmetod som syftar till att öka den vägleddes egenmakt ”empowerment” och skapa en tilltro till sin egen förmåga att kunna påverka sitt framtida liv och ta hjälp av omgivningens support och kunna se och utnyttja möjligheter som finns eller dyker upp.

Senast uppdaterad 02 november 2023