Undervisning om Förintelsen kan innebära utmaningar för dig som lärare eftersom ämnet är komplext och kan väcka starka reaktioner hos eleverna. Här får du stöd i att planera och genomföra din undervisning om Förintelsen.
Materialet "Rekommendationer för undervisning och lärande om Förintelsen" är framtaget av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Nätverket IHRA grundades 1998 på initiativ av dåvarande statsminister Göran Persson och arbetar för att stärka, främja och verka för utbildning, hågkomst och forskning om Förintelsens historia.
Materialet ger dig stöd i att
Materialet ”Rekommendationer för undervisning och lärande om Förintelsen” riktar sig i första hand till dig som är lärare i historia. De ger också användbara verktyg för lärare som undervisar i alla ämnen och där diskussioner kopplade till Förintelsen kan uppstå. Genom att arbeta ämnesövergripande med Förintelsen ökar möjligheterna att förhålla sig till ämnets komplexitet.
Här hittar du materialet:
Rekommendationer för undervisning om Förintelsen (IHRA) Pdf, 957 kB, öppnas i nytt fönster.
Materialet är tänkt att fungera som en ram du kan ha som utgångspunkt i planeringen av din undervisning om Förintelsen. Materialet är indelat i tre avsnitt:
I det här avsnittet av materialet får du argument för varför det är viktigt att undervisa om Förintelsen. Här är tre exempel från materialet:
Det här avsnittet visar hur du som lärare kan ge eleverna möjlighet att utforska varför och på vilka sätt Förintelsen inträffade. Här är några exempel från materialet:
Materialet framhåller att Förintelsens historia inte bör betraktas endast utifrån förövarnas agerande – judiska och andra offer måste beskrivas som individer, inte som passiva personer som lät sig trakasseras och mördas. Det är viktigt att eleverna får kännedom om att det också förekom motståndshandlingar.
I det här avsnittet får du förslag på hur du kan undervisa om Förintelsen och skapa en öppen och trygg lärmiljö där eleverna ges utrymme och tid till att reflektera. Här är några exempel från materialet:
Här är tips på innehåll som kan användas i undervisningen om Förintelsen.
Här hittar du omfattande texter om Förintelsen. Det finns inget enkelt svar på frågan om hur Förintelsen kunde inträffa och vi kan bara försöka förstå genom att studera det som hände. Vad hände i Tyskland efter första världskriget? Hur inleddes den nazistiska propagandan? Hur såg den nazistiska ideologin ut?
Fakta om Förintelsen, Forum för levande historia Länk till annan webbplats.
Genom fakta, frågor och ordförklaringar får eleverna en översikt över hur Förintelsen gick till och vägen fram till den. Materialet har en tydlig struktur för att passa elever med olika behov. Det kan även användas som utgångspunkt för diskussioner i klassrummet. Till materialet finns en lärarhandledning.
I det här materialet kan eleverna lära sig mer om antisemitism förr i tiden och idag. Du får också veta vad du kan göra för att arbeta mot spridning av fördomar och hat. Materialet riktar sig i första hand till högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning.
Klassrumsmaterial om antisemitism då och nu, Forum för levande historia Länk till annan webbplats.
I det här materialet kan eleverna gemensamt ta del av filmklipp med personliga vittnesmål som en utgångspunkt för reflektion och diskussion. Genom övningar i form av gruppdiskussioner, estetisk gestaltning och skrivövningar får eleverna uttrycka tankar och åsikter kring de olika teman som vittnesmålen berör. Materialet innehåller lektionsupplägg och lärarhandledning.
Vittnesmål med klassrumsövningar, Forum för levande historia Länk till annan webbplats.
Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har tillsammans med partnerorganisationer i Europa utvecklat ett digitalt utbildningsmaterial. Med utgångspunkt i filmklipp med personliga vittnesmål, artiklar som ger den historiska kontexten, samt autentiska dokument och foton byggs kunskap upp om tiden före, under och efter Förintelsen på olika platser i Europa. Till detta finns färdiga diskussionsuppgifter och övningar som kan genomföras enskilt eller tillsammans i klassrummet. Eternal Echoes riktar sig primärt till högstadiet och gymnasiet, men kan även användas i vuxenutbildningen.