Material för information om gymnasievalet

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärta och hjärna. Därför har vi tagit fram material både för dig som jobbar med studie- och yrkesvägledning och för elever och föräldrar.

Använd Utbildningsguiden

På vår vägledningswebbplats Utbildningsguiden, utbildningsguiden.skolverket.se , har vi mycket material inför gymnasievalet riktat till elever och föräldrar. Där finns verktyg som du kan använda tillsammans med eleverna, filmer och information för föräldramöten och annat. Utbildningsguiden riktar sig till för elever, men den är också ditt arbetsverktyg tillsammans med eleverna!

På Utbildnignsguiden finns verktyg som Behörighetsvisaren, Betygskalkylatorn, Checklistor och Hitta och jämför skolor och program.

Yrkesprogram leder till grundläggande behörighet

Från hösten 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. Elever ska alltså inte behöva läsa utökat program eller använda det individuella valet eller programfördjupningen för att uppnå grundläggande behörighet.

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2023 och tillämpas första gången på utbildning som påbörjas höstterminen 2023.

Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram

Filmer om gymnasievalet

Film: Att välja till gymnasiet (tid 14.29)

Hör elever i årskurs 9 diskutera och ställa frågor om gymnasievalet till gymnasieelever och studie- och yrkesvägledare. Du får även en inblick i de 18 gymnasieprogrammen.

Den äldre filmen Att välja till gymnasiet

Om du har börjat arbeta med den äldre filmen Att välja till gymnasieskolan och vill fortätta använda den kommer den att finnas tillgänglig på Youtube i några månader till.

Här hittar du den äldre filmen Att välja till gymnasiet Länk till annan webbplats.

Filmer om varje gymnasieprogram

För varje program på gymnasieskolan har Skolverket gjort en film.

OBS, det kommer helt nyproducerade filmer om de nationella gymnasieprogrammen i oktober 2022!

Här kan du läsa och se filmer om varje enskilt gymnasieprogram Länk till annan webbplats.

Aktuella regeländringar och förändringar för gymnasieskolan

Inspiration om yrkesprogrammen

Under hösten och vintern 2022 har vi en kampanj på sociala medier riktad till ungdomar. Vi pratar då om vilka möjligheter yrkesprogrammen ger, länkar till vårt material på Utbildningsguiden, och publicerar intervjuer med yrkesproffs som berättar om sina jobb. Övrigt material om gymnasievalet ligger givetvis också kvar på sidan.

Utbildningsguiden om gymnasievalet Länk till annan webbplats.

Satsningen är en del av Skolverkets uppdrag att öka yrkesprogrammens attraktionskraft. Vi annonserar på sociala medier till målgruppen elever som ska göra ett gymnasieval under perioden. Vi vill få dem nyfikna på yrkesprogram, locka dem till Utbildningsguiden och läsa mera där.

en bild från sidan om gymnasievalet. Man ser tre rutor med olika ungdomar i. rubriken är Kampanj: Yrkesprogram - en värld av möjligheter

Här ser du två korta filmer som visades 2021 och nu ska visas igen 2022 i sociala medier, för att väcka tankar och leda vidare till Utbildningsguidens material.

Film: Välj ett yrkesprogram - upptäck en värld av möjligheter (Tid 00:20)

Film: Bli ett proffs - välj ett yrkesprogram på gymnasiet (Tid 00:20)

Stödmaterial för diskussion: Film om valkompetens (tid 09:26)

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärna och hjärta. Den här filmen innehåller information för elever och föräldrar om hur man kan tänka när man ska välja till gymnasieskolan.

Med filmen finns också förslag på diskussionsfrågor. Här hittar du filmen och frågor:

Ta del av stödmaterialet Valkompetens inför gymnasievalet

Filmer om själva valet

Vilka råd ger du som förälder? Är det viktigt att ”hålla alla dörrar öppna”?

Hur förklarar en elev sitt val för sina föräldrar?

Hur gör du som inte vill samma sak som din kompis?

Senast uppdaterad 25 oktober 2022