Med det här materialet vill Skolverket stödja och inspirera bildlärare i grundskolan, sameskolan, grundsärskolan och specialskolan att kombinera ämneskunskaper med digital kompetens.
Materialet kan användas kollegialt eller för självständiga reflektioner och tar cirka tre timmar. I materialet finns frågor att diskutera. Om du inte har någon ämneskollega på din arbetsplats använd gärna ett digitalt bildlärarforum för diskussion.
Har du synpunkter och förslag på innehåll? Hör gärna av dig till Skolverkets upplysningstjänst.
I det här materialet används begreppen digital teknik, digitala verktyg och digitala medier.
Digital teknik är ett övergripande begrepp, en förutsättning för digitala verktyg och medier. Det är till exempel olika sorters verktyg, redskap, utrustning eller system, men kan också omfatta programvara.
Digitala verktyg är till exempel en kamera, dator, projektor, 3D-skrivare eller en lärplatta. Det kan också vara ett program i en dator eller en internetbaserad tjänst som används för att redigera bild och film.
Digitala medier är till exempel webbtjänster eller sociala medier.
När det gäller digital kompetens i bildämnet har det inte skett några förändringar i syftet eller kursplan för bildämnet. Däremot har två skrivningar i det centrala innehållet som tidigare riktade sig till 7-9 förstärkts och omfattar nu alla stadier.
I podden diskuterar undervisningsråd på Skolverket hur digital kompetens och användandet av digitala verktyg och medier kan gestaltas i bildämnet.
I podden nämns att bildämnet har förändrats, från ett teckningsämne till ett kommunikativt ämne.
Användandet av digitala verktyg och medier ska vara en naturlig del av bildämnet. Precis som i all undervisning behöver användningsområdet och syftet vara tydligt. Digitala verktyg och medier kan användas för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande.
I den här filmen arbetar läraren Elisabet Jagell med återberättande av text med hjälp av bild och använder ett digitalt verktyg som en del i arbetet. Arbetssättet och frågorna fungerar oavsett vilken ålder du arbetar i.
I filmen visas hur läraren organiserar arbetet för att eleverna ska kunna komma igång och använda det digitala verktyget på ett bra sätt.
Att ha digital kompetens i skolan innebär att:
Skolan ska också öka likvärdigheten och ge alla elever samma förutsättningar.
Kursplanen för bild Länk till annan webbplats.
Kommentarmaterial: Få syn på digitaliseringen på grundskolenivå
Ämnesrapporten för bild Länk till annan webbplats.
Material med film och diskussionsfrågor Länk till annan webbplats. för att synliggöra normer bland annat i reklam och på sociala medier?
Artikel om hur bildläraren Maria Franzén utgår från att alla lärare och ämnen måste bidra för att läroplanens skrivningar om skolans digitalisering ska nås. Läs om hennes ämnesövergripande arbete i årskurs 3-6 som innefattar bild, datalogiskt tänkande och programmering.
Artikel om upphovsrätt för bilder i skolan
Material från Patent- och registreringsverket om upphovsrätt Länk till annan webbplats.
Digitala lektioner från Internetstiftelsen. Länk till annan webbplats.Innehåller bland annat upphovsrätt och källkritik med utgångspunkt i bilder. Materialet kan användas lärare och elever i 1-3, 4-6 och 7-9.
Material från Statens medieråd. Länk till annan webbplats.För lärare och elever om propaganda och bilders makt. Där finns även material för dig som vill arbeta med könsnormer i bildspråket. Materialet kan användas lärare och elever i 7-9 och gymnasiet.
Statens medieråd har även ett material om könsnormer i bildspråket. Länk till annan webbplats.