Valkompetens inför gymnasievalet

Tillsammans kan vi stötta elever att göra val baserade på både hjärna och hjärta. Den här filmen innehåller information för elever och föräldrar om hur man kan tänka när man ska välja till gymnasieskolan.

Konkreta tips

Film som stöd till lärare och studie- och yrkesvägledare

Den här filmen passar att visa både för elever som ska söka till gymnasieskolan, och för vårdnadshavare till elever som ska söka till gymnasieskolan.

Varje år söker mer än 100 00 elever till gymnasieskolan. Av dom är det mer än 15 procent som väljer om och därför genomför gymnasieskolan på 4 eller 5 år, istället för på 3 år. Att man väljer om har många olika orsaker, men det kan bero på att man känt sig osäker kring sitt val från början.

Film: Dags att prata om valkompetens inför gymnasievalet (tid 09:26 min.)

Filmen handlar om hur man skaffar sig valkompetens, en kompetens man behöver många gånger i livet. Hur kan man tänka för att göra ett så väl genomtänkt och väl underbyggt val som möjligt? I filmen ska vi höra vad Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw från Skolverket säger om det.

Förslag på diskussionsfrågor för elever i samband med visning av filmen

  • Valkompetens är att veta om vad som finns att välja mellan, ha kunskap om sig själv, kunna ta beslut och genomföra dem. Varför är det viktigt att ha valkompetens?
  • Vad vet jag om gymnasieskolan, och hur tar jag reda på mer?
  • I filmen nämns olika saker som påverkar hur man väljer. Vad påverkar just mig och på vilket sätt?
  • Varför gör jag just det här valet?
  • Vad kan hända om jag väljer ett gymnasieprogram som jag inte vet så mycket om?
  • Vad är viktigast för just mig?
Forskning och fördjupning
Senast uppdaterad 14 april 2021