Material för information om gymnasievalet

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärta och hjärna. Därför har vi tagit fram material både för dig som jobbar med studie- och yrkesvägledning och för elever och föräldrar. Vi försöker bemöta myter om gymnasievalet med fakta.

En viktig sak vi har lärt oss är hur stressigt gymnasievalet kan kännas. En annan sak är att valet kan kännas som att man väljer framtid. Det kan också kännas viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Och många vill passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

På vår vägledningswebbplats Utbildningsguiden, www.utbildningsguiden.skolverket.se , har vi mycket material inför gymnasievalet riktat till elever. Här har vi tips till er som jobbar med studie- och yrkesvägledning.

Inspiration om yrkesprogrammen

Under december 2021 och januari 2022 satsade vi extra på att lyfta yrkesprogrammen i en gymnasievalskampanj. Syftet är att inspirera elever i årskurs 9 i sitt gymnasieval. På utbildningsguiden.se förklarar vi vilka möjligheter yrkesprogrammen ger och publicerar intervjuer med yrkesproffs som berättar om sina jobb. Övrigt material om gymnasievalet ligger givetvis också kvar på sidan.

Utbildningsguiden om gymnasievalet Länk till annan webbplats.

Satsningen är en del av Skolverkets uppdrag att öka yrkesprogrammens attraktionskraft. Vi har annonserat på sociala medier till målgruppen elever som ska göra ett gymnasieval under perioden. Vi vill få dem nyfikna på yrkesprogram, locka dem till Utbildningsguiden och läsa mera där.

en bild från sidan om gymnasievalet. Man ser tre rutor med olika ungdomar i. rubriken är Kampanj: Yrkesprogram - en värld av möjligheter

Här ser du två korta filmer som har visats i sociala medier för målgruppen, för att väcka tankar och leda vidare till Utbildningsguidens material.

Film: Välj ett yrkesprogram - upptäck en värld av möjligheter (Tid 00:20)

Film: Bli ett proffs - välj ett yrkesprogram på gymnasiet (Tid 00:20)

Filmer om gymnasievalet

Stödmaterial för diskussion: Film om valkompetens (tid 09:26)

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärna och hjärta. Den här filmen innehåller information för elever och föräldrar om hur man kan tänka när man ska välja till gymnasieskolan.

Med filmen finns också förslag på diskussionsfrågor. Här hittar du filmen och frågor:

Ta del av stödmaterialet Valkompetens inför gymnasievalet

Film: Gymnasievalet (tid 18.00)

Så fungerar gymnasieskolan. Här får du övergripande information om alla gymnasieprogram.

Filmer om varje gymnasieprogram

För varje program på gymnasieskolan har Skolverket gjort en film. Filmerna om yrkesprogram har uppdaterats under sommaren 2020 i och med förändringarna av inriktningar, programfördjupningar och ämnesplaner för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Här kan du läsa och se filmer om varje enskilt gymnasieprogram Länk till annan webbplats.

Aktuella regeländringar och förändringar för gymnasieskolan

Filmer om själva valet

Vilka råd ger du som förälder? Är det viktigt att ”hålla alla dörrar öppna”?

Hur förklarar en elev sitt val för sina föräldrar?

Hur gör du som inte vill samma sak som din kompis?

Ladda hem informationsmaterial

Detta material kommer från gymnasievalskampanjen som vi jobbade med 2018 och 2018. Då handlade det om att bemöta olika myter om gymnasievalet.

Nytt material kommer främst att finas på webben och främst på Utbildningsguidens sida om gymnasievalet.

Presentation i Powerpoint: Nu är det dags att välja till gymnasiet Powerpoint, 5 MB. (Powerpoint, 5 MB)

Folder med gymnasiemytologin  Pdf, 336 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 336 kB)

Affisch som beskriver gymnasiemytologin Pdf, 10 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 10 MB)


Senast uppdaterad 08 april 2022