Med det här materialet vill Skolverket stödja och inspirera musiklärare i grundskolan, sameskolan, grundsärskolan och specialskolan att kombinera ämneskunskaper med digital kompetens.
Materialet kan användas kollegialt eller för självständiga reflektioner och tar cirka tre timmar att gå igenom. I materialet finns frågor. Om du inte har någon ämneskollega på din arbetsplats, använd gärna ett digitalt musiklärarforum.
Har du synpunkter och förslag på innehåll? Hör gärna av dig till Skolverkets upplysningstjänst.
Att ha digital kompetens i skolan innebär att:
I det här materialet används begreppen digital teknik, digitala verktyg och digitala medier. Här ges exempel på vad det kan vara.
Digital teknik är ett övergripande begrepp, en förutsättning för digitala verktyg och medier. Det är till exempel olika sorters verktyg, redskap, utrustning eller system, men kan också omfatta programvara.
Digitala verktyg är till exempel en kamera, dator, projektor, 3D-skrivare eller en lärplatta. Det kan också vara ett program i en dator eller en internetbaserad tjänst som används för att redigera bild och film.
Digitala medier är till exempel webbtjänster eller sociala medier.
Användandet av digitala verktyg och medier ska vara en naturlig del av musikämnet. Precis som i all undervisning behöver användningsområdet och syftet vara tydligt. Digitala verktyg och medier kan användas för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande.
Det har inte skett några förändringar i syfte, centralt innehåll eller kursplan för musikämnet. Däremot har det skett förändringar i läroplanens del 1 och 2 och i kommentarmaterialet. I podden "Digital kompetens" diskuterar undervisningsråd på Skolverket hur digital kompetens och användandet av digitala verktyg och medier kan gestaltas i musikämnet.
Enligt Skolinspektionens rapport "Musik i grundskolan" är musikskapande det som undervisningen ger minst möjlighet till.
Filmen visar hur lärare och elever använder digitala verktyg för skapande i musikämnet.
Dela gärna dina tankar och erfarenheter i digitala forum där musiklärare finns.
Sök efter ett digitalt verktyg som du inte har använt tidigare vars syfte är att ge eleverna möjlighet att visa vad de lärt sig. Skapa exempelvis en frågesport, ett reflektionsformulär eller låt eleverna ställa en fråga.
Kommentarmaterial: Få syn på digitaliseringen på grundskolenivå
Material: Så fungerar upphovsrätten för musik
Musik är viktig i många barn och ungdomars identitetsutveckling. Hur påverkas vårt musicerande och vår musikkonsumtion av normer? Se filmen Jämställdhet i musik:
Material från Patent- och registreringsverket om upphovsrätt
Skolinspektionens utvärderingen Musik i grundskolan. Läs bland annat om slutsatser och resonemang från en kvalitetsgranskning av 35 grundskolor.