Remisser Gy25
I samband med införandet av Gy25 tar Skolverket fram förslag på bland annat nya ämnesplaner. När förslagen går på remiss har myndigheter, organisationer och alla som är berörda av förslagen möjlighet att lämna synpunkter.
Vem beslutar vad?
Beslutsgången för alla dokument som ingår i Gy25 är komplicerad. Regeringen och riksdagen beslutar om vissa delar, medan Skolverket har bemyndigande att besluta om andra.
Här följer en kort beskrivning om vem som beslutar vad när det gäller författningar för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.
Skollagen
Riksdagen fattar beslut om skollagen. Skollagen reglerar vilka rättigheter och skyldigheter elever och vårdnadshavare har samt vilka krav som
ställs på huvudmannen för verksamheten.
Förordning
Regeringen fattar beslut om förordningar. Förordningar förtydligar och preciserar det som står i skollagarna
Övriga föreskrifter
Skolverket fattar beslut om föreskrifter som kompletterar det som står i lag och förordning. En sådan föreskrift skulle kunna vara Skolverkets föreskrifter om lärarlegitimationer.
Programnamn
Riksdagen fattar beslut om vad ett gymnasialt program ska heta och vilka ämnen som ska ingå i samtliga nationella program i gymnasieskolan
Ämnesplaner
Riksdagen fattar beslut om gymnasiegemensamma ämnens namn. Regeringen fattar beslut om gymnasiegemensamma ämnens innehåll. Skolverket fattar beslut om övriga ämnen och anpassade gymnasieskolan.
Programstrukturer
Regeringen fattar beslut om programgemensamma ämnen och inriktningarnas namn. Skolverket fattar beslut om inriktningarnas ämnen och programfördjupning.
Examensmål och programmål
Regeringen fattar beslut om examensmål och programmål. För varje nationellt program finns ett examensmål som anger mål för programmet, de inriktningar som finns inom programmet samt mål för gymnasiearbetet.
Läroplaner
Regeringen fattar beslut om läroplaner. Läroplaner beskriver verksamheternas värdegrund och uppdrag samt mål och riktlinjer för arbetet.
Så här går det till att ge synpunkter i en remiss
I Regeringskansliets PM Svara på remiss kan du läsa om hur det gå till att ge synpunkter i en remiss.