Det här stödet bygger på Europarådets material ”Undervisa om kontroversiella frågor” och riktar sig till dig som är lärare i religionskunskap. Du och ditt arbetslag kan använda stödet när ni diskuterar hur frågor och teman som kan uppfattas som kontroversiella kan hanteras i undervisningen – dels för att möta ämnets syfte och centrala innehåll, dels för att utveckla elevernas demokratiska kompetenser.
I ämnet religion finns förutsättningar att uppmuntra och stimulera elevers reflektioner över livsfrågor, identitet samt etiska ställningstaganden och förhållningssätt. Men sådana frågor kan också väcka starka känslor och åsikter som ibland hamnar i konflikt med varandra. Inom religionsämnet finns också kopplingar till religiösa och politiska skeenden och konflikter, som i sin tur kan förorsaka konflikter i klassrum.
Religion och livsfrågor kan i sig vara kontroversiellt för många elever av olika skäl:
I Europarådets material "Undervisa om kontroversiella frågor" står följande: ”En viktig lärarkompetens är att utveckla elevernas diskussionsförmåga, särskilt i känsliga och kontroversiella frågor.” Det är alltså viktigt att du är informerad och känner dig redo att hantera kontroversiella frågor i religionsundervisningen, så att eleverna utvecklar
Nedan följer ett exempel där en lärare hanterar en kontroversiell fråga i klassrummet. Exemplet utgår från att en aktuell lokal fråga skapar viss turbulens i klassrummet. Läraren tar sig an frågan för att utveckla demokratiska kompetenser hos sina elever, samtidigt som eleverna får hantera eventuella konflikter och innehållsmässiga aspekter i religionsämnet.
Efter exemplet följer ett antal reflektionsfrågor som du och arbetslaget kan använda för att resonera om vilka strategier som kan användas för att kontroversiella frågor ska utmynna i att eleverna utvecklar sina demokratiska kompetenser.
Robin är lärare i religion och ansvarig lärare för en grupp elever i årskurs sju. Eleverna är ofta intresserade av att diskutera frågor som har med etik och religion att göra, och Robin tycker att han och eleverna brukar ha viktiga och spännande diskussioner i klassrummet.
På sistone har Robin uppmärksammat en diskussion i en lokal Facebookgrupp med anledning av att en konservativ frireligiös grupp precis har börjat bygga en kyrka på orten. I Facebookgruppen är det lätt att följa en polariserad diskussion:
Ingen av eleverna i klassen är direkt inblandade i diskussionen i Facebookgruppen men de diskuterar frågan sinsemellan i skolan. Robin märker att diskussionen ibland leder till konflikter som kan kopplas till diskussionen på nätet men att det även finns andra argumentationslinjer.
För att hantera det som pågår i klassen planerar Robin att använda sig av den pågående konflikten och låta eleverna samtala och samarbeta för att förstå hur konflikten ser ut och vad de olika argumenten vilar på. Sedan är tanken att eleverna ska komma fram till rimliga tolkningar av vad som orsakar konflikten, snarare än att klassen ska lösa den eller att ta ställning.
Robin lyfter frågan i lärargruppen och beskriver att han tänker använda sig av lokal press och nyhetsrapportering för att låta eleverna analysera och reda ut argumenten. Han tänker sig att eleverna ska få följa debatten och kategorisera olika politiska, ekonomiska, estetiska, religiösa och personliga argument. Kollegorna i lärarlaget är dock skeptiska. De menar att det är onödigt att använda lektionstid till att engagera sig i en debatt som förs över elevernas huvud och att det kan leda till onödiga konflikter.
Robin påpekar att konflikter redan finns i frågan. Han menar att den i stället kan användas för att öka förståelsen och utveckla demokratiska kompetenser hos eleverna när det gäller att förstå hur argumentation byggs och hur olika källor kan driva olika linjer.
Europarådet [Council of Europe). (2010). Europarådets stadga om utbildning i demokratiskt medborgarskap och i mänskliga rättigheter. Strasbourg: CoE. Länk till annan webbplats.
Europarådet [Council of Europe]. (2016). Undervisa om kontroversiella frågor. Strasbourg. CoE.
Davies, L. (2014). Interrupting Extremism by Creating Educative Turbulence. Curriculum Inquiry, 44:4, 450-468.