AI blir nytt ämne i gymnasieskolan och på komvux på gymnasial nivå

Hösten 2024 kommer gymnasieskolor och utbildningsanordnare inom komvux kunna erbjuda det nya ämnet artificiell intelligens. Ämnet kommer främst fokusera på AI-utvecklingen ur ett samhällsperspektiv men även ge eleverna möjlighet att lära sig att använda AI för problemlösning.

– Ämnet kommer att kunna erbjudas i programstrukturen för det naturvetenskapliga programmet och teknikprogrammet. Elever som inte läser något av de två programmen kan välja ämnet som individuellt val, säger Gunilla Rooke, undervisningsråd på Skolverket.

Ämnesplanen artificiell intelligens finns redan nu tillgänglig på skolverket.se. För de skolor som vill erbjuda ämnet redan i höst kommer information om kommande stöd publiceras inom kort.

Behörighet att undervisa i ämnet

Det kommer att vara möjligt för gymnasieskolor och utbildningsanordnare inom komvux att erbjuda ämnet från och med hösten 2024. Lärare som idag är behöriga att undervisa i teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign eller webbutveckling behöver 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens för att kunna bli behöriga att undervisa i ämnet. För de som har behörighet i ett annat ämne i gymnasieskolan (som inte är ett yrkesämne) behövs 60 högskolepoäng. Övriga lärare behöver 90 högskolepoäng för behörighet.

Just nu erbjuds högskoleutbildningar i artificiell intelligens på några av Sverige högskolor och universitet. Nästa kursstart är i januari 2024.

– Vi på Skolverket kommer också att se över utbudet av utbildning i artificiell intelligens och i vissa fall uppdra åt lärosäten att anordna lärarfortbildning, säger Jonas Vig, enhetschef på Skolverket.

Ämnesplanen för ämnet artificiell intelligens

Här hittar du ämnesplanen för ämnet artificiell intelligens

Ämne Artificiell intelligens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleutbildningar i artificiell intelligens

På nedan länkar hittar du information om vilka högskolor, universitet och andra utbildningsanordnare som erbjuder utbildningar i artificiell intelligens.

Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades den .