Material för information om gymnasievalet

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärta och hjärna. Därför har vi tagit fram material både för dig som jobbar med studie- och yrkesvägledning och för elever och föräldrar. Vi försöker bemöta myter om gymnasievalet med fakta.

Vi frågade 25 elever hur de känner inför sitt gymnasieval. En viktig sak vi lärde oss var hur stressigt valet kändes. En annan sak var att valet kändes som att man väljer framtid. Det var också viktigt att motsvara förväntningar och önskemål både från familjen och kompisarna. Vi fick också klart för oss hur viktigt det kändes att passa in på programmet eller i skolan. Samtidigt vet vi att många av eleverna sannolikt kommer att arbeta med yrken som vi inte ens känner till just nu. Få av oss jobbar med det som vi trodde när vi var 15.

På vår vägledningswebbplats Utbildningsguiden, www.utbildningsguiden.skolverket.se , har vi mest material inför gymnasievalet riktat till elever.

Inspiration om yrkesprogrammen

November 2021 satsar vi extra på att lyfta yrkesprogrammen. Syftet är att inspirera elever i årskurs 9 i sitt gymnasieval. På Utbildningsguiden.se kommer vi att förklara vilka möjligheter yrkesprogrammen ger och publicera intervjuer med yrkesproffs som berättar om sina jobb. Satsningen är en del av Skolverkets uppdrag att öka yrkesprogrammens attraktionskraft.

Filmer om gymnasievalet

Stödmaterial för diskussion: Film om valkompetens (tid 09:26)

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärna och hjärta. Den här filmen innehåller information för elever och föräldrar om hur man kan tänka när man ska välja till gymnasieskolan.

Med filmen finns också förslag på diskussionsfrågor. Här hittar du filmen och frågor:

Ta del av stödmaterialet Valkompetens inför gymnasievalet

Film: Gymnasievalet (tid 18.00)

Så fungerar gymnasieskolan. Här får du övergripande information om alla gymnasieprogram.

Filmer om varje gymnasieprogram

För varje program på gymnasieskolan har Skolverket gjort en film. Filmerna om yrkesprogram har uppdaterats under sommaren 2020 i och med förändringarna av inriktningar, programfördjupningar och ämnesplaner för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Här kan du läsa och se filmer om varje enskilt gymnasieprogramlänk till annan webbplats

Aktuella regeländringar och förändringar för gymnasieskolan

Filmer om själva valet

Vilka råd ger du som förälder? Är det viktigt att ”hålla alla dörrar öppna”?

Hur förklarar en elev sitt val för sina föräldrar?

Hur gör du som inte vill samma sak som din kompis?

Ladda hem informationsmaterial

Detta material kommer från gymnasievalskampanjen som vi jobbade med 2018 och 2018. Då handlde det om att bemöta olika myter om gymnasievalet.

Nytt material kommer främst att finas på webben och främst på Utbildningsguidens sida om gymnasievalet.

Presentation i Powerpoint: Nu är det dags att välja till gymnasietPowerpoint (powerpoint, 5 MB)

Folder med gymnasiemytologin PDF (pdf, 336 kB)

Affisch som beskriver gymnasiemytologinPDF (pdf, 10 MB)


Senast uppdaterad 05 oktober 2021

Innehåll på denna sida