Det svåra valet. Elevers val av utbildning på olika slags gymnasiemarknader

Rapporten handlar om ungdomars val av gymnasieutbildning och ger en fördjupad förståelse för hur ungdomar resonerar kring sitt gymnasieval. Förutsättningarna för elevers gymnasieval varierar stort i landet. Rapporten beskriver olika slags gymnasiemarknader.

Denna rapport fokuserar ungdomars val av gymnasieutbildning och ger en fördjupad förståelse för hur ungdomar resonerar kring sitt gymnasieval. Enligt skollagen ska alla elever ha lika tillgång till likvärdig utbildning, oberoende av var i landet de bor, och oberoende av sociala och ekonomiska förutsättningar. Den här studien visar emellertid att förutsättningarna för elevers gymnasieval varierar stort i landet. Det utbud av utbildningar som elever kan välja mellan, och deras reella valmöjligheter, ser olika ut i olika kommuner och regioner. Rapporten visar att det finns olika slags gymnasiemarknader, och beskriver deras kännetecken och funktionssätt. Avsikten är att ge politiker och tjänstemän, men också rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare underlag för det fortsatta arbetet med frågor gällande ungdomars gymnasieval.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2013

Serie: Rapporter

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt